Αθ. Μπούρας: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές χωρίς κομματικές στρεβλώσεις»

Δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, ως προεδρεύων στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα 17 Νοεμβρίου 2021 αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης για το Πολυτεχνείο.

Στην ομιλία του ο κ. Μπούρας είπε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό θα γίνει αναφορά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του ‘73 ήταν η κορυφαία από μια σειρά εκδηλώσεων κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης Δικτατορίας.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, κηρύσσοντας αποχή από τα μαθήματα, φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.
Κύριο αίτημά τους ήταν η παιδεία, η ελευθερία και η δημοκρατία.

Το ολοένα και αυξανόμενο πλήθος στο Πολυτεχνείο δεν κατέστη δυνατό να κατασταλεί από τις αστυνομικές δυνάμεις της Δικτατορίας.

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, τη μάχη της καταστολής ανέλαβε ο στρατός της Δικτατορίας.
Το αποτέλεσμα ήταν νεκροί, πολλοί τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες.
Η Δικτατορία του Παπαδόπουλου ανετράπη από το Δικτάτορα Ιωαννίδη και στη συνέχεια ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο.
Η Δικτατορία κατέρρευσε οριστικά το 1974, οπόταν και επανήλθε το Δημοκρατικό Πολίτευμα στη χώρα μας με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2021, ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε τους χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν σθεναρά στο δικτατορικό καθεστώς και «πολέμησαν» για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, καλύτερη παιδεία και εργασία, με όπλα τους την ομοψυχία, τη φιλοπατρία και την αποφασιστικότητα.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο στην νεότερη ιστορία του τόπου μας. Η εξέγερση ήταν μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της νεολαίας. Ήταν μια πράξη που ένωσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες.
Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είχε καθολική αποδοχή.

Στο πρόσωπό των φοιτητών εκφράστηκε η ελπίδα ολόκληρου του Ελληνικού λαού για την ανατροπή του άνομου καθεστώτος και την εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές χωρίς κομματικές στρεβλώσεις και συνοψίζεται στην ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο μνήμης μας υπενθυμίζει πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και πως η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Διαφορετικές εποχές απαιτούν διαφορετικές θυσίες.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή νέα γενιά έχει την ψυχή και το όραμα να παλέψει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των δικών μας καιρών για να χτίσει τη ζωή που της αξίζει πατώντας γερά στα θεμέλια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button