Δηλώσεις Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη στα “ΝΕΑ” για το θέμα του Βωξίτη

«Θα είναι η ταφόπλακα της πόλης»

Ο αγώνας της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων και της Επιτροπής Αγώνα εναντίον της δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας είναι ολομέτωπος, διαρκής, ενωτικός και δυναμικός.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί είτε στα Μέγαρα είτε στη Νέα Πέραμο, είτε εκτός των ορίων του Δήμου Μεγαρέων βρίσκει την ευκαιρία να αναφέρεται στο τεράστιο αυτό ζήτημα, που απασχολεί τους πολίτες και απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας και διατρανώνει την θέση του δήμου Μεγαρέων και όλων των τοπικών φορέων “ΟΧΙ στη δημιουργία ορυχείων Βωξίτη στην περιοχή μας”.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας βγήκε κι έκανε δηλώσεις σε Ραδιοφωνική εκπομπή του “ΣΠΟΡ 24” και το πρωϊ της Τρίτης προέβη σε δηλώσεις και καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα σε σχετική εκπομπή του Ραδιοσταθμού “ΑΘΗΝΑ 9.84 FM”.
Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του και τον προσωπικό του αγώνα εναντίον της δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη ο Δήμαρχος Μεγαρέων παραχώρησε Συνέντευξη στην Αθηναϊκή ιστορική καθημερινή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” της Δευτέρας 16 οκτωβρίου 2017, στην δημοσιογράφο Ολυμπία Λιάτσου η οποία σε δισέλιδο αφιέρωμα στα Μέγαρα προέβαλε το μήνυμα ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας Βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας θα βάλει την Ταφόπλακα στην πόλη των Μεγάρων.
Ο κ. Σταμούλης επισημαίνει και τονίζει στην έγκριτη δημοσιογράφο των “ΝΕΩΝ”  ότι «τα ορυχεία Βωξίτη θα οδηγήσουν στον θάνατο τον πρωτογενή τομέα, καταστροφή οικονομική και περιβαλλοντική, υποβάθμιση της περιοχής, απαξίωση των προϊόντων και ανεργία».
Ο Δήμαρχος εξηγεί στα «ΝΕΑ», γιατί η δημιουργία ορυχείων βωξίτη, που σχεδιάζεται να γίνουν στα Γεράνεια Ορη, όπου υπάρχουν 945 είδη σπάνιων φυτών, θα είναι η ταφόπλακα της πόλης.
Εχοντας στο πλευρό του όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής, ο Δήμος Μεγαρέων έκανε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης παρατίθεται όπως δημοσιεύθηκε:
Ερώτηση Δημοσιογράφου:
Πώς είναι να ζείτε σε μια πόλη περικυκλωμένη από εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου;”

Απάντηση:
« Τόσο οι άνθρωποι και η ασφάλειά μας όσο και το περιβάλλον διατρέχουν μόνιμα κίνδυνο. Με αυτόν τον φόβο ζούμε. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις που έχουμε εδώ, το ατύχημα – αν συμβεί – θα είναι πολύ σοβαρό, με συνέπειες ολέθριες σε ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον.»
Ερώτηση:
Δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας;
Απάντηση:
«Μας λένε ότι υπάρχουν μέτρα, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι, διότι βλέπουμε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει ατύχημα με αέριο και μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει σε μικρές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα δίκτυα πόλεων, όπου καταστρέφονται κτίρια και χάνονται ζωές ανθρώπων. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη μείζονα περιοχή μας, σε περίπτωση  ατυχήματος.»
Ερώτηση:
Θα γίνουν τελικά γεωτρήσεις για ορυχεία βωξίτη;”
Απάντηση:
« Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, που δείχνει να έχει ευαισθησία στο περιβάλλον, δεν θα θελήσει να καταστρέψει την περιοχή μας για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, όταν σύσσωμοι δήμος, σύλλογοι, συνεταιρισμοί και σωματεία αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Τα σχέδιά μας είναι να αναπτύξουμε την περιοχή μας μέσα από τον τουρισμό και δράσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις βεβαίως από μόνες τους δεν φέρνουν καταστροφή, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως γίνονται για να διαπιστωθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων βωξίτη, οπότε το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ορυχείων βωξίτη.
Ερώτηση:
Πιστεύετε ότι θα δοθεί άδεια;
Απάντηση:
« Το αίτημά της εταιρείας για «Ερευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής» βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία συγκεντρώνει εισηγήσεις από αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εκδώσει, ή όχι, άδεια. Ευελπιστούμε πως ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν θα δει το θέμα μόνο από την τυπική – γραφειοκρατική σκοπιά, αλλά θα εξετάσει και την πολιτική και κοινωνική διάσταση και τη μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία η πιθανή έγκριση της άδειας.»
Ερώτηση:
Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι τα μεταλλεία θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή. Δεν το συμμερίζεστε;
Απάντηση:
« Οση ανάπτυξη φέρανε στον Νομό Φωκίδας όπου λειτουργούν ορυχεία βωξίτη και κατάντησε ο πιο φτωχός νομός της χώρας.

Η περιοχή θα καταστραφεί και οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ναι, θα δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα στείλουν στην ανεργία εκατοντάδες. Η περιοχή θα υποβαθμιστεί και θα απαξιωθεί. Ποιος θα θέλει να αγοράσει γεωργικά προϊόντα από περιοχές όπου λειτουργούν ορυχεία βωξίτη; Ποιος θα θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια περιοχή; Ποιος θα θέλει να κάνει τουρισμό; Πώς θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, που είναι το μεγάλο όπλο της περιοχής, αφού θα έχουν καταστραφεί και αλλοιωθεί τεράστιες εκτάσεις και θα έχουν υποστεί βλάβη τα ύδατά τους;
Ερώτηση:
Τι θα κάνετε, εάν δοθεί άδεια;
Απάντηση:
« Εάν δοθεί άδεια, που απευχόμαστε, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να φθάσουμε στα άκρα. Δεν θα επιτρέψουμε στα μηχανήματα της εταιρείας να εργαστούν στην περιοχή. Θα γίνουν μάχες σώμα με σώμα. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν η περιοχή και το περιβάλλον, που ανήκουν στα παιδιά μας. Θέλουμε την ανάπτυξη που εμείς σχεδιάζουμε για τον τόπο μας.
Εχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα της περιοχής, καθώς και μελέτη για τον Πολιτιστικό Τουρισμό.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button