ΚΚΕ: «Η εγκληματική πολιτική αποδεικνύεται και στην καταστροφική πυρκαγιά σε Σχίνο – Αλεποχώρι»

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Βορειοδυτικής της ΚΟΑ του ΚΚΕ για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας αναφέρει:

«Πριν καλά – καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, σπίτια καταστράφηκαν, κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής γίνονται αυτές τις μέρες στο ίδιο έργο θεατές με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και έκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα στα Γεράνεια Όρη. Συνεχίζουν κυριολεκτικά να βλέπουν τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη, συνεχίζουν να ζουν με το φόβο και την αγωνία για τη ζωή τους και το βιος τους.

Η καταστροφή αυτών των ημερών διαδέχεται μια σειρά άλλες καταστροφές όπως την πυρκαγιά (πάλι στα Γεράνεια Όρη) και τις πλημμύρες στην Κινέτα που ζήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια, διαδέχεται τις καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και άλλες που είχαν τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Σε όλες αυτές τις καταστροφές, από τη μία ο λαός προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να ξαναστήσει τη ζωή του και την περιουσία του πότε μέσα στα αποκαΐδια, πότε μέσα στη λάσπη και πότε μέσα στα συντρίμμια και από την άλλη κυβερνητικά στελέχη του κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, αποποιούνται την κρατική ευθύνη και αναπαράγουν τα γνωστά περί ακραίων και πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων. Από κοντά και γνωστοί παπαγάλοι της κυβέρνησης που έχουν πιάσει στασίδι στα ΜΜΕ, που πριν προλάβει να σβήσει η φωτιά, αυτοί έσπρωχναν το λαό που έβλεπε τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Προσάναμμα και για τη νέα καταστροφή είναι η εμπορευματοποίηση της γης, είναι ο περιβαλλοντικός νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα «δωράκια» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί όπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν διαχειρίζονται ούτε προστατεύουν τα δάση δίνοντας βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα, χώρο επέκτασης των επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Διατηρεί το καθεστώς της εξευτελιστικής υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης. Συντηρεί τις ελλείψεις σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν ενάμιση μήνα στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας Πυροσβεστικής Ελλάδας – Κύπρου, οι προσδοκίες που καλλιεργούσε γρήγορα διαψεύστηκαν.

Η κυβέρνηση διατηρεί επίσης τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ενώ συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών σε όποια υπηρεσία κάθε φορά την εξυπηρετεί πολιτικά. Πολύ περισσότερο συνεχίζεται η απουσία επαρκών μέτρων προστασίας, ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασών που θα προέβλεπαν όλα τα αναγκαία διαχειριστικά και άλλα μέτρα αντιπυρικής προστασίας μεταξύ των οποίων οι κάθε φορά αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες, δασικό οδικό δίκτυο, δίκτυα υδατοδεξαμενών και κρουνών, ειδικών μέτρων προστασίας για δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα σε οικισμούς.

Επικοινωνιακές φιέστες σαν κι αυτές που στήθηκαν με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη πάνω στον πόνο και την αγωνία των κατοίκων, που λίγα λεπτά μετά μετατράπηκαν σε καφέ στην παραλία, αποτελούν πρόκληση και σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

– Να γίνει άμεσα η καταγραφή των καταστροφών σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της περιοχής και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς.
– Να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα.
– Να καταργηθεί τώρα ο περιβαλλοντικός νόμος και όλοι οι αντιδασικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων που ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως Νatura.
– Να στελεχωθεί τώρα με όλο το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν τώρα με σταθερές σχέσεις εργασίας όλοι οι τριετούς θητείας και εποχικοί πυροσβέστες.
– Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.
– Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιό της να γίνει ριζική αλλαγή στον αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων πρόληψης και κατάσβεσης. Να παρθούν άμεσα ειδικά μέτρα προστασίας για δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button