Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προυπολογισμό του 2017 και τα Δημοτικά τέλη

Και αυτή τη χρονιά, ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι βαθιά αντιλαϊκός, αφού δεν προκρίνονται οι λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, εναρμονίζεται με τη γενική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και, όπως φαίνεται από τις Γενικές Αρχές Δημοσιονομικού Σχεδιασμού καθορίζεται και ελέγχεται από τη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε «ως εντέλλεσθε».

 

Συνεχίζεται η περικοπή των ΚΑΠ ξεπερνώντας το 70%, ενώ «ξεχάστηκαν» οι πόροι που οφείλει το κράτος να δώσει προς τους Δήμους, αφού αποτελούν μέρος της σκληρής φορολόγησης του λαού. Από τα παρακρατημένα, που είναι πάνω από 20 δις, τα 40 εκατομ. ανήκουν στο Δήμο μας.

 

Η λειτουργία του Δήμου λοιπόν στηρίζεται στην τοπική φορολογία και την «εξεύρεση λύσεων», πάντα σε βάρος του λαού και των αναγκών του.

 

Η κυβέρνηση μιλά για νέο «έλεγχο των αποθεματικών» κι από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καμιά κουβέντα.

 

Έργα λοιπόν αναγκαία για το λαό εντάσσονται στη λογική του «θα», των μελετών, των υποσχέσεων και της ωρίμανσης:

  • Θα περιμένουμε χρόνια για την υδροδότηση περιοχών του Δήμου μας (Κινέτα, Αλεποχώρι)
  • Θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν περιοχές του Δήμου και κυρίως από τον Άγιο Δημήτρη προς το κέντρο της πόλης και προς τη θάλασσα, αφού δεν προκρίνονται έργα αντισεισμικής προστασίας. Οι αγωγοί των όμβριων υδάτων μπερδεύονται με τα λύματα και δεν είναι ολοκληρωμένοι σ’ όλη την πόλη. Το ρέμα της Έξω Βρύσης είναι η κατάντια μιας παρατημένης πόλης.
  • Είμαστε σεισμογενής περιοχή και δε γίνεται κανένας έλεγχος σε δημόσια κτίρια, σχολεία και υπηρεσίες, ούτε λόγος για αντισεισμική θωράκιση.
  • Η Υγεία νοσεί στην περιοχή μας, με φοβερές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας και στον ΕΟΠΠΥ, σε προσωπικό και υλικά, σε υποδομές. Με τα ψέματα, με δημοτικά ιατρεία και εθελοντισμό, κοροϊδεύετε τον κόσμο και υποβαθμίζεται ένα βασικό αγαθό.
  • Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης. Εργαστήρια σχολών φτιάχτηκαν με ΣΔΙΤ και τώρα η εταιρεία θα τα νοικιάζει στο κράτος ενώ έγιναν με επιδοτήσεις, χρήματα του λαού.
  • Οι δρόμοι της πόλης έχουν σοβαρά προβλήματα και θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ χρειάζονται νέοι δρόμοι για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων χωλαίνει, ενώ όλοι οι τρόποι που συζητιούνται βρίσκονται μακριά από ενιαία κρατική διαχείριση με αποτέλεσμα στο τέλος να βγουν κερδισμένα τα μεγάλα συμφέροντα και χαμένος ο λαός.
  • Τα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ υπάρχει ανάγκη για νέα σχολεία σε Ν.Πέραμο, Κινέτα, Αλεποχώρι.
  • Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός προχωράει με μπαλώματα και οι ανάγκες καλύπτονται με τροφεία, δίδακτρα και χορηγίες ορισμένων, στερώντας από ένα μεγάλο μέρος του λαού αυτά τα αγαθά.
  • Ο βιολογικός σταθμός δεν είναι ολοκληρωμένος με τριτοβάθμια επεξεργασία-μηχανική-βιολογική και φυσικοχημικό καθαρισμό.
  • Τα βουνά, τα δάση και οι ακτές είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει όλοι να τα απολαμβάνουν. Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία για «αξιοποίησή τους» με σκοπό το κέρδος.

 

Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό, έργα οδοποιίας. Αν όλα αυτά έμπαιναν ως δαπάνες στον Προϋπολογισμό, η κεντρική κυβέρνηση θα τα απέρριπτε, αφού προηγείται η λιτότητα και η βαρβαρότητα της πολιτικής τους.

 

Εμείς λέμε κατηγορηματικά πως αν ένας προϋπολογισμός Δήμου δεν καλύπτεται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε οι ανάγκες της πόλης μας πάνε περίπατο. Λέτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι η λιτότητα είναι αναγκαία, εμείς λέμε ότι τα χρήματα είναι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, ο λαός. Αυτόν τον πλούτο τον ωφελούνται λίγοι και μας κάνουν και τον ευεργέτη στην πόλη πετώντας μας ψίχουλα.

 

Είναι κορυφαίο ζήτημα το τι στάση κρατάς απέναντι στον Προϋπολογισμό: Ή θα συγκρουστείς μ’ αυτήν την πολιτική ή θα δεχθείς να τη διαχειριστείς εις βάρος του λαού.

 

Δημοτικά τέλη να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση

  • Ο δήμος εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης, που περικόπτει κατά 70% τη χρηματοδότηση προς την τοπική διοίκηση. Τώρα, κι ενώ σε προηγούμενη περίοδο είχε κάνει αύξηση 13%, σήμερα μιλάει για «πάγωμα». Εμείς προτείνουμε:
  • Κάλυψη του δημοτικού προϋπολογισμού 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε όλες τις κατοικίες, αφού αυτό είναι κατά μέσο όρο το ποσοστό απώλειας των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών όλη αυτή την περίοδο.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη στις παρακάτω κατηγορίες δημοτών:
  1. Άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)
  2. Οικονομικά κατεστραμμένα καταστήματα και βιοτεχνίες
  3. Άτομα με αναπηρία 80% και πάνω
  4. Άποροι
  5. Μακροχρόνια άνεργοι
  • Αύξηση των δημοτικών τελών σε Σούπερ Μάρκετ, Τράπεζες και μεγάλους επιχειρησιακούς Ομίλους ως αντιστάθμισμα των παραπάνω μειώσεων και απαλλαγών. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται κι αυτοί που βγαίνουν ωφελημένοι από αυτήν.
  • Η κυβέρνηση να φορολογήσει με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (διανεμημένα και αδιανέμητα) και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως πόροι στην Τοπική Διοίκηση.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button