ΜέΡΑ25 : «Λαϊκές αγορές: Από τους παραγωγούς στους μεγαλοκαρχαρίες»

Δελτίο τύπου από τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στις γειτονιές όλης της Ελλάδας, αν θες να βρεις φτηνά και ποιοτικά είδη διατροφής, πας στη λαϊκή αγορά. Ειδικά όσοι έμειναν άνεργοι ή με μια πετσοκομμένη σύνταξη, και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, πηγαίνουν στη λαϊκή αργά το μεσημέρι. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Η σχέση καταναλωτή – παραγωγού στη λαϊκή είναι και μια σχέση προσωπική. Άλλωστε, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών έχουν δείξει πολλές φορές έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πιο αδύναμους , όπως πρόσφατα με τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας.

Τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και τη λαϊκή. Τη μοναδική αγορά στην οποία λειτουργεί πραγματικά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης υπέρ του καταναλωτή. Την αγορά που δεν λειτουργεί με πρακτικές καρτέλ όπως οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Την αγορά όπου ο παραγωγός μπορεί να πουλά τα προϊόντα του απευθείας χωρίς την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες.

Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο την λαϊκή;
Με το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, που περιέχει διατάξεις όπως:

– Δυνατότητα μεταβίβασης αδειών σε εταιρείες
Δηλαδή, κατάργηση μετά από 100 χρόνια της ουσίας της λαϊκής αγοράς που είναι η άμεση, αδιαμεσολάβητη σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή, είσοδος πλέον των εταιρειών, νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακές πρακτικές.

– Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής
Δηλαδή, για τον Υπουργό, φταίει ο παραγωγός για την αναδουλειά, και αντί να στηριχτεί, τιμωρείται κι από πάνω με αφαίρεση άδειας!

– Πληρωμή τελών ανεξάρτητα από την παρουσία του παραγωγού στη λαϊκή
Δηλαδή, ένας επαγγελματίας που δεν έχει καν τη δυνατότητα να αρρωστήσει και να αποζημιωθεί για την εργασία του, πρέπει από πάνω να πληρώνει και τέλη τις ημέρες που χάνει το μεροκάματο.

– Πλειστηριασμό θέσεων και αδειών
Δηλαδή, το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά απευθείας στους καταναλωτές μετατρέπεται σε εμπόρευμα που εκπλειστηριάζεται, με συνέπεια την εύνοια του οικονομικά ισχυρότερου.

– Ανάκληση της άδειας για 6 μήνες λόγω μη έκδοσης 3 αποδείξεων
Δηλαδή, εκτός από το πρόστιμο στην εφορία, για 3 αποδείξεις πετάει εκτός δουλειάς για 6 μήνες τους βιοπαλαιστές, την στιγμή που γίνεται πάρτι νόμιμης φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές με τις off-shore! Πρόκειται για το ίδιο κάλπικο αφήγημα των μνημονίων κατά το οποίο «η απόδειξη για την τυρόπιτα που δεν έκοψες έφταιγε για την χρεοκοπία της χώρας», και όχι η διαπλοκή τραπεζών και μεγαλοεργολάβων.

– Υποχρέωση παραγωγών να στέλνουν στις 7:00 πμ ποσότητες και τιμές εκκίνησης
Δηλαδή, αντί για την υποχρέωση της πολιτείας να παρακολουθεί τη συνολική εικόνα της αγοράς, την ώρα που ο παραγωγός στήνει τον πάγκο του θα πρέπει να κάνει κάτι που δεν υποχρεούται κανένα εμπορικό κατάστημα να κάνει! Αλήθεια, τα σούπερ-μάρκετ που κερδοσκόπησαν αισχρά με τις μάσκες και τα αντισηπτικά, και που έχουν άφθονο προσωπικό, έστειλαν ποσότητες και τιμές στο Υπουργείο; Και το Υπουργείο τι έκανε για την αισχροκέρδειά τους;

– Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών και επιτροπών χορήγησης θέσεων
Δηλαδή, αντί για αυτοδιοίκηση των λαϊκών αγορών, έχουμε τώρα ένα ακόμα παραθυράκι για κομματικό έλεγχο. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά σαν κράτος, ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του ’50, με τα ρουσφέτια και τον «μπάρμπα στην Κορώνη». Το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά τα προϊόντα του μετατρέπεται πλέον σε προνόμιο που απονέμει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας.

– Απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση άδειας
Δηλαδή, το κράτος που επέβαλλε στους παραγωγούς, όπως και στους εμπόρους, να κάνουν τη μισή δουλειά επί ένα χρόνο, το κράτος που πετσόκοψε δέκα χρόνια τώρα τους μισθούς και τις συντάξεις των πελατών της λαϊκής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και τη συσσώρευση χρεών, αντί να προχωρήσει σε γενναία κουρέματα χρεών και διαγραφές οφειλών, πετάει έξω από τη δουλειά τα θύματα της πολιτικής του!

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ενώσεις και τα όργανα που εκπροσωπούν τους παραγωγούς και εμπόρους της λαϊκής αποφάσισαν να πουν ΟΧΙ και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Η κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα ένα χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που χάρισε, σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα κόκκινα δάνεια στα funds, τώρα θέλει ουσιαστικά να βγάλει από τη μέση και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών!

Πόσο ακόμα θα τους κοιτάμε να τα βάζουν με όλη την κοινωνία;
Πόσο ακόμα θα δεχόμαστε την κοινωνική καταστροφή προς όφελος των λίγων; Φτάνει πια! Να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών. Να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και να μην της επιτίθεται προς όφελος των καρτέλ. Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.
Η κοινωνία πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button