Τώρα: Ασυνέπεια διγλωσσία και ο πολιτισμός στο απόσπασμα!

Πάγια τακτική μας αποτελεί η ήρεμη, εμπεριστατωμένη και μη στοχευόμενη στον εντυπωσιασμό κριτική. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες συνοδευόμενες από καταγγελίες, από όλους σχεδόν τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, περιμέναμε να καταλήξει στις αποφάσεις της η Δημοτική Αρχή και ακολούθως να την κρίνουμε. Και επειδή ακριβώς η στάση μας ήταν στάση αναμονής, η απογοήτευσή μας είναι τεράστια.

 

• Ποτέ άλλοτε δεν παρουσιάστηκε Δημοτική Αρχή με τέτοια ασυνέπεια λόγων και πράξεων.

• Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε Δήμαρχος που άλλα να υπόσχεται προεκλογικά και άλλα να πράττει μετεκλογικά, σε τόσο μεγάλο βαθμό.

• Ποτέ άλλοτε η διγλωσσία δεν είχε βρει τόσο ταιριαστό πρεσβευτή όσο σήμερα στο πρόσωπο του Γρ. Σταμούλη.

• Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια λυσσαλέα επίθεση προς τον πολιτισμό των πόλεών μας, προς χάριν του «τζάμπα».

 

Και εξηγούμεθα:

 

1) Φιλαρμονική του Δήμου μας: Απαιτήθηκε από τα μέλη της να ξεχάσουν όλα τα οφειλόμενα των προηγούμενων διοικήσεων (καθώς ο Δήμος του κ. Σταμούλη δεν έχει ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια) και εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Εάν δεν επιθυμούν να επιστρέψουν όργανα και στολές (!). Ίσως σε δεύτερο χρόνο να πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ γιατί δεν υλοποιούν το μεγαλόπνοο «τζάμπα» έργο τους. Σημειωτέον, ότι σε προεκλογική επίσκεψή του ο νυν Δήμαρχος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στα μέλη της μπάντας «… σιγά το ποσόν. Γιατί δεν σας το δίνει;» εννοώντας τα οφειλόμενα που καθυστερούσε να αποδώσει η διοίκηση Μαρινάκη. 

 

2) Βυζάντειο Ωδείο: Αρχές Δεκεμβρίου και τα μαθήματα σε Μέγαρα και Ν. Πέραμο είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς κανείς να γνωρίζει τα αίτια της τρίμηνης(!) καθυστερήσεως αλλά και τι μέλλει γενέσθαι εν τέλει.

 

3) Θεατρικές Ομάδες: Οι θεατρικές ομάδες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των κ.κ. Μάρδα και Ηλιόπουλου, παύονται για αδιευκρίνιστους λόγους και στην θέση τους ίσως δημιουργηθεί νέα ομάδα, φυσικά υπό ομιχλώδες, ως προς τη σύστασή της, τοπίο. Πολλά από τα μέλη των συγκεκριμένων θεατρικών ομάδων καταγγέλλουν επίσημα, πως το χρηματικό ποσό που απαιτούνταν για την διατήρησή τους ήταν μηδαμινό. Ποιος ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς; Εάν είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μια νέα συμπολίτισσά μας να σκηνοθετήσει, γιατί δεν προσθέτουν απλά την νέα ομάδα στις ήδη υπάρχουσες;

 

4) Χορωδία Ενηλίκων και Παιδική Χορωδία: Δημιουργήθηκε Σύλλογος Μελών Χορωδίας (!), ο οποίος έχει ως αποκλειστικό σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων μέσα από εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις, τα οποία χρησιμοποιούνται ως οδοιπορικά και ως έξοδα διαμονής στις επίσημες μετακινήσεις της Χορωδίας! Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να ζητείται από τους Χορωδούς και την μαέστρο να αναζητήσουν χορηγούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου μας. Εάν δηλαδή, οι ίδιοι δεν βρουν χρηματοδότες, Φεστιβάλ δεν γίνεται; Αυτή είναι η «ενίσχυση και μεγάλη ανάδειξη του Μουσικού Ομίλου Μεγάρων και Νέας Περάμου καθώς και των όμορφων χορωδιών που έχουμε» που δεσμευόταν στο προεκλογικό πρόγραμμά του ο Κ. Σταμούλης;

 

5) Κέντρο Πληροφόρησης Νέων: Ένας θεσμός που εάν αξιοποιούνταν ανάλογα θα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους νέους της πόλης μας αφέθηκε να μαραθεί και η τωρινή διοίκηση τον κατήργησε εντελώς τοποθετώντας στον χώρο του το Τοπικό Συμβούλιο των Μεγάρων. Σε άλλες πόλεις ο θεσμός ενισχύθηκε με εθελοντικές εργασίες από το εξωτερικό με την μορφή ανταλλαγής νέων, με δημιουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας, με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ.ά.. Η τωρινή Δημοτική αρχή δεν θέλησε να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις και βολεύτηκε απόλυτα με την κατάργησή του.

 

Για να προλάβουμε οποιαδήποτε πιθανή απάντηση ότι τα παραπάνω περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει ακόμη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καθυστερούν; Γιατί δεν συζητάμε το γεγονός ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ είναι μια ελλειμματική επιχείρηση η οποία διοικητικά και μόνο κοστίζει 150.000 ετησίως και ο δεύτερος σημαντικός λόγος ύπαρξής της, ο πολιτισμός, βρίσκεται κυριολεκτικά στο απόσπασμα με προϋπολογισμό μόλις 40.000 για πολιτιστικές εκδηλώσεις και με όλα τα παραπάνω να είναι αίολα; Εν κατακλείδι:

 

Ποιος είναι ο λόγος να αμείβεται Αντιδήμαρχος πολιτισμού όταν ο πολιτισμός με την κλασσική του έκφραση (φιλαρμονική, χορωδία, ωδείο, θέατρο κ.α.) εκμηδενίζεται και ταυτόχρονα δεν υπάρχει πουθενά στη δημόσια συζήτηση και η σύγχρονη έκφανση του πολιτισμού;

 

 

Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν έμμισθοι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι στην ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. και στον «Ηρόδωρο», αφού υπάρχουν αντίστοιχοι Γενικοί Διευθυντές, που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενό τους και αμείβονται πολύ καλά για αυτή τους την απασχόληση;

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σταμούλης μόλις προ μηνών επέπληττε με σφοδρότητα τον κ. Μαρινάκη γιατί προσλάμβανε επί αμοιβή ειδικούς συμβούλους, και επειδή αμείβονταν οι πρόεδροι στην ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. και στον «Ηρόδωρο».

 

Υπάρχει μεγαλύτερη ασυνέπεια και διγλωσσία απ’ αυτήν;

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

 

Αφού η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη σχεδίου για τον πολιτισμό των δύο ιστορικών πόλεών μας και αφού, ως Δημοτική αρχή, πρεσβεύετε σε μέγιστο βαθμό τα ιδανικά του εθελοντισμού, δίδοντας το οφειλόμενο παράδειγμα, να καταργήσετε άμεσα την μισθοδοσία των 3 Ειδικών Συμβούλων του Δημάρχου και των Προέδρων και των Αντιπροέδρων της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και του ΗΡΟΔΩΡΟΥ και από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 71.000 (περίπου) ευρώ, που θα προκύψει ετησίως, να καλύψετε ΟΛΕΣ τις ανάγκες και των 2 πόλεών μας σε πολιτιστικό επίπεδο. Η πρότασή μας είναι και συμβατή με τις διακηρύξεις του Δημάρχου περί της αξίας του εθελοντισμού και λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα καθιστώντας και πάλι τον Πολιτισμό κορωνίδα της ύπαρξης του Καλλικρατικού Δήμου μας.

 

ΥΓ. Εμείς, ως «ΤΩΡΑ», δεν πιστεύουμε στην αμισθί παροχή υπηρεσιών. Το «ΤΩΡΑ» δεν θα κάνει τον «εθελοντισμό» σημαία, ούτε θα αναγάγει το «τζάμπα» σε μαγική λύση και πανάκεια. Εάν εμείς είχαμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε, θα εξαντλούσαμε όλα τα περιθώρια χρηματοδότησης από τους δημοτικούς και άλλους πόρους αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίζαμε τον Πολιτισμό διαλύοντας δομές και Συλλόγους με χρόνια ιστορίας και παράδοσης.

 

ΥΓ.2 Εννοείται πως για τα θέματα της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής μεγάλη ευθύνη, την οποία σε καμμία περίπτωση δεν παραβλέπουμε, φέρει και η Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Μαρινάκη. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τον κ. Σταμούλη που διετείνετο αριστερά και δεξιά ότι για τα πάντα έχει τις λύσεις. 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button