Μήνυμα του Γρ. Σταμούλη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε με μήνυμά του τα εξής:

«Τιμούμε και φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Του μεγάλου, μαζικού και δυναμικού ξεσηκωμού των νέων του χθες για τη διασφάλιση των μεγάλων αγαθών της Ελευθερίας, της δωρεάν Παιδείας και της αξιοπρεπούς κι ακηδεμόνευτης επιβίωσης του ανθρώπου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του ‘73 ήταν η κορυφαία από μια σειρά εκδηλώσεων κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης Δικτατορίας.
Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2021, ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε τους χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν σθεναρά στο δικτατορικό καθεστώς και «πολέμησαν» για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, καλύτερη παιδεία και εργασία, με όπλα τους την ομοψυχία, τη φιλοπατρία και την αποφασιστικότητα.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο στην νεότερη ιστορία του τόπου μας. Η εξέγερση ήταν μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της νεολαίας. Ήταν μια πράξη που ένωσε όλους τους Έλληνες.
Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είχε καθολική αποδοχή.

Στο πρόσωπο των φοιτητών εκφράστηκε η ελπίδα ολόκληρου του Ελληνικού λαού για την ανατροπή του καθεστώτος και την εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές χωρίς κομματικές στρεβλώσεις και συνοψίζεται στην ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών της.
Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο μνήμης μας υπενθυμίζει πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και πως η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Διαφορετικές εποχές απαιτούν διαφορετικές θυσίες.

Η σημερινή νέα γενιά έχει τη δύναμη να παλέψει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των καιρών για να χτίσει τη ζωή, για μία Ελλάδα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης ενισχύοντας γερά τα θεμέλια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button