Ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης ευχαριστεί όσους βοήθησαν στο θέμα του Βωξίτη

Είναι πλέον γνωστό ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, με την υπ’ αριθμ.11495/682/29.3.2018 απόφασή του απέρριψε το αίτημα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου “ Ερευνα κοιτασμάτων Βωξίτη της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε” σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής από την ως άνω μεταλλευτική εταιρεία.

Έτσι λοιπόν τακτοποιήθηκε το ζήτημα και μπήκε οριστικό τέλος στον κίνδυνο λειτουργίας ορυχείων Βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας.

Όμως μέχρι να γίνει αυτό η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, η Συντονιστική Επιτροπή του αγώνα εναντίον της λειτουργίας Ορυχείων Βωξίτη στα Μέγαρα, όλοι οι τοπικοί φορείς και σύσσωμοι οι πολίτες του Δήμου Μεγαρέων αντέδρασαν δυναμικά, με ενέργειες και δράσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στην Περιφέρεια Αττικής πέτυχαν με σωστά επιχειρήματα να πείσουν τους αρμόδιους και την Κυβέρνηση ότι τυχόν λειτουργία Ορυχείων Βωξίτη στην περιοχή μας συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης αφού έλαβε υπόψη όλα τα επιχειρήματα που είχαν υποβληθεί με σχετικά υπομνήματα στην αναφερόμενη παραπάνω απόφασή του στο διατακτικό της αναφέρει επί λέξει:

«Αποφασίζουμε την ΑΠΟΡΡΙΨΗ του αιτήματος έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (μη έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για το έργο «Ερευνα κοιτασμάτων Βωξίτη της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.» σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρεμ. Που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής, από την Ανώνυμη Μεταλλευτική Εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε., που υποβλήθηκε με το (19) σχετικό για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στα αναφερόμενα στο προοίμιο της παρούσας μα α.α. (27), (33), (35) και (36) και συνοψίζονται παρακάτω:
– Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από συγκεντρώσεις ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων με κίνδυνο να ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της.
– Οι δραστηριότητες του Πρωτογενούς τομέα που απαντώνται στις απομακρυσμένες ημιορεινές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής (δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες, μικρές Κτηνοτροφικές μονάδες μη σταβλισμένες, Μελισσοκομία) εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερο κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό ρόλο μη έχοντας την δυνατότητα να δεχθούν άλλες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα.
– Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση Βωξίτη, κρίνονται ως μη αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.»

Είναι γνωστό βέβαια ότι στον αγώνα αυτόν ο Δήμος Μεγαρέων είχε και την βοήθεια και την συμπαράσταση και άλλων φυσικών προσώπων και φορέων.
Μετά την ευτυχή για τον Μεγαρικό λαό κατάληξη του γεγονότος αυτού, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
« Να που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι “ο μόνος αγώνας που χάθηκε είναι εκείνος που ΔΕΝ δόθηκε” και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πετύχαμε το ακατόρθωτο, να ματαιωθούν οριστικά τα σχέδια εκείνων, που νόμιζαν ότι έτσι απλά θα κατάφερναν να δημιουργήσουν Ορυχεία Βωξίτη στα Μέγαρα υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδος περιφρονώντας τους πολίτες του Δήμου Μεγαρέων.

Προφανώς λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Όταν ο λαός είναι ΕΝΩΜΕΝΟΣ κάνει θαύματα. Έτσι έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δήμος, Φορείς και Λαός, όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι, μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας δώσαμε σκληρό κι επίπονο αγώνα και πετύχαμε νίκη περιφανή και σημαντική, για το μέλλον του τόπου.

Τώρα λοιπόν που ο κίνδυνος αποσοβήθηκε οριστικά από την απειλή δημιουργίας και λειτουργίας Ορυχείων εξόρυξης κοιτασμάτων Βωξίτη επιθυμώ εκ βάθους καρδίας να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους αγωνίστηκαν στο πλευρό μας και μπήκε ταφόπλακα στα σχέδια της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στον Δεσπότη μας, στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον περήφανο Μεγαρικό λαό που πρόβαλε τα στήθη του και άντεξε, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπύρο Κοκκινάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου,στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Αγώνα, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Μιχάλαρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής, στους Δημάρχους των γύρω περιοχών, που μας συμπαραστάθηκαν προσωπικά αλλά και με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ιδιαίτερα του Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γιώργου Γκιώνη, στους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Γιώργο Πάντζα, Πάνο Σκουρολιάκο, Νάσο Αθανασίου, Γιάννη Δέδε, Κώστα Κατσίκη, Γεωργία Μαρτίνου, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Οικονόμου, Εύη Χριστοδουλοπούλου, Γιάννη Γκιόκα, Χρήστο Κατσώτη, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον πρώην Βουλευτή κ. Πριμικύρη, τον Ευρωβουλευτή Λάμπρο Φουντούλη, τον Πολιτευτή κ. Γιώργο Κότσιρα, τον κ. Τόλη Παπαγεωργίου Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, τον κ. Δημήτρη Μπάκα, Εκπρόσωπο της Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας, τον κ. Ευθύμιο Σκαρίμπα, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Προστασίας Κορινθιακού Κόλπου, τον κ. Σταμάτη Χαλβατζή, Πρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάσπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου “ο ΑΡΙΩΝ”, τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής που στήριξαν τον αγώνα:
1. Σταμάτη Γεώργιο, Καθηγητή Υδρογεωλογίας – Διευθυντή Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρο της Επιτροπής
2. Δαμίγο Δημήτριο, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεταλλειολογίας της Σχολής Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ
3. Γκίνη Στυλιανό, Φυσικό – Δρ Μετεωρολογίας τ. Καθηγητή Τ.Ε.Ι
4. Ραφτόπουλο Γεώργιο, Μεταλλειολόγο – Μηχανικό ΕΜΠ – Μr Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Μr Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας
5. Παπαλευθέρη Ελευθέριο, Ιατρό Πνευμονολόγο
6. Πιλίλη Νικόλαο, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο
7. Σκλαβούνο Χρήστο, Πολιτικό Μηχανικό
8. Μαραζιώτη Άγγελο, Οικονομολόγο – τ. Ανώτατο Τραπεζικό Στέλεχος , Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της Επιτροπής, την κ. Κατερίνα Χατζή, Φιλόλογο Γραμματέα της Επιτροπής,
Τον Πρόεδρο του 15μελούς του 2ου Λυκείου Μεγάρων μαθητή Βασίλη Τσιλιμίγκρα, και όλους τους μαθητές για την δυναμική τους παρουσία σε όλες τις κινητοποιήσεις και τον συμπολίτη κ. Χρήστο Οικονομόπουλο, που κάλυψε ηχητικά τις συγκεντρώσεις χωρίς καμία χρηματική αμοιβή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες επιθυμώ να εκφράσω σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τον συμπολίτη Δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαγιάννη, το Αττικα TV, το MegaraTV, το ΑRT TV, το KONTRATV, τον Διευθυντή της Εφημερίδος ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ. Αγγελο Βασίλαινα, την Διευθύντρια του Μεγαρικού Τύπου και της Επικαιρότητας Δυτικής Αττικής κ. Νίκη Παπασίδερη, τον Διευθυντή της εφημερίδος Η Αιχμή Μεγάρων κ. Αντώνη Υψηλάντη και τον κ. Τάσο Δρομούση Διευθυντή της εφημερίδος ΑΠΟΨΗ.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button