ΠΑΣΟΚ Δ. Αττικής: «”Εδώ Πολυτεχνείο”… 49 χρόνια μετά»

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Δυτικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. σχετική με την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου έχει ως εξής:

Σαράντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη τη νύκτα της 16ης προς 17η Νοέμβρη του 1973, όταν οι ελεύθερα αγωνιζόμενοι φοιτητές, οι ελεύθερα αγωνιζόμενοι Έλληνες, εξεγέρθηκαν εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών που καταδυνάστευε την χώρα μας από το 1967.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εξέφρασαν τότε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και κατέστησαν με την στάση τους σαφή την αναγκαιότητα ανατροπής του τυραννικού καθεστώτος. Μας δίδαξαν τότε τι πάει να πει ελευθερία λόγου και ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων. Και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσει ο καθένας μας και ιδιαίτερα ο κάθε νέος και η κάθε νέα μέσα του.

Ο αγώνας του Πολυτεχνείου, δεν ήταν αγώνας μόνο για την ελευθερία του λόγου, ήταν και για την ελευθερία των ιδεών, της γνώσης, της ζωής. Ήταν αγώνας κατά της Χούντας και υπέρ της έννομης ασφάλειας. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν πυροτέχνημα. Το Πολυτεχνείο ήταν η πιο δυναμική αντίδραση του ελληνικού λαού, με την σπουδάζουσα νεολαία μπροστά, η οποία απαλλαγμένη από την ηττοπάθεια και τα σύνδρομα ραγιαδισμού έδωσε το αποφασιστικό πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά τι πρέπει να μας διδάξει το Πολυτεχνείο;
Το Πολυτεχνείο ήταν μια μικρή επανάσταση. Ήταν ένα ξέσπασμα μιας καταπιεσμένης νεολαίας και ενός καταπιεσμένου λαού. Το μόνο ίσως αυθεντικό, αυθόρμητο ξέσπασμα και πράξη αντίστασης κατά την 7ετία της δικτατορίας. Ένα ξέσπασμα, όμως, που θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.
Γιατί στο Πολυτεχνείο δε μπήκαν μόνο αριστεροί ή μόνο δεξιοί, μέσα και έξω από αυτό, δεν κατέβηκαν μόνο τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Κατέβηκαν πολλοί (όχι όλοι) Έλληνες με δημοκρατική συνείδηση να διαδηλώσουν για τη Δημοκρατία, χωρίς να υπολογίσουν πιθανές συνέπειες από το καθεστώς. Το Πολυτεχνείο ήταν μία ιδέα που πρέπει να μας κρατάει ενωμένους και προσηλωμένους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του λόγου και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν είναι γιορτή.
Είναι η ιστορική μνήμη που οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή!

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button