Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγάρων – Ν. Περάμου» για τα δημοτικά τέλη

Ακολουθεί δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων – Νέας Περάμου» και του επικεφαλής της, Αντώνη Χοροζάνη, που αφορά στα δημοτικά τέλη του Δήμου Μεγαρέων.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα. Η τοποθέτησή μας μέσω του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Χοροζάνη είναι: «Ο στόχος δεν είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του Δήμου, αλλά να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Άλλωστε γι’ αυτό επιβλήθηκαν εξαρχής τα δημοτικά τέλη, για να απαλλαγεί το κράτος από μια σειρά «υποχρεώσεις» και να τις φορτώσει στους δήμους. Είναι η περίφημη… «αποκέντρωση» χωρίς καμιά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μια σειρά νόμοι οδηγούν στο να εξελιχθούν οι δήμοι σε έναν φορομπηχτικό μηχανισμό για τους δημότες, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως προσλήψεις προσωπικού, αναγκαίος εξοπλισμός και μηχανήματα, αφού το κράτος έχει βγάλει για όλα αυτά «την ουρά του απ’ έξω». Και μην ξεχνάμε πως η ανταποδοτική αυτή λειτουργία δεν περιορίζεται στον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα (όπως είχε οριστεί αρχικά) αλλά έχει επεκταθεί σε μια σειρά άλλες λειτουργίες (πολιτισμός, αθλητισμός κ.α.).

Στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης, των Περιφερειών και των Δήμων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να «εθιστεί» ο λαός στη λογική του «το τζάμπα πέθανε», πως πρέπει να πληρώνει για οποιαδήποτε υπηρεσία και πως αν θέλει κάτι πιο ποιοτικό θα πρέπει να πληρώσει ακόμα περισσότερο!
Στο πλαίσιο που επιβάλλει ο «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» προχωράμε ολοταχώς σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και γενικότερα ο δήμος γίνεται ένα τεράστιο πεδίο επιχειρηματικότητας και κερδοφορίας για κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες. Έτσι, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους «πελάτες» εξαρτώνται άμεσα από το πόσο αντέχει η τσέπη τους.

Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλο τον λαό και αποτελεί στόχο πάλης και διεκδίκησης:

– Οι ανάγκες του Δήμου να καλυφθούν 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό

– Μείωση 50% των δημοτικών τελών στις κατοικίες. Η διαφορά που θα προκύψει να καλυφθεί από τα Διυλιστήρια, τις τράπεζες, την Ολυμπία Οδό κ.ά. που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού.

– Για τις κατηγορίες των ευάλωτων νοικοκυριών πλήρης απαλλαγή (ανάπηροι 67%, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χωρίς κριτήρια για εισόδημα κάτω από 30.000 Ευρώ. Σ’ αυτούς να προστεθούν οι χρόνια άνεργοι και οι κατεστραμμένοι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.

– Εξομοίωση των κατοίκων της Κινέτας – Αλεποχωρίου, μια υπόσχεση χρόνων που επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη.

– Να δούμε άμεσα την επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε από τη «νομιμοποίηση» των επιπλέον τετραγωνικών που δήλωσαν οι λαϊκές κατοικίες, οι οποίες καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button