«Τα ανταποδοτικά τέλη πάσχουν από ανταποδοτικότητα»

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Κινέτα» με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 29ης Νοεμβρίου 2021 συζητήθηκαν, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το θέμα της επιβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και καθορισμού αυτού για το έτος 2022.

Ο δημοτικός συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» εξέφρασε γραπτώς την αντίθεσή του σε ορισμένα σημεία της απόφασης με αριθμό 292/2021 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαρέων με την οποία ομόφωνα εγκρίθηκε και καθορίστηκε η επιβολή ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2022.

Οι προτάσεις που καταθέσαμε και αναγνώστηκαν από τον επικεφαλής του συνδυασμού μας Κλεάνθη Βαρελά αφορούν ουσιαστικά στην ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες και σε ένα αβέβαιο οικονομικά μέλλον. Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά τέλη εισπράττονται με τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλουν οι πάροχοι και οι οποίοι λογαριασμοί το τελευταίο δίμηνο έρχονται αυξημένοι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής στις χρεώσεις προμήθειας.

Όλα όσα προτείνουμε είναι εμφανές ότι στηρίζονται στην ύπαρξη ορθότερων και πιο δίκαιων κριτηρίων στις κατηγορίες που προβλέπεται να έχουν έκπτωση, δεδομένου ότι οι εκπτωτικές κλίμακες έχουν συνταχθεί εκ του προχείρου.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες.

– Κάθετη μείωση των τελών κατά 15%. Η μείωση αυτή θα ανακουφίσει κυρίως τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση και λαμβάνουν αυξημένους λογαριασμούς από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

– Παρατηρούμε ότι τα δημοτικά τέλη των κατοικιών στην περιοχή της Κινέτας και του Αλεποχωρίου είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Οι πολίτες στις περιοχές αυτές καλούνται να καταβάλλουν υψηλότερα τέλη προφανώς λόγω της μεγαλύτερης απόστασης από την μητρόπολη και του μεγαλύτερου κόστους της μετακίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων και του προσωπικού. Έχουμε παρατηρήσει ότι η Κινέτα και το Αλεποχώρι δεν απολαμβάνουν την ανταπόδοση των καταβαλλόμενων τελών ενώ χρησιμοποιούνται μέθοδοι που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες και δεν εφαρμόζονται σύγχρονες τακτικές εξοικονόμησης πόρων. Προτείνουμε την εξομοίωση των δημοτικών τελών στις περιοχές της Κινέτας και του Αλεποχωρίου με αυτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και την εξεύρεση σύγχρονων τρόπων μείωσης των απορριμάτων ή/και αποκομιδής αυτών καθώς και εξεύρεση σύγχρονων τρόπων μείωσης των δαπανών ηλεκτροφωτισμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.).

– Η εισήγηση αναφέρει ότι οι ανάπηροι με βαθμό αναπηρίας άνω του 80% και πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 15.000 ευρώ απαλλάσσονται των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Όπως γνωρίζουμε η πολιτεία παρέχει προνοιακά επιδόματα και άλλες παροχές σε άτομα με αναπηρία άνω του 67%. Προτείνουμε την απαλλαγή των δημοτικών τελών σε άτομα με αναπηρία άνω του 67% με τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια της εισήγησης.

– Στο μέρος που αφορά τους πολύτεκνους αναφέρεται ότι αυτοί έχουν 100% απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όσους έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αν το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά ένα λεπτό του ευρώ οι πολύτεκνοι καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με μηδενική έκπτωση. Προτείνουμε διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ, το οποίο να αφορά αποκλειστικά πραγματικό εισόδημα και όχι τεκμαρκτό. Συγκεκριμένα:

– Στο μέρος που αφορά τους τρίτεκνους αναφέρεται ότι αυτοί απαλλάσσονται πλήρως των τελών εφόσον το πραγματικό ή τεκμαρκτό ετήσιο εισόδημα τους είναι μηδενικό ενώ αν είναι έως 30.000 ευρώ έχουν έκπτωση 50%. Η μη ύπαρξη κλίμακας δημιουργεί τραγελαφικές καταστάσεις όπου για παράδειγμα τρίτεκνος με εισόδημα 1 ευρώ χάνει την πλήρη απαλλαγή των τελών. Προτείνουμε διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ, το οποίο να αφορά αποκλειστικά πραγματικό εισόδημα και όχι τεκμαρκτό. Συγκεκριμένα:

– Οι πληττόμενες από τη λήψη υγειονομικών μέτρων για την μη εξάπλωση του Covid 19 επιχειρήσεις, να έχουν πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για όσο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα μέτρα και όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της κεντρικής διοίκησης και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button