Δηλώσεις βουλευτών, δημάρχου, αρχηγού Πυροσβεστικής, επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών και εθελοντών

Η καταστροφικότερη πυρκαγιά της 10ετίας και η επόμενη μέρα για τον Δήμο Μεγαρέων

Στο MegaraTV μίλησαν βουλευτές, ο δήμαρχος Μεγαρέων, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Μεγαρέων καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων της επικράτειας του Δήμου με αφορμή την καταστροφικότερη πυρκαγιά της δεκαετίας σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στα Γεράνεια Όρη μεγεθύνει την έκταση της καταστροφής που ξεκίνησε η πυρκαγιά της Κινέτας την 23η Ιουλίου του 2018 και ολοκληρώνει μέχρι στιγμής μια εικόνα δύσκολη τόσο για το φυσικό τοπίο, όσο και για την καθημερινότητα των ανθρώπων του Δήμου Μεγαρέων. Μιας καθημερινότητας άμεσα συνυφασμένης με τις δασικές εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν, αλλά και με τις γεωργικές εκτάσεις με τις οποίες βιοπορίζονται.

Η στάχτη τόσων χιλιάδων στρεμμάτων καλύπτει την καθημερινότητα του λαού του Δήμου Μεγαρέων και ως προς το συναίσθημα και για έναν ακόμη λόγο. Οι περιλάλητες Ιερές του Μονές, Αγίου Ιεροθέου, Αγίας Παρασκευής Μαζίου και Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού επαπειλούμενες πέρα ως πέρα από το μένος της φωτιάς, εκκενώθηκαν και οριακά στάθηκαν «όρθιες» ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες με τον περιβάλλοντα χώρο τους καμένο ως ενθύμιο της αποφράδας ημέρας.

Η πυρκαγιά που από τον Σχίνο Λουτρακίου γρήγορα «πέρασε» στο Αλεποχώρι σκαρφαλώνοντας τα Γεράνεια στον Δήμο Μεγαρέων κατακαίοντας πλέον Αττική Γη, αφήνει πίσω της περί τα 70.000 στρέμματα καμένης γης.

Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Μεγαρέων απορούν για το μέλλον των καμένων εκτάσεων και της ζωής τους, αφού ο χειμώνας και οι βροχές σε λίγους μήνες έρχονται, αλλά και για τη χρήση γης από τούδε και στο εξής, καθώς πολλοί οι ψίθυροι, πολλές κι οι διαβεβαιώσεις υπευθύνων, αλλά και το παρελθόν από άλλους καμένους τόπους που προμηνύει ίσως αρνητικά μελλούμενα.

Για όλα τα παραπάνω και για όσα βίωσε ο τόπος μίλησαν άνθρωποι που έχουν, προς το παρόν, λόγο για τον τόπο και άνθρωποι που «έπεσαν με τα μούτρα» στη φωτιά.


Παρόμοια άρθρα

Back to top button