Σ.Ε. Θριασίου Γ.Ν.: Συνεχιζόμενες πλημμύρες στο ΚΥ Ελευσίνας και ελλείψεις προσωπικού στα ΚΥ Δυτικής Αττικής

Προς τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, τον Διοικητή 2ης ΥΠΕ, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Ελευσίνας και τα Μέσα Ενημέρωσης, το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Γενικού Νοσοκομείου απέστειλε καταγγελία – αναφορά, η οποία αναφέρει:

Για άλλη μια φορά, η έλλειψη των αναγκαίων έργων, με ευθύνη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οδήγησε με τις πρώτες έντονες βροχές να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της περιοχής «Καλυμπάκι», προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και στη ζωή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οδός Χαριλάου Τρικούπη, που βρίσκεται μπροστά από τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, η οποία πλημμύρισε, για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου μας προς τα αρμόδια υπουργεία, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και τον Δήμο Ελευσίνας και τις έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων και κατοίκων, εξακολουθούν να μην έχουν γίνει τα αναγκαία έργα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα με τους πλημμυρισμένους δρόμους στην περιοχή να διαιωνίζεται.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 7 θέσεις παθολόγων και γενικών γιατρών, 3 θέσεις οδοντιάτρων, 3 θέσεις γιατρών εργασίας ενώ δεν υπάρχει κανένας ακτινολόγος. Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων όπως οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι ενώ και ο μοναδικός ωτορινολαρυγγολόγος στερείται αναγκαίο εξοπλισμό…

Κενές είναι και οι 6 οργανικές θέσεις παιδιάτρων στο 1ο Κέντρο Υγείας ενώ στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν αναπληρώθηκαν ούτε οι δύο χειρουργοί που συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας χειρουργός στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου.

Αντίστοιχα, είναι κενές 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 4 θέσεις μαιών, 10 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρωινή βάρδια δεν υπάρχει φύλακας και στην νυχτερινή βάρδια δεν υπάρχει καθαρίστρια.

Κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας καλύπτουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (νοσηλεύτριες, μαία, επισκέπτρια υγείας, ψυχολόγος, παρασκευάστρια, διοικητικοί, φύλακες, καθαρίστριες).

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και η μονιμοποίηση τους είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μοναδικής επικουρικής ψυχολόγου που έχει πολύμηνη λίστα αναμονής για ασθενείς.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων υγείας προκαλούν οι ακατάλληλες υποδομές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συχνή υπερχείλιση του βόθρου ενώ ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας καθώς και η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στους οργανισμούς των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

– να γίνουν τα αναγκαία έργα για να σταματήσουν οι πλημμύρες στην περιοχή του Κέντρου Υγείας
– να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
– να ενοποιηθούν το 1ο και 2ο Κέντρο Υγείας και να ολοκληρωθεί ο οργανισμός του ενιαίου κέντρου υγείας, με τη σύσταση των αναγκαίων οργανικών θέσεων προσωπικού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης

Η Γραμματέας
Φεργάδη Αννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button