Διαμαρτυρία εμπλεκόμενων κλάδων για το θέμα του Υποθηκοφυλακείου Μεγάρων

Σύμφωνα με τον νόμο 4512/2018 προβλέπεται η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Υποθηκοφυλακείου Μεγάρων, και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Η αρχική πρόβλεψη του νόμου για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των διαδικασιών κατάργησης των υποθηκοφυλακείων ήταν 24 μήνες (από το 2018) κάτι που στη συνέχεια τροποποιήθηκε σε 48, προθεσμία που φτάνει στο τέλος της εντός των επόμενων μηνών.

Σε επικοινωνία μας με τη συμβολαιογράφο Γεωργία Κολλιαλή, ενημερωθήκαμε πως συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι των Μεγάρων έχουν ήδη στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως “οι δυσκολίες δεν θα είναι μόνο για τους πολίτες που δεν θα δύνανται να αντλούν στοιχεία για την δική τους ιδιοκτησία, αλλά και για όλους εμάς τους επαγγελματίες που δεν θα είναι δυνατό να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους”, ενώ αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Δυτ. Αττικής κ. Κώτσηρα.

Σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον Δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, δήλωσε: «Δράσαμε αστραπιαία και κινούμεθα ήδη προς εξεύρεση λύσης προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται πολίτες και εμπλεκόμενοι κλάδοι (δικηγόροι, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι) και είμαστε σε άμεση επαφή με τους αρμοδίους. Σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τα οποία και θα ανακοινωθούν.».

Σύμφωνα με πληροφορίες του megaratv από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την εποπτεία του οποίου είναι το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, μετά την εκ του νόμου μετάπτωση του Υποθηκοφυλακείου Μεγάρων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, δεν αποκλείεται η παραμονή στα Μέγαρα Κτηματολογικού Γραφείου – Δομής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτών και εμπλεκόμενων επαγγελματικών κλάδων.

Ακολουθεί η επιστολή που υπογράφουν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και μηχανικοί των Μεγάρων.

ΑΙΤΗΣΗ/ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Σχετικά με την μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου/Κτηματολογικού Γραφείου Μεγάρων-Νέας Περάμου.

Προς
1)Το Δήμο Μεγάρων, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δήμαρχο Μεγαρέων, και κατοικοεδρεύει στα Μέγαρα.
2)Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και κατοικοεδρεύει Αθήνα.
***************
​Σύμφωνα με το Ν. 4512/2018 προβλέπεται η διαδικασία κατάργησης των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων της χώρας και συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν και τις επακόλουθες τροποποιήσεις του, πρόκειται να συσταθεί ένα (πολυδύναμο) κτηματολογικό γραφείο Αττικής στο Κορωπί, ενώ θα προηγηθεί η ενοποίηση του οικείου Υποθηκοφυλακείου Μεγάρων/Κτηματολογικού Γραφείου Νέας Περάμου μετά του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Ελευσίνας.

​Ήτοι, ήδη προβλέπεται ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το Υποθηκοφυλακείο μας θα μεταφερθεί στην Ελευσίνα και εν συνεχεία, ακόμη χειρότερα, θα ενταχθούμε στο κτηματολογικό γραφείο Αττικής, σύμφωνα με το άρθρο 15 του προαναφερόμενου νόμου.

​Δυστυχώς για ακόμη μία φορά θα απαξιωθεί η πόλη μας και τα συμφέροντα των πολιτών της, όταν η δική μας κτηματική περιφέρεια είναι η μεγαλύτερη της Αττικής και ενώ το συγκεκριμένο Υποθηκοφυλακείο εξυπηρετεί σαφέστατα μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, λόγω του μεγάλου καταμερισμού της ακίνητης περιουσίας της περιοχής.

​Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όταν μόλις έλαβε χώρα η πρώτη ανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών της περιοχής των Μεγάρων, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά μόλις στις 12/1/2022, όταν ακόμη και σήμερα εκκρεμούν δηλώσεις ιδιοκτησίας των πολιτών, όταν ευρίσκονται σε στάδιο κύρωσης άνω των τριών πράξεων εφαρμογής και ακόμη περισσότερο όταν απομένει μόνο ένα έτος για την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών της Νέας Περάμου, πιστεύουμε ότι η απομάκρυνση του εν λόγω γραφείου από την περιοχή μας αν μη τι άλλο διακυβεύει τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών. Η δική μας εργασία ως επαγγελματιών καθίσταται πλέον αδύνατη και η συγκεκριμένη ενέργεια θα μας αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο έναντι των συναδέλφων των Αθηνών.

​Οι δυσκολίες δεν θα είναι μόνο για τους πολίτες που δεν θα δύνανται να αντλούν στοιχεία για την δική τους ιδιοκτησία, αλλά και για όλους εμάς τους επαγγελματίες που δεν θα είναι δυνατό να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

​Ακόμη περισσότερο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τον επικείμενο κίνδυνο, όταν τόσο το Υποθηκοφυλακείο μας όσο και το Κτηματολογικό Γραφείο Νέας Περάμου δεν έχουν ενταχθεί στην ενιαία ψηφιακή βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, οπότε η οποιαδήποτε εξυπηρέτηση θα πρέπει να γίνεται με την φυσική μας παρουσία και μετάβασή μας αρχικώς στην Ελευσίνα και εν συνεχεία στο Κορωπί!

Εκτός των άλλων επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά τον παραγκωνισμό της πόλης μας, έναντι της γειτονικής Ελευσίνας, ο οποίος τείνει να μετατρέψει την άλλοτε ξακουστή πόλη μας σε χωριό! Δεν γίνεται ακόμη μία υπηρεσία και μάλιστα τόσο ζωτικής σημασίας να απομακρυνθεί από τον τόπο μας!
​Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την καταστροφική αυτή ενέργεια όχι μόνο για το δικό μας επαγγελματικό μέλλον αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες και την πόλη μας!

​Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσωπική επικοινωνία ή συνάντηση.

Μέγαρα, 19/1/2022

Παρόμοια άρθρα

Back to top button