Δελτίο τύπου από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του Δήμου Μεγαρέων:
Από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνεται ότι, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της ξήρανσης κλάδων σε πλήθος ελαιοδένδρων της ευρύτερης ελαιοκομικής περιοχής του Δήμου Μεγαρέων, ελήφθη από την υπηρεσία μας αντιπροσωπευτικό δείγμα, το οποίο εστάλη για εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Από την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος δεν απομονώθηκε φυτοπαθογόνος μύκητας ούτε το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa, πλην όμως διαπιστώθηκε προσβολή από τα ξυλοφάγα έντομα της ελιάς (σκολύτες), με την κοινή ονομασία, Φλοιοφάγος και Φλοιοτρίβης.
Οι σκολύτες διαχειμάζουν ως ενήλικα, δραστηριοποιούνται κατά τον Φεβρουάριο, προσβάλουν κυρίως εξασθενημένους ή ξηρούς κλάδους, σε αυξημένους όμως πληθυσμούς, μπορούν να προσβάλλουν και ζωηρούς κλαδίσκους.
Για την αντιμετώπιση τους συνιστάται η αφαίρεση με κλάδεμα των ημίξηρων ή ξηρών κλάδων τον χειμώνα και η απομάκρυνση τους από τους ελαιώνες έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η διατήρηση ημίξηρων ή ξηρών αναποφλοίωτων κλάδων ελιάς έξω από τις οικίες μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα, αποτελεί εστία πολλαπλασιασμού τους.
Καλλιεργητικά μέτρα που αυξάνουν την ευρωστία των ελαιοδένδρων, όπως το κατάλληλο κλάδεμα, η λίπανση και η άρδευση, περιορίζουν και τις ζημιές από τους σκολύτες. Επικουρικά γίνονται εφαρμογές με εγκεκριμένα για τα ελαιόδενδρα εντομοκτόνα.
Επισημαίνεται ότι κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες της εγκεκριμένης ετικέτας από το ΥΠΑΑΤ οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προφύλαξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.