Λαϊκή Συσπείρωση: «Στηρίζουμε τους αγώνες για ένα ασφαλές και σύγχρονο 1ο δημ. σχολείο Νέας Περάμου»

Ακολουθεί ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού του Δήμου Μεγαρέων «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη, που αφορά στο θέμα που προέκυψε με το 1ο δημοτικό σχολείο Νέας Περάμου.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (07/02/23) έγινε συζήτηση για το θέμα που προέκυψε στο 1ο δημοτικό Ν. Περάμου. Ο δημοτικός μας σύμβουλος Α. Χοροζάνης δεν μπόρεσε δυστυχώς να παραβρεθεί σε αυτή την πολύ σοβαρή συνεδρίαση και να συνεισφέρει, αφού είναι γνώστης της κατάστασης και συμμετείχε στην κινητοποίηση των γονέων καθώς και στη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο στη Ν. Πέραμο.

Στο συγκεκριμένο σχολείο βγήκαν -εξ αρχής- δύο αίθουσες ακατάλληλες και στην πορεία όλες οι αίθουσες του κεντρικού σχολείου κρίθηκαν επικίνδυνες για τους μαθητές! Τα ερωτήματα είναι πολλά, σοβαρά και απαιτούν άμεση απάντηση:

– Γιατί δεν έγινε ποτέ έλεγχος των οροφών και γενικά της κτιριακής υποδομής από το 2006 που έγινε η τελευταία παρέμβαση (από τον ΟΣΚ και αφού είχαν πέσει σοβάδες!)
– Γιατί αφέθηκε η μόνωση της ταράτσας κυριολεκτικά να σαπίσει, αφού είχαν να αλλάξουν τα ασφαλτόπανα από το 2002;
– Γιατί ποτέ δεν ελήφθησαν υπόψη τα έγγραφα που έστελνε η δ/νση του Σχολείου προς τον Δήμο ζητώντας έλεγχο της ταράτσας αλλά και άλλων προβλημάτων που δημιουργούνταν κατά τη λειτουργία του σχολείου;

Μα και μετά τον εντοπισμό του προβλήματος, τα ερωτήματα για το πώς χειρίζεται η δημοτική αρχή το πρόβλημα είναι πολλά:

– Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Επικινδυνότητας, ΚΤΥΠ) και έλεγχος της στατικότητας του κτιρίου, πολύ περισσότερο προσεισμικός έλεγχος σε μια χώρα πρώτη σε σεισμικότητα, ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή στο σχολείο;
– Τι μέριμνα υπάρχει για τη συνέχιση των μαθημάτων των παιδιών, δεδομένου πως οι εργασίες αποκατάστασης θα πάρουν πολύ χρόνο;

Όλα αυτά είναι ρητορικά περισσότερο ερωτήματα με γνωστή την απάντηση. Η ευθύνη για την συντήρηση των σχολείων κυριολεκτικά έχει «πεταχτεί» από το κράτος στους δήμους. Το κράτος δεν τους χρηματοδοτεί ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι δήμοι κάνουν πασαλείμματα από δω κι από κει (με προτεραιότητα τα σχολεία όπου έπεσαν σοβάδες ή σκοτώθηκαν παιδιά) ….και καλύπτουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί αφήνοντας τα παιδιά μας απροστάτευτα! Ο δήμαρχος στο τελευταίο Συμβούλιο το είπε ξεκάθαρα: Τόσα χρήματα μας δίνουν, τόσα κάνουμε!

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η εγκληματική πολιτική του «κόστους-οφέλους»! Δηλαδή, δίνονται (ως κράτος, ΕΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο για να έχουμε «ανάπτυξη» και αφήνουμε να ρημάζουν και να υπολειτουργούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ό,τι άλλο υπηρετεί τις ανάγκες του λαού! Οι ταράτσες των σχολείων είναι «περιττό κόστος», το ίδιο και τα Κέντρα Υγείας, με την ΕΕ να έρχεται και να ανακοινώνει κυνικά: «Είναι προτιμότερο να πληρώνουμε για αποζημιώσεις από πλημμύρες και φωτιές παρά να γίνονται έργα για την αποφυγή τους!»

Αυτή είναι η βρώμικη πολιτική αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και ανάλογη πρέπει να είναι η απάντηση του λαού: καμιά ανοχή, καμιά στήριξη των κομμάτων και των παρατάξεων που υπηρετούν αυτή την εχθρική για τον λαό πολιτική. Σύνθημά μας:
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ! ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

Απαιτούμε άμεσα:

– Να γίνει άμεσα ο έλεγχος στατικότητας και ο προσεισμικός έλεγχος του 1ου Δημοτικού Ν. Περάμου.
– Να προχωρήσει γρήγορα η μελέτη και να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο κι ασφαλές σχολείο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
– Να βρεθεί άμεσα λύση για την ακώλυτη συνέχιση των μαθημάτων των παιδιών με αίθουσες που θα τοποθετηθούν προσωρινά στο προαύλιο.
– Να γίνουν οι απαιτούμενοι στατικοί και προσεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία και τα κτίρια της περιοχής όπου συγκεντρώνονται μαζικά οι πολίτες.

Στηρίζουμε τους αγώνες των γονιών, των δασκάλων και όλων των φορέων που αγωνίζονται για ένα σχολείο σύγχρονο και ασφαλές που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button