Για 60.000 καμένα στρέμματα κάνουν λόγο εμπειρικές εκτιμήσεις

Τί έχει κάψει μέχρι στιγμής η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου και κατακαίει τον Δήμο Μεγαρέων

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ Τετάρτης 19 Μαΐου από τον Σχίνο Λουτρακίου της δημοτικής ενότητας Περαχώρας και λόγω της διεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στράφηκε προς την πλευρά του Αλεποχωρίου του Δήμου Μεγαρέων έχοντας αφανίσει δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες δεν λέει να τερματιστεί και να κοπάσει, αφού μέχρι αυτήν την ώρα η ισχυρή ένταση του ανέμου αναζωπυρώνει πολλές και διάσπαρτες εστίες φωτιάς και μοιάζει και πάλι ανεξέλεγκτη.

Εντολή εκκένωσης από οικίες στην περιοχή Παπαγιαννέικα δόθηκε πριν από μιάμιση περίπου ώρα όταν αναζωπύρωση εστίας φωτιάς πέρασε στο δάσος Καλκάνι και με ένταση άρχισε να κατακαίει στο πέρασμά της τα πάντα σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχοντα στον συντονισμό αναχαίτισης της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν 4 Canadair και 2 ελικόπτερα μαζί με πεζοπόρα τμήματα.

Να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη τους παραμένοντας στα διάσπαρτα κρίσιμα σημεία και σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής επιχειρούν με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 8 Καναντέρ (Canadair), 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνομιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων κ. Κωνσταντίνο Φυλακτό και ερωτηθείς απάντησε πως μια πρόχειρη εκτίμηση από έμπειρους γνώστες των δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων καλλιεργειών της επικράτειας του Δήμου, όπου ανήκει και η συντριπτική πλειοψηφία των καμένων, κάνει λόγο για 60.000, μέχρι στιγμής καμένα στρέμματα γης, από τη Μαυρολίμνη έως και τον Άγιο Νικόλαο και την Κοκκιναρέα έχοντας μέτωπο τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων.

Η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στον Σχίνο Περαχώρας κοντά στο τέλος της Μαυρολίμνης εγγύτατα στα όρια του Δήμου Μεγαρέων, στράφηκε ταχέως προς το Αλεποχώρι από τον μεγάλο Βράχο και το Πευκογιάλι σκαρφαλώνοντας στο βουνό. Για να κάψει ολοσχερώς τη δασική έκταση στο Νέο Μάζι όπως και το όλο το δάσος στο χωριό Μάζι, χωρίς όμως να κάψει οικίες και αμπελώνες.

Στη συνέχεια και με κατεύθυνση προς την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής η φωτιά έκαψε το δάσος φθάνοντας κυριολεκτικά τα τείχη της Μονής και καταστρέφοντας 4 κελιά. Όλος ο περιβάλλων δασικός χώρος είναι πλέον καμένος όπως και βορεινά η δασική έκταση στις Ρίπες.

Προχωρώντας η φωτιά κατευθυνόμενη προς την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Μακρυνού στο πέρασμά της έκαψε δυο οικίες και μεγάλη δασική έκταση χωρίς ευτυχώς να μπορέσει να καταστρέψει τη Μονή.

Στους οικισμούς «Παρασκευάδες» (Παρασκευάς ένα και δύο), επίσης κάηκε το δάσος.

Προς το Αλεποχώρι στο ανατολικό μέτωπο και στην περιοχή Δέλπουρα κάηκε το δάσος καθώς και 3 οικίες.

Από πλευράς Άγιου Νικόλα η φωτιά κατέκαυσε δάσος και καλλιέργειες μέχρι και την Κοκκιναρέα καθώς και στη χαράδρα μέσα.

Η αμπελουργική οινοποιητική επιχείρηση «Κτήμα Εύχαρις» υπέστη ολοσχερή καταστροφή και μέχρι αυτή τη στιγμή στο Χάνι από Άγιο Σπυρίδωνα στον δρόμο που πάει στη Βρέστιζα δεν υπάρχει δραστηριότητα φωτιάς.

Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και τη Μεγαρίδα Γη αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος δίνοντάς την στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button