Πρόεδρος εργαζομένων Θριασίου ΓΝ: «Τα συνεχιζόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων»

Η διάγνωση θετικού κρούσματος COVID 19 (μετά από τυχαίο εξωτερικό έλεγχο) σε εργαζόμενη του Γραφείου Προσωπικού, που έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων θετικών κρούσματων σε εργαζόμενους άλλων κλινικών και τμημάτων (π.χ. στην Ορθοπαιδική, ΤΕΠ, ΜΕΘ 2 COVID 19, Α Παθολογική, διοικητικές υπηρεσίες κλπ) επιβάλλουν την λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, ισχυρίζεται και αιτείται ο πρόεδρος εργαζομένων του Θριάσιου γενικού νοσοκομείου κ. Μ. Βαρδαβάκης.

Αναλυτικά ολόκληρο το δελτίο τύπου:

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά στην Α Παθολογική, εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το θετικό κρούσμα στην εργαζόμενη του Γραφείου Προσωπικού, ζητάμε να μας απαντήσετε εγγράφως στα παρακάτω ερωτήματα:

– έγινε ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση και καταγραφή των επαφών των κρουσμάτων και τέθηκαν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές της θετικής συναδέφισσας;
– πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη εργαστηριακή διερεύνηση, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης, των εργαζομένων που έρχονταν σε επαφή με τη θετική συναδέλφο;
– γιατί δεν έγινε ο ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος στους εργαζόμενους που εργάζονταν στο ίδιο γραφείο με τη θετική συναδέλφισσα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να προσφύγουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και να πληρώσουν για την εξέταση;

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα κρούσματα σε εργαζόμενους των διοικητικών υπηρεσιών, δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
Ακόμη και σε κλινικές που έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα συνεχόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους ή ασθενείς, δεν έχουν παρθεί πρόσθετα μέτρα, ενώ στην Ψυχιατρική συνεχίζεται ο συνωστισμός ασθενών σε επικίνδυνες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η ταυτόχρονη νοσηλεία στην ίδια κλινική (Α Παθολογική) πιθανών ασθενών για COVID με ασθενείς με άλλες παθολογικά νοσήματα, ιδιαίτερα όταν το ιατρικό και νοσηλευτικό δεν επαρκεί και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός καθηκόντων.

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, στους γιατρούς της Αιμοδοσίας έχει διατεθεί, ως δωμάτιο ανάπαυσης, ακατάλληλος χώρος που δεν διαθέτει τουαλέτα ή βρύση για προσωπική υγιεινή, ενώ εξακολουθεί να μην διατίθεται κατάλληλος χώρος για την παραμονή συναδέλφων, νοσούντων ή σε καραντίνα, εφόσον το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, παρά την εξάπλωση του 3ου κύματος της επιδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει ακόμη ούτε στοιχειώδη μέτρα (όπως είναι ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες) για να σταματήσει η μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε εστιών μετάδοσης της επιδημίας, ενώ εξακολουθεί η παραβίαση ακόμη και των διατάξεων των ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», στους οποίους ανήκει και ο Sars – Cov – 2.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος Η γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης Φεργάδη Άννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button