Μαζί με Όραμα: Η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί»

Δελτίο τύπου του συνδυασμού Μαζί με Όραμα:

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πολλές διοικήσεις του δήμου έχουν προσπαθήσει να το επιλύσουν. Είναι βέβαιο ότι ο μηδενισμός του προβλήματος είναι μη εφικτός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ο μηδενισμός των προσπαθειών ή οι λάθος ενέργειες που καταλήγουν άκαρπες εντείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν καταστάσεις σαν αυτές που βίωσαν τα θύματα των πρόσφατων περιστατικών.

Στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ουσιαστικά ξεκίνησε το 2003, δηλαδή παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Οι τότε κυβερνώντες προφανώς ήθελαν να αφαιρέσουν από την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την εικόνα των περιφερόμενων και εν δυνάμει επικίνδυνων ζώων, κυρίως σκύλων. Ακολούθησε ο επικαιροποιημένος νόμος 4039 του 2012 που αναφέρεται εκτός των αδέσποτων ζώων και στα δεσποζόμενα αλλά και στην προστασία όλων από την κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Στον ίδιο νόμο ανατίθενται στους δήμους η αρμοδιότητα να περισυλλέγουν τα αδέσποτα ζώα, επισημαίνεται η συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναφέρεται η υποχρέωση των δήμων να συστήσουν πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Ακολουθεί ο νόμος 4235 του 2014 οπου ο Δήμος εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση για σύσταση 5μελους επιτροπής με την συμπλήρωση ότι μπορεί να αποφασίζει αν ένα ζώο είναι επικίνδυνο ή όχι. Σε περίπτωση διαφωνίας της επιτροπής το θέμα παραπέμπεται σε τριμελή επιτροπή που αποτελείται από κτηνιάτρους. Επίσης, ο νόμος 4235/2014 εκχωρεί στους δήμους το δικαίωμα να ελέγχουν την τήρηση κανόνων ευζωίας στα ζώα συντροφιάς αλλά και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.

Αυτά που έχουν γίνει έως σήμερα στο δήμο μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι ελάχιστα και φυσικά ανεπαρκή. Η συνεργασία με την οργάνωση dog’s voice για την υλοποίηση προγράμματος προστασίας και διαχείρισης της αστικής πανίδας έχει συμβάλει σημαντικά αλλά σε μικρό βαθμό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνέβησαν περιστατικά που είχαν ως θύματα εφήβους που δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Η άνοιξη είναι μπροστά μας και τα αδέσποτα θα πολλαπλασιαστούν όπως και οι επιθέσεις σε πολίτες. Την ένταση του προβλήματος έρχονται να συμπληρώσουν οι προφορικές και γραπτές καταγγελίες πολιτών στο τμήμα αγροτικής παραγωγής και αλιείας της διεύθυνσης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του δήμου μας.

Ο δημοτικός συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» και κατέθεσε στη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου 2020 του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Μεγαρων πρόταση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και αφορούσε την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» για την πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Η πρόσκληση έγινε στις 3 Ιουνίου 2019, το συνολικό ανώτατο ποσό είναι 300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η λήξη της κατάθεσης των προτάσεων είναι 28 Φεβρουαρίου 2020, έπειτα από δίμηνη παράταση που δόθηκε. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Μεγαρέων δεν έχει καταθέσει πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα.

Επειδή η προθεσμία εκπνέει προτείνουμε η διοίκηση του δήμου να ζητήσει την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των προτάσεων, όπως έχει κάνει και άλλος δήμος της χώρας μας, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης. Αν μείνουμε άπραγοι και αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να χαθεί τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και φυσικά δεν θα μπορεί να ειπωθεί ξανά η δικαιολογία ότι η κεντρική διοίκηση μοιράζει αρμοδιότητες χωρίς να μοιράζει χρήματα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button