«Ξεβράζει σκουπίδια η θάλασσα στην ακτογραμμή Κινέτας»

Οι καταγγελίες κατοίκων της Κινέτας για σκουπίδια που «φέρνει» η θάλασσα κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής, ολοένα και πληθαίνουν αδυνατώντας και οι ίδιοι να δώσουν μια εξήγηση.

Πρόκειται για σκουπίδια που εκ πρώτης φαίνεται ότι είναι οικιακής χρήσης, όπως πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και συσκευασίες αναψυκτικών, απομεινάρια συσκευασιών ειδών άλλης οικιακής χρήσης, είδη προσωπικής υγιεινής και χρήσης σε μεταχειρισμένη μορφή, κ.α..

Το πρόβλημα είναι ότι το πλήθος των σκουπιδιών και των τεμαχίων είναι τόσο μεγάλο που καλύπτει μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής. Μιλώντας με κάτοικο της περιοχής επιβεβαιώνει ότι την Τετάρτη 23 Ιουνίου το πρόβλημα ήταν σε όξυνση κατά μήκος της οργανωμένης παραλιακής γραμμής από τον «Κάβο» έως τον «Μπούσουλα». Το θέαμα αλλά και η αίσθηση προκαλούν αηδία και απόκρουση, κατά την ίδια μαρτυρία.

Σήμερα, 25 Ιουνίου λάβαμε εκ νέου καταγγελία, η οποία κάνει λόγο για παραλίες κατακλεισμένες από σκουπίδια με τους κατοίκους να προσπαθούν μόνοι τους να περισυλλέξουν ό,τι μπορούν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαρροή σκουπιδιών από την παράνομη χωματερή στο Αγκίστρι της νήσου Αίγινας, καθώς κατέρρευσε μέρος αυτής. Κατά μία άλλη πληροφορία, μικρό φορτηγό πλοίο που μετέφερε σκουπίδια μετά από ναυτικό ατύχημα προκάλεσε τη ρύπανση.

Προσπαθώντας να συνομιλήσουμε με κάποιον αρμόδιο, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μεγαρέων, Σταύρος Φωτίου του Νικολάου, επιβεβαίωσε το γεγονός ύπαρξης σκουπιδιών στην ακτογραμμή καθώς εξέφρασε και τον φόβο ότι με έναν νότιο άνεμο που προβλέπεται εντός ημερών, η θάλασσα θα ξεβράσει κι άλλα σκουπίδια. Δεν γνωρίζει όμως τι και από που ακριβώς προέρχονται τα σκουπίδια, αφού κι αυτός όπως κι εμείς επικοινωνούμε με τα Λιμεναρχεία των εγγυτέρων περιοχών και απάντηση σχετική με το αίτιο της ρύπανσης δεν λαμβάνουμε.

Το Λιμεναρχείο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας επιβεβαίωσε και αυτό την ύπαρξη φερτών σκουπιδιών από τη θάλασσα και στην ακτογραμμή τους, χωρίς να ξέρει από πού και πώς προέρχονται. Το Λιμεναρχείο Αίγινας και ο αξιωματικός υπηρεσίας με τον οποίον μιλήσαμε δεν γνώριζε κάτι για το περιστατικό και κατά τη συζήτηση που είχαμε για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας επισήμανε ότι η εν λόγω χωματερή βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη άκρη του νησιού με τις ακτογραμμές του Δήμου μας και άρα ο νοτιάς δεν θα μπορούσε να φέρει τα σκουπίδια στις ακτές μας, ενδεχομένως. Επίσης κατά την ώρα της βάρδιάς του δεν έχει δεχθεί κανενός είδους καταγγελία για ρύπανση, μέχρι τη στιγμή που επικοινωνήσαμε.

Θα διαβιβάσουμε το παρόν άρθρο στο Γενικό Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο απάντησε στην κλήση μας και με ευγένεια απεκρίθη ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα μας ενημερώσει.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button