Σωματείο εργ. Θριασίου ΓΝ: «Η νέα πτέρυγα χειρουργείων χωρίς στελέχωση»

«Υποδεχόμαστε» τον Υπουργό Υγείας της κυβέρνησης που συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση – καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Ε. Θριασίου, η οποία ακολούθως αναφέρει:

Κυβέρνηση και διοίκηση μετέτρεψαν σε κυβερνητική φιέστα τα εγκαίνια των ανακατασκευασμένων χειρουργικών αιθουσών, για τη στελέχωση των οποίων ΔΕΝ έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, βοηθός θαλάμου, αναισθησιολόγος, ενώ δεκάδες συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας ή κινδυνεύουν με απόλυση.

Ο υπουργός Υγείας έρχεται να «τιμήσει» τις «δωρεές» των εφοπλιστών, που μόνο πέρυσι «τσέπωσαν» περισσότερα από 400 εκατ. κρατική επιδότηση (για τους μισθούς μας ΔΕΝ «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ αύξηση) και «απολαμβάνουν» 56 φοροαπαλλαγές (με νόμο του 1975, που διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις), συμπεριλαμβανομένου και αφορολόγητου πετρελαίου.

«Αμφιβάλλουμε» αν ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί τις υποστελεχωμένες ΜΕΘ και Παθολογικές κλινικές, τις κλινικές του Χειρουργικού τομέα, την “πλημμυρισμένη με ράντζα” Ψυχιατρική ή τις κλινικές και τμήματα που κινδυνεύει η λειτουργία τους (Πνευμονολογική, Παιδιατρική, Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό – Βιοχημικό) ή όπου οι γιατροί «εντέλλονται» να εφημερεύουν, ξεπερνώντας το προβλεπόμενο όριο εφημεριών αλλά και τις δικές τους ψυχικές και σωματικές αντοχές (Ακτινοδιαγνωστικό).

«Αμφιβάλλουμε» αν θα επισκεφθεί τα εργαστήρια, τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπου δεν αντικαθίστανται ούτε οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται, και μέρος μόνο των ελλείψεων καλύπτεται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους.

Πρόκειται για ΠΡΟΚΛΗΣΗ να οργανώνουν ΦΙΕΣΤΕΣ για τη δήθεν «αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας», την ίδια στιγμή που:

– ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς, ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74561 τον Ιανουάριο 2022)
– η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώνεται συνεχώς (μόνο το 2022 προβλέπεται μείωση κατά 279 εκατ. ευρώ) ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη
– συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής των εργασιακών και παρατείνονται οι αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων
– προωθείται η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα και κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι
– αρνούνται να μας εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αποκλείουν πολλούς συναδέλφους ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ενώ σχεδιάζουν μειώσεις και σε χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους.
– η ακρίβεια και η φοροληστεία τσακίζουν το εισόδημα μας. Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη,

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο μας:

– παραμένουν κενές 89 νοσηλευτικού προσωπικού, 51 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε η διαδικασία για την πρόσληψη 9 μονίμων εργαζομένων, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η συνεχιζόμενη εξουθένωση των νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου στις κλινικές του Παθολογικού και Χειρουργικού τομέα, στις ΜΕΘ και ΜΑΦ, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ, στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στο Ακτινοδιαγνωστικό, στην Αιμοδοσία και στα υπόλοιπα διαγνωστικά εργαστήρια καθώς και στο τμήμα Φυσικοθεραπείας.
– στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους
– λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, κινδυνεύει η λειτουργία της Παιδιατρικής, της Πνευμονολογικής και της Αιμοδοσίας, είναι αδύνατη η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών σε Μικροβιολογικό – Βιοχημικό και Ακτινοδιαγνωστικό και συνεχίζεται η επικίνδυνη υποστελέχωση στις ΜΕΘ και στις Α και Β Παθολογικές κλινικές.

Τσακίζουν τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Με διαδοχικούς νόμους προωθείται η μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με το Ν. 4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.

Τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις είτε με τη μορφή ΝΠΙΔ είτε με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή ΝΠΙΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του «μη μισθολογικού κόστους» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι και τις διεκδικήσεις μας για:

– επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες
– να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι
_ ανάκληση των αναστολών εργασίας
– ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
_ Καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.

Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να συμμετέχουν στην Συγκέντρωση και να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης

Η Γραμματέας
Φεργάδη Αννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button