Δημήτρης Γεωργακής: «Κακοδιαχείριση εν κρυπτώ ελέω κορωνοϊού»

«Αντί διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, απευθείας αναθέσεις 107.000 ευρώ για καύσιμα στο δήμο Μεγαρέων»

Ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ» και μέλος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Μεγαρέων Δημήτρης Γεωργακής, σε δελτίο τύπου που απέστειλε, ασκεί κριτική στη διαχείριση των οικονομικών από πλευράς διοίκησης του δήμου και αναφέρει τα ακόλουθα:

Την τελευταία εβδομάδα, σε 3 διαδοχικές συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου μας, ελήφθησαν αποφάσεις που, το λιγότερο, δείχνουν την τεράστια κακοδιαχείριση που συμβαίνει και που βάλλει ευθέως κατά των συμφερόντων των πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10/2/2021, κλήθηκε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή για την επόμενη ημέρα 11/2/2021 προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών του δήμου.

Η μελέτη αυτή ανέρχεται σε 107.000 ευρώ με την αιτιολογία μάλιστα ότι αυτά αφορούν τις έκτακτες ανάγκες του δήμου που δημιουργήθηκαν από τον covid-19. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έθεσα το ερώτημα τι ανάγκες συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν από την πανδημία, που να δικαιολογούν το υπέρογκο αυτό ποσό σε καύσιμα και λιπαντικά. Η απάντηση που έλαβα από τον Γενικό Γραμματέα του δήμου (και όχι τον δήμαρχο, που δηλώνει άγνοια για τα περισσότερα θέματα που συζητούνται) ήταν ότι δεν αφορά τόσο έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, αλλά κυρίως τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου!

Με απλά λόγια, το κράτος επιχορηγεί τον δήμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υγειονομικό υλικό, περισσότερες απολυμάνσεις, εξοπλισμό τηλεκπαίδευσης, ενδεχομένως και κάλυψη μοριακών τεστ στον πληθυσμό. Αντί αυτών, η διοίκηση τα χρησιμοποιεί για να κάνει απευθείας αναθέσεις (πλεονέκτημα που δίνει η πανδημία) σε δαπάνες που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου και με διαδικασίες διαγωνισμού.

Η διοίκηση με μια απόφαση καταστρατηγεί τις νόμιμες διαδικασίες σύγκλησης των σημαντικότερων οργάνων απόφασης, τις νόμιμες διαδικασίες προμηθειών, (όπως οι διαγωνισμοί) και κατασπαταλά τα χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της σημαντικότερης υγειονομικής κρίσης των καιρών μας, εις βάρος της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών.

Ο τρόπος διοίκησης στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων των πολιτών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία σε προσωπικό επίπεδο, με εκκωφαντική απουσία του δήμου Μεγαρέων ακόμα και στα στοιχειώδη. Και, επιπλέον, δεν είναι δυνατόν υπό αυτές τις συνθήκες των τηλεδιασκέψεων και των εξ αποστάσεως αποφάσεων να ελεγχθεί από τους πολίτες η διαχείριση των χρήματών τους.

Ο ρόλος μας, όμως, ως μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων των πολιτών, και της οικονομικής επιτροπής, είναι να ελέγχουμε αυτές τις αποφάσεις που αφορούν αυτά τα ποσά και την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως και να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα παραπάνω γεγονότα.

Δημήτρης Γεωργακής
Μέλος οικονομικής επιτροπής
Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων
Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button