Λαϊκή Συσπείρωση: «Κράτος, Δήμος και Περιφέρεια εξυπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού του Δήμου Μεγαρέων «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη αναφέρει: Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/12, συζητήθηκαν διάφορα σημαντικά θέματα που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη θέση μας: Κράτος, Δήμος και Περιφέρεια υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα υποτάσσονται σ’ αυτόν τον κεντρικό στόχο. Συγκεκριμένα έγινε λόγος:

– Για την τροποποίηση ή μη του όρου της σύμβασης του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ, όπου προβλέπεται η δημιουργία Γραφείου Πολιτών και Τεχνικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ. Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει αυτόν τον όρο κι ο Δήμαρχος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην γίνει η παραχώρηση της Ύδρευσης αν δεν προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ στα συμφωνηθέντα έργα.
Η Αντιπολίτευση κινήθηκε στη γνωστή γραμμή της διαχείρισης του προβλήματος: Κάποιοι είπαν να υποχωρήσουν και να πάρει γρήγορα η ΕΥΔΑΠ την Ύδρευση, αφού το χρέος της ΔΕΥΑΜ φουντώνει. Άλλοι πρότειναν να «συνδράμει» ο Δήμος την ΕΥΔΑΠ παραχωρώντας δικά του κτίρια και να «τελειώνει το θέμα». Άλλοι κατηγόρησαν τον Δήμαρχο πως επίτηδες κωλυσιεργεί γιατί θέλει την ΔΕΥΑΜ στην προεκλογική περίοδο… Τελικά η πλειοψηφία αποχώρησε.

Αποχώρησε και ο Δημ. Σύμβουλός μας Α. Χοροζάνης, που ήταν και ο μόνος που μπήκε στην ουσία του ζητήματος: Αναφέρθηκε στη ΚΥΑ του 2007 με την οποία αναγνωρίζεται πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Γιατί λοιπόν δεν αναφέρεται κανείς σ’ αυτό που έπρεπε να αποτελεί τη βάση συζήτησης; Μα γιατί όλοι συμφωνούν στην ουσία: πως τα πάντα στον καπιταλισμό είναι εμπορεύματα και πηγή κέρδους! Και ποιοι κερδίζουν; Μα οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ! Είναι επόμενο λοιπόν να βγαίνει μόνιμα χαμένος ο λαός…Προτείναμε να απαιτήσουμε από την ΕΥΔΑΠ να εκπληρώσει άμεσα την υποχρέωσή της με μια σημαντική προσθήκη: Να ολοκληρωθούν τα έργα ύδρευσης στην Κινέτα και να ξεκινήσουν άμεσα στις περιοχές των Μεγάρων (Καβελάρης) και του Αλεποχωρίου που δεν έχουν δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Φυσικά, κανένας δεν ασχολήθηκε με την πρόταση αυτή που θα ήταν μια πραγματική ανακούφιση για τον λαό.

– Για το Τοπικό Σχέδιο Δράσης, όπου ο Δήμος σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα αναλάβει έργα για τα ΑΜΕΑ (πεζοδρόμια, άθληση, μετακίνηση κλπ). Έργα πολύ σημαντικά που κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει αρκεί….να πραγματοποιηθούν! Γιατί βέβαια δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση ακόμη! Όλοι όσοι συμφωνούσαν τελείωναν με το «μακάρι», «ακόμα και ένα να γίνει», «να δούμε πότε».
Ο Α. Χοροζάνης είπε πως τα ΑΜΕΑ είναι ένα κομμάτι από μας και πως αν περιμένουμε να «ωριμάσουν» τα έργα ουσιαστικά υποβαθμίζουμε το θέμα, που πρέπει να λυθεί τώρα. Πρέπει το κράτος να εκπονήσει άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Εκπαίδευση, την εργασία, την ένταξή τους στη ζωή και στην καθημερινότητά μας.

Κι αυτά δεν γίνονται με ευχολόγια αλλά με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Τα προβλήματα των ΑΜΕΑ τα γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, αφού οι Φορείς τους έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις-και πρόσφατα πορεία στη Βουλή- και αυτή απάντησε: Πέταξε την ευθύνη στην ΚΕΔΕ κι αυτή στους Δήμους. Οι υπόλοιποι της Αντιπολίτευσης «χειροκρότησαν» το Σχέδιο κι ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Α. Χοροζάνη λέγοντας πως δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα, γιατί αν λυθεί… «θα χάσει την τροφή του»! Μετά μίλησε για… τις χορηγίες στην αρχαία Ελλάδα! Συνέχισε λέγοντας πως 8 χρόνια δεν έκανε τίποτα γιατί δεν… είχε βγει χρηματοδότηση – θα τρίζουν τα κόκαλα του Περικλή που τόσα χρόνια δεν έψαξε ο Δήμαρχος για χορηγό – και εκεί εξαντλήθηκε η ευαισθητοποίηση όλων για τα ΑΜΕΑ.

– Ο Α. Χοροζάνης έβαλε το θέμα για ένα καταφύγιο αδέσποτων στη Βαρέα, λέγοντας πως είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή και ενοχλεί τους περίοικους. Πάλι η συζήτηση εξαντλήθηκε για το αν έχει ή δεν έχει άδεια, αν έχει 40 ή 50 σκυλιά, ενώ στο τέλος δεσμεύτηκε η Επιτροπή να πάει από κοντά να δει το θέμα. Η ουσία είναι πως μια ακόμη ευθύνη του κράτους έχει πεταχτεί στους Δήμους, οι οποίοι ασχολούνται μόνο όταν…βρεθούν χορηγοί ή επενδυτές. Κατά τα άλλα βολεύονται με την ευαισθησία κάποιων συνανθρώπων μας ή Οργανώσεων (οι ΜΚΟ δεν πολυενδιαφέρονται) και στο τέλος καταλήγουν οι άνθρωποι να ενοχλούνται ή να κινδυνεύουν από επιθέσεις ή ασθένειες, τα δε άμοιρα ζωντανά να βασανίζονται και να κακοποιούνται στην προσπάθειά τους να επιζήσουν. Κι όλα αυτά γιατί και εδώ το κράτος δεν θέλει να αναλάβει τέτοιου είδους «δυσάρεστες υποχρεώσεις» που κοστίζουν.

Εκεί που καταλήγουμε είναι πως η εκάστοτε κυβέρνηση βρίσκει χίλιους τρόπους για να ξεζουμίζει τον λαό (φόροι, ακρίβεια, περικοπές) προκειμένου να εξασφαλίζει ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες-παράσιτα που τρέφονται με το αίμα και τον ιδρώτα μας. Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτήν την άθλια πολιτική υπερασπίζονται –ηθελημένα ή αθέλητα-οι άλλες παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη σιωπή τους ή τα «άσφαιρα πυρά» τους στη Δημοτική Αρχή.

Η λύση βρίσκεται στον ίδιο τον λαό! Με το που θα βγει από τη γωνιά του και θα διεκδικήσει –σε κάθε χώρο- αυτό που του ανήκει, στη γειτονιά του, στο Σωματείο, στον Σύλλογο, θα μπορέσει να χαράξει τον δρόμο για τη ζωή που του αξίζει.
Είναι σημαντικό να δυναμώσει η φωνή της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να κάνουμε τη ζωή μας ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button