ΜέΡΑ25 Δυτικής Αττικής: «Τι συμβαίνει τελικά με το ρεύμα;»

Δελτίο τύπου του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αττικής που αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και στους λογαριασμούς χρήσης έχει ως εξής:

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε μαγαζί, όταν έρχονται οι λογαριασμοί του ρεύματος ακούγονται αναστεναγμοί απελπισίας και κραυγές απόγνωσης. Άνεργοι, συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι, απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν! Τι φταίει όμως γι’ αυτό;

Για το ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα δεν φταίει ούτε η διεθνής αύξηση των καυσίμων, ούτε η δήθεν περιβαλλοντική στροφή (που μόνο περιβαλλοντική δεν είναι), και σίγουρα δεν φταίμε εμείς οι πολίτες που δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν από την ενεργειακή φτώχεια μας. Είναι οι αεριτζήδες ολιγάρχες, μέτοχοι των εταιρειών ενέργειας. Με το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και την «Οριακή Τιμή Τιμολόγησης», η τιμή λιανικής αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1/3 παραπάνω από τις αυξήσεις που επικρατούν στη χονδρική. Αυτή ακριβώς η αύξηση είναι το υπερκέρδος των ολιγαρχών.

Πως συμβαίνει αυτό; Τα μνημόνια χάρισαν στους ολιγάρχες τις υποδομές που φτιάχτηκαν από το υστέρημα όλων μας εδώ και χρόνια. ∆ιέλυσαν τη ∆ΕΗ, της επέβαλλαν την υποχρέωση να πουλάει φθηνά στους ανταγωνιστές της με σκοπό οι τελευταίοι να αποκτήσουν μερίδιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την έσπασαν σε κομμάτια (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τα ιδιωτικοποίησαν, δημιούργησαν το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» όπου το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας κατέστη πλέον επίσημα ένα χρηματιστηριακό εμπόρευμα (πάνω στην τιμή του οποίου οι ολιγάρχες τζογάρουν), και μας είπαν ότι τάχα το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό θα λειτουργούσε προς όφελος του καταναλωτή.

Το αποτέλεσμα όμως είναι αφενός, να μην συντηρείται το δίκτυο (καθώς αυτό δεν έχει κέρδος για τους ιδιώτες -με τις διακοπές να κρατάνε περιοχές στο σκοτάδι όλο και πιο συχνά) και αφετέρου, οι λογαριασμοί ρεύματος να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη!

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα βασικό αγαθό α΄ανάγκης, πράγμα που ακόμα και η “ιέρεια” του νεοφιλελευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ αντιλαμβανόταν, θέτοντας πλαφόν ανώτατης τιμής στο ρεύμα, όταν το ιδιωτικοποίησε. Μία ανώτατη τιμή δηλαδή, κάτω από την οποία οι ιδιώτες μειοδοτούσαν, και μέσω του ανταγωνισμού αυτού παρείχαν την υπηρεσία σε ακόμα χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν (ένα πλαφόν μάλιστα, που μέχρι και σήμερα συγκρατεί τις τιμές του ρεύματος στην Αγγλία).

Εμείς όμως εδώ έχουμε κάτι ακόμα χειρότερο: Η τιμή αφήνεται να διαμορφωθεί από την «αγορά», δηλαδή από το καρτέλ των ιδιωτικών εταιρειών που αποφασίζουν την τιμή πάνω σε ένα αγαθό που ο καταναλωτής δεν έχει την ευχέρεια να μην επιλέξει να καταναλώσει, ακριβώς επειδή αποτελεί αναγκαίο αγαθό! Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας περνά και τιμολογείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα μόνο ποσοστό, συνήθως μειοψηφικό, περνά και τιμολογείται από τα αντίστοιχα χρηματιστήρια. Στη Γερμανία φερ’ ειπείν, το ποσοστό είναι 15% από το συνολικό ρεύμα που καταναλώνει η γερμανική κοινωνία/οικονομία. Στην Ελλάδα όμως, επαναλαμβάνουμε, το ποσοστό είναι 100%!

Το βασικό εργαλείο κερδοσκοπίας είναι η «Οριακή Τιμολόγηση». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Έστω ότι έχεις ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά, με ένα μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 0,10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κι επειδή δεν σου φτάνει, χρειάζεσαι ένα ακόμα 10% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο βγαίνει από φυσικό αέριο και κοστίζει 0,20 λεπτά. Το μοντέλο αυτό, το οποίο εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και που προθύμως και με μεγάλη χαρά συνεχίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέει ότι η τιμή τής κάθε κιλοβατώρας θα έχει τιμή ίση με την πιο ακριβή κιλοβατώρα που παράγεται (εν προκειμένω, από το φυσικό αέριο). Δηλαδή, όλες οι κιλοβατώρες, ασχέτως από το πώς παράχθηκαν και με τι κόστος, τιμολογούνται στη βάση εκείνης της συγκεκριμένης κιλοβατώρας που παράχθηκε με το υψηλότερο κόστος, δημιουργώντας έτσι υπερκέρδη για μια μαφία ολιγαρχών οι οποίοι κερδοσκοπούν επάνω σε ένα από τα πιο βασικά και αναγκαία αγαθά.

Στην φτωχοποιημένη χώρα μας, την «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς» (όπως την αποκαλούμε στο ΜέΡΑ25), με το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ουσιαστικά ένα άθλιο καρτέλ πέντε στυγνών, ασύδοτων, κρατικοδίαιτων εισοδηματιών οι οποίοι κυριολεκτικά καθορίζουν την τιμή όπως θέλουν, και είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι έχουμε σχεδόν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (αφού εδώ όπως είπαμε, η τιμή του ρεύματος αυξάνει πολύ πιο γρήγορα από ότι το κόστος της παραγωγής του ρεύματος, επειδή ακριβώς την τιμή δεν την ρυθμίζει το κράτος αλλά οι ίδιοι αυτοί οι ολιγάρχες). Δεν υπάρχει επομένως κανένας πραγματικός ανταγωνισμός. Και φυσικά οι ιδιώτες δεν έρχονται για να πουλήσουν ρεύμα σε τιμή κατώτερη από αυτήν που θα παρείχε το κράτος. Άρα, για ποια απελευθέρωση της αγοράς μιλάμε; Και προς όφελος ποιου τελικά;

Η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. είπε ότι θα επιδοτήσει (για κάποια εισοδήματα) το 50% της αύξησης της τιμής των λογαριασμών ρεύματος. Θα πάρει δηλαδή χρήματα από τον προϋπολογισμό (χρήματα δικά μας!) και θα τα ξαναδώσει στους ολιγάρχες. Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει άμεσα:

– Να καταργηθεί το Xρηματιστήριο Eνέργειας
– Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος καταργώντας την οριακή τιμολόγηση (καταργώντας δηλαδή το ληστρικό υπερκέρδος των εταιρειών σε βάρος της κοινωνίας)
– Να διευρυνθούν τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο και να υποχρεωθούν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας να το παρέχουν
– Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και να διαγραφούν τα χρέη της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– Να κοινωνικοποιηθεί/επανεθνικοποιηθεί η ∆ΕΗ (στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε σε ένα νέο, άλλου τύπου δημόσιο, με πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τους φόρους τους).

Το ρεύμα είναι ένα βασικό αγαθό που πρέπει να εξασφαλίζεται εγγυημένα σε όλους και όλες. ∆εν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πεδίο κερδοφορίας για μια κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία. Επιτέλους, υπάρχει λύση: «Κόψτε τα κέρδη των ολιγαρχών – Όχι το ρεύμα των πολλών!».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button