ΔΤ: Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας καλής διακυβέρνησης για τον Δήμο Μεγαρέων

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021, στα Γραφεία της ΚΕΔΕ έλαβε χώρα η τελετή της απονομής των Βραβείων Αριστείας ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ELOGE), όπου ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης παρέλαβε το Βραβείο, για λογαριασμό του Δήμου Μεγαρέων, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου.

Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναφέρεται σε 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE) αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών μέσω ερωτηματολογίων που οι εμπλεκόμενοι πολίτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους μπορούσαν να συμπληρώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε το ΙΤΑ.

Στην τελική φάση του προγράμματος συμμετείχαν με πλήρη φάκελο 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.
Οι 23 από αυτούς συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 3.00 (ο Δήμος Μεγαρέων 3.33) μία βαθμολογία που αποτελεί πανευρωπαϊκά πολύ υψηλό ποσοστό και δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

Οι δήμοι που επιβραβεύτηκαν για την άσκηση καλής διακυβέρνησης είναι: Μεγάρων, Δωδώνης, Καλλιθέας, Αλεξανδρούπολης, Πηνειού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγιάς, Μυκόνου, Λαρισαίων, Αλίμου, Παπάγου-Χολαργού, Δομοκού, Σερρών, Τρικκαίων, Αμφιλοχίας, Παλαιού Φαλήρου, Ηγουμενίτσας, Αρχαρνών Αστερουσιών, Τεμπών, Χάλκης, Αγίου Δημητρίου, Βόλου, Αγρινίου, Ωραιοκάστρου, Σητείας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει από τη συνείδηση του κόσμου ο σκεπτικισμός που είχε καλλιεργηθεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θύλακας αδιαφάνειας και το Σήμα Αριστείας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια καλή πρακτική για την νέα αξιόπιστη, σοβαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματίζεται ο κόσμος της.

Η Alina Tatarenko, Επικεφαλής Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση, Συμβούλιο της Ευρώπης είπε: «Αποτελεί μια μεγάλη γιορτή, για εμάς να βλέπουμε τους δήμους στην Ευρώπη να λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας».

Εκ Του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button