Ρεαλιστικές προτάσεις και άμεσες λύσεις για την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στα Γεράνεια

Παρουσίαση συμπερασμάτων ακαδημαϊκών και επιστημόνων φορέων κατόπιν αυτοψίας στις καμένες περιοχές

Κατόπιν αυτοψίας στις καμένες δασικές και αγροδασικές εκτάσεις, επιστήμονες φορέων και ακαδημαϊκοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών γνωστοποίησαν και ανέλυσαν τα συμπεράσματά τους στη συνεδρία ενημέρωσης και συζήτησης που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί 25 Ιουνίου και ώρα 9:45 σε ανοικτό χώρο παραλιακού καταστήματος στην Βαρέα Μεγάρων.

Μια διήμερη εκδήλωση που οργάνωσε και έφερε εις πέρας ο Δήμος Μεγαρέων με πρωτοβουλία του δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη με σκοπό την εξεύρεση βέλτιστης λύσης σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος στις καμένες περιοχές.

Στην αρχή της συνεδρίας ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και επαίνεσε θερμά τους παρευρισκόμενους για την αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Μεγαρέων με σκοπό να βοηθήσουν με την επιστημονική τους επάρκεια, εμπειρία και γνώση στην ανασύνταξη και αναγέννηση του «καμένου εδάφους» ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς με γνώμονα την εξεύρεση και δρομολόγηση λύσεων στην προσπάθεια του Δήμου να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αρτιότερα τις ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στον άμισθο σύμβουλό του κ. Αγγ. Μαραζιώτη, ο οποίος και ήταν ο συντονιστής όλης της διήμερης δράσης.

Τον λόγο έλαβε εν πρώτοις η πρόεδρος τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. κ. Τσιτσώνη Θέκλα, η οποία αναφέρθηκε στο δύσκολο πρόβλημα διαβρώσεων του εδάφους και πλημμυρών στο εγγύς μέλλον. Πρότεινε δύο λύσεις: άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και ειδική μέριμνα και πρόληψη για την εναπομείνασα δασική έκταση. Άμεση κήρυξη της περιοχής σε αναδασωτέα, πενταετή απαγόρευση βόσκησης στις καμένες περιοχές, χαρτογράφηση κλίσεων γης και άμεση απομάκρυνση καμένων κορμών με έγκαιρη τοποθέτηση κορμοδεμάτων. Με διδακτορικό επί της αναγέννησης καμένης χαλέπιας πεύκης, η κ. Τσιτσώνη, μίλησε για όλες τις προβλεπόμενες μεθόδους πρόληψης και προστασίας οικιστών επί δάσους και δασοπροστασίας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Δασοκομίας, κ. Ζάγκας Θεόδωρος, λίαν αναλυτικώς και με κατανοητό λόγο τόνισε πως πρέπει να γίνει άμεση και λεπτομερής καταγραφή των καμένων περιοχών για να διενεργηθούν οι προσήκουσες δράσεις. Οι οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρέπει να γίνουν εχθές» καθώς αναφέρθηκε και με χρονοδιάγραμμα.
Η διευθέτηση και καταγραφή των σημαντικότερων χειμάρρων της περιοχής, είναι μία από αυτές και η πιο άμεση. Τρεις τουλάχιστον χείμαρροι, καταλήγουν σε στενά δρομάκια εντός κατοικημένων περιοχών, που σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και μεγάλου όγκου ύδατος, θα χωθούν στο χώμα από φερτά υλικά. Η υλοτόμηση του νεκρού ξύλου θα πρέπει να γίνει μέχρι τον μήνα Φεβρουάριο. Από τον Μάρτιο και μετά, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει και η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του τοπίου για τα επόμενα 2 χρόνια, που θα καθορίσει και τα μετέπειτα βήματα.
Όσο δε, για τις μη καμένες δασικές εκτάσεις τόνισε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πλεονάζουσες δασικές μάζες.

Ο καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Παπαδόπουλος Ανδρέας, τόνισε την ανάγκη άμεσης συνεργασίας με τον Δήμο Μεγαρέων και ότι θα πρέπει να παρακολουθηθεί η αναγέννηση των βλαστών και σπερμάτων των δέντρων. Επίσης η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού ρεμάτων από νεκρή βιομάζα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο προς το θετικότερο. Από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ομιλία του ήταν και η διαπίστωση ότι οι πυρκαγιές συμβαίνουν ολοένα και περισσότερο νωρίτερα προς την άνοιξη. Αυτό το δεδομένο οφείλει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να λάβει σοβαρά υπόψιν της, ούτως ώστε να αναθεωρήσει τον χρόνο έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Κατόπιν η αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος και καθηγήτρια κ. Παντέρα Αναστασία, ειδική σε αγροδασικά οικοσυστήματα, τόνισε ότι τα διάκενα αμπελώνων και ελαιώνων έσωσαν την κατάσταση από τα χειρότερα. «Μωσαϊκό τοπίου πολλαπλών χρήσεων» λέγεται αυτό που οι πρόγονοί μας έκαναν χωρίς γνώση, αλλά «άκουγαν» τη φύση και ζούσαν οικολογικότερα, γεγονός που αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων εργαλείων αντιμετώπισης πυρκαγιών απέναντι στην έντονη κλιματική αλλαγή, μαζί με την βιοποικιλότητα.
Τέλος, υπερτόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης, ενημέρωσης και δράσεων για όλους τους κατοίκους του Δήμου που θα αφορούν σε σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και σε μέτρα προστασίας και αντιμετώπισής της.

Ο κ. Στάθης Δημήτριος, καθηγητής Ορεινής Υδρονομίας, ήταν λίγο πιο ανησυχητικός αφού μετά την αυτοψία διέκρινε τον άμεσο κίνδυνο, μετά την πυρκαγιά, υδρολογικής διαταραχής της περιοχής. «Μεγάλο Ρέμα» και «Βαθύ Ρέμα» καταλήγουν στις Αιγειρούσες, με την ανησυχία του καθηγητή να εντείνεται σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης μεγάλης σε υδάτινο όγκο και την προτροπή του για άμεση απομάκρυνση τμήματος – ζώνης του οικισμού των Αιγειρουσών. Ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί άμεσα και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, πήρε τον λόγο αφ’ ενός για να ευχαριστήσει το επιστημονικό κλιμάκιο για την αυτοψία που έκανε, αλλά κυρίως και για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις οι οποίες εύγλωττα παρουσιάστηκαν από όλους. Αναφέρθηκε επίσης σε όλες εκείνες τις ενέργειες που από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς μέχρι και σήμερα έκανε και κάνει, καθώς και για όλες τις παρεμβάσεις του οι οποίες αποσκοπούν στην γρηγορότερη διευθέτηση των ζητημάτων που ενδεχομένως η γραφειοκρατία αγκυλώνει την γρήγορη προώθησή τους, ούτως ώστε ο δρόμος για την αποζημίωση πληγέντων αγροτών και αποκατάσταση καμένης περιοχής να είναι πιο εύκολος. Πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε και σε ερώτηση που ετέθη από το megaratv, υποσχόμενος ότι θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που ζητήθηκαν από τους ειδικούς.

Κατόπιν όλων αυτών ετέθησαν ερωτήσεις στο κλιμάκιο επιστημόνων από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων – Ν. Περάμου», κ. Αντώνη Χοροζάνη, τον Ιατρό και πρώην πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων κ. Λουκά Μπισταράκη και του δημοτικού συμβούλου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα», κ. Σπύρου Νικολάου, ο οποίος εκπροσώπησε τον συνδυασμό, αφού ο επικεφαλής κ. Κλεάνθης Βαρελάς δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί εξ’ αιτίας σημαντικού λόγου. Τον λόγο επίσης πήρε και ο διοικητής Πυροσβεστικής Μεγάρων κ. Δημήτρης Καϊάφας, του οποίου η τοποθέτηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική καθώς είπαν οι καθηγητές.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι ακόλουθοι:

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: κ. Γιοβαννόπουλος Ρήγας Δασολόγος, κ. Γκούτης Διονύσιος Γεωλόγος, κ. Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα Γεωλόγος, κ. Ρήγας Αλέξανδρος Δασολόγος, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Κοσμόπουλος Λευτέρης. Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεγαρέων κ.κ. Φυλακτός Κωνσταντίνος, Κορώσης Σπυρίδων, Πολυχρόνης Ιερόθεος, Δήμας Ιωάννης και Φωτίου Σταύρος του Νικολάου.
Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΤΩΡΑ Μέγαρα – Νέα Πέραμος», κ. Μπερδελής Γιώργος.
Ο γενικός διευθυντής αποκεντρωμένης διοίκησης Τάσος Καλπαξίδης.
Η κ. Αρκομάνη Μαρία ως πρόεδρος και μέλη του φιλοζωικού σωματείου Μεγάρων «Αδέσποτος Παλμός – Stray Pulse».
Η συντονιστική ομάδα Λουτρακίου.
Οι κ.κ. Κώτσηρας Γιώργος και Τσίπρας Γιώργος δεν προσήλθαν, αλλά ενημέρωσαν πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η παρουσία τους δεν κατέστη δυνατή.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση και τις τοποθετήσεις με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button