Μη απαλλαγή μεγάλων επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, είχε αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ.Α. στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μεγάρων – Νέας Περάμου κ. Γρηγόρης Σταμούλης, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015.

 

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απόσυρση του άρθρου 13 του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», με το οποίο ουσιαστικά απαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών.

                              

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ.Α. παρέδωσε στον κ. Πουλάκη σχετικό υπόμνημα, με το οποίο αιτιολογεί ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς:

  • Στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών.
  • Υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
  • Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

 

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης έδωσε σχετικές διευκρινήσεις και δεσμεύτηκε ότι, το υπουργείο παραμένει σε ανοιχτή επικοινωνία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτίωσης, τυχόν ασαφών ή προβληματικών διατυπώσεων.

 

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης τόνισε, ότι «η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει με ουσιαστικό τρόπο και χωρίς επικοινωνιακές κορώνες, την διεκδίκηση πληρωμής δημοτικών τελών και αντισταθμιστικών οφελών από μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου Μεγάρων – Νέας Περάμου, όπως μεταξύ άλλων η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, τα ΕΛ.ΠΕ., ο Ο.Σ.Ε. και η Δ.Ε.Π.Α., καθώς η νήσος Ρεβυθούσα, θα πρέπει να επανέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου Μεγαρέων, αντί του Δήμου Σαλαμίνας στον οποίο υπήχθη πριν λίγα χρόνια».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button