Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στο βωξίτη – Κάτω τα χέρια από τον ορυκτό μας πλούτο

Δελτίο Τύπου απέστειλε η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων, δείχνοντας την αντίθεση της στην ενδεχόμενη λειτουργία ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίδα. Ακολουθεί το ΔΤ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει σε κάθε αγώνα του λαού μας για δικαιώματα στην εργασία, για καθαρό περιβάλλον, για το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Στέκεται ενάντια στην πολιτική τόσο αυτής,
όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στην ΕΕ κι όλους τους μηχανισμούς που έχουν εξαθλιώσει το λαό, στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δίνει αγώνα τώρα ενάντια στο νέο έγκλημα με τον βωξίτη αναδεικνύοντας τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια «επένδυση» στην περιοχή μας, σε όλα τα επίπεδα. Είναι τέτοιος ο κίνδυνος, που πρέπει πραγματικά να θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Καθώς τα γεγονότα τρέχουν, επισημαίνουμε στο λαό των Μεγάρων τα εξής:
1. Η εμμονή για νομική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα δημιουργεί αυταπάτες πως η «Δικαιοσύνη»
θα συμβάλει στην επίλυσή του. Η κυβέρνηση διαλύει τις αυταπάτες αυτές με την απάντηση που
έδωσε στην ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου).

2. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως η δικτατορία των μονοπωλίων επιβάλλει την
κερδοφορία τους ως τον υπέρτατο νόμο, που διαλύει κοινωνίες ολόκληρες. Οι πολίτες ακούνε
όμορφα λόγια από την τοπική και την κεντρική εξουσία, διαβάζουν αποφάσεις της ΕΕ περί
σεβασμού του περιβάλλοντος κι έρχεται η πραγματικότητα να τους διαψεύσει.

3. Ο διαχωρισμός των κοινωνικών αγώνων από την πολιτική που εφαρμόζεται και τα κόμματα είναι
επικίνδυνος για τον λαό και εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς:

 • Αθωώνει την πολιτική των αστικών κομμάτων που υπηρετούν σταθερά και απαρέγκλιτα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ενάντια στα οποία υποτίθεται ότι στρέφονται (πχ. Μυτιληναίος)
 • Επιχειρεί να «καταξιώσει» στα μάτια του λαού πρόσωπα που από τη μια «πετάνε την κομματική τους ταυτότητα» κάνοντας κοινωνικούς αγώνες και από την άλλη εξαργυρώνουν την «αγωνιστικότητά» τους ξαναφορώντας την και αποκομίζοντας «κομματικά οφέλη». Όσο για το λαό; Μένει η πραγματικότητα που του επιβάλλουν οι κομματικοί φορείς των «καταξιωμένων»…
 • Δημιουργεί αυταπάτες πως υπάρχει «δίκαιη» και «άδικη» ανάπτυξη (βλ. το σύνθημα του
  πρωθυπουργού) και απομακρύνουν το λαό από τα πραγματικά ερωτήματα και το δρόμο
  που πρέπει να ακολουθήσει (ανάπτυξη για ποιον; ποια τάξη έχει την εξουσία;)
 • Εξομοιώνει τις «κοκορομαχίες» των διάφορων παρατάξεων -που σκοπό έχουν να κρύψουν την πολιτική τους ταύτιση (στήριξη του κεφαλαίου-επενδυτές «σωτήρες» κλπ.)- με την κριτική που ασκείται στην πολιτική που εφαρμόζεται. Έτσι, η πάλη του λαού για κατάργηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία θεωρείται απαράδεκτο για συζήτηση και όποιος επιμένει δεν έχει παρά «να πάει να κάνει δικιά του Επιτροπή(!)».
 • Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα του μεγαρικού λαού ενάντια στο νέο έγκλημα που συντελείται εις βάρος του. Ζητά μέσα από την Επιτροπή Φορέων να ακούγονται όλες οι φωνές και στο τέλος ο λαός να επιλέξει τον αγώνα του και το δρόμο που θα ακολουθήσει. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΩΞΙΤΗ –ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ!

  Και για όσους έχουν ακόμα διαφωνίες, δείτε την απάντηση της κυβέρνησης στην ερώτηση του ΚΚΕ «ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων»:

  Παρόμοια άρθρα

  Back to top button