Λαϊκή Συσπείρωση: «Ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης»

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων – Νέας Περάμου» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη αναφέρει:

Πριν από κανένα μήνα περίπου ο Δήμαρχος της πόλης δήλωνε πως αντικαθίστανται τα φώτα της πόλης με φωτιστικά LED (18.200 στον αριθμό) που θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη στον Δήμο. Την αντικατάστασή τους θα την αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με 10ετή σύμβαση κι απ’ ό,τι λένε πιάσαμε το λαχείο! Τόσο συμφέρουσα είναι η σύμβαση για τον λαό της περιοχής!

Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν διαφωνεί με τη χρησιμοποίηση φωτιστικών τεχνολογίας LED, τόσο για την ποιότητα φωτισμού όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όλοι μας άλλωστε βιώνουμε την άθλια κατάσταση του φωτισμού των οδών με αποκορύφωση τον μοναδικό πλέον δρόμο που ενώνει τα Μέγαρα με τη Ν. Πέραμο και είναι κυριολεκτικά καρμανιόλα (ιδίως το βράδυ). Η αλλαγή φωτισμού είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η αντικατάσταση; Εδώ και πολλά χρόνια η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναφερόμενη στην κατάσταση των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου (πράσινο, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός) τόνιζε πως ο σχεδιασμός κράτους-Περιφέρειας-Δήμου είναι ένας: αποδυναμώνουμε τις Υπηρεσίες σε προσωπικό και υποδομές, αφήνουμε τους πολίτες να σκάσουν από αγανάκτηση κι ύστερα εμφανίζουμε τους ιδιώτες ως «μεσσίες» που θα σώσουν τον λαό από τα προβλήματα.

Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα με τον ηλεκτροφωτισμό. Παρουσιάζεται ο ιδιώτης ως «σωτήρας» που θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο φωτισμό στην πόλη χωρίς να επιβαρύνει – λένε – οικονομικά κανέναν! Θα πληρώνεται από την εξοικονόμηση της ενέργειας που θα προκύψει και όλα τα έξοδά του (συντήρηση, προμήθειες, προσωπικό) θα καλύπτονται από κει.

Πέρα από τα βαρύγδουπα λόγια και τις «αισιόδοξες προβλέψεις» φάσματος 10ετίας, ας γνωρίζει ο λαός τα εξής:

Η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών δεν ωφέλησε ποτέ τον λαό, γιατί ο ιδιώτης αναλαμβάνει ένα έργο όχι για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για να βγάλει κέρδος! Μάλιστα όσο προχωράει καλά, τόσο επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους, με ό,τι συνέπειες αυτό έχει στην ποιότητα των υπηρεσιών, τα υψηλά τιμολόγια που θα κληθούμε να πληρώσουμε και το προσωπικό που απασχολεί.
Βασική αποστολή του Δήμου πιστεύουμε πως πρέπει να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και κυρίως αυτών που υποφέρουν περισσότερο.

Αυτό σημαίνει να είναι ο δήμαρχος κοντά στο λαό κι όχι να κάνει τον μεσάζοντα των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτικοποιώντας βασικές δημοτικές υπηρεσίες. Όχι να είναι το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης για να περνά την αντιλαϊκή πολιτική της. Ο δήμαρχος ούτε καν μπήκε στον κόπο να δει αν συνέφερε οικονομικά περισσότερο το να αναλάβει το έργο η Υπηρεσία του Δήμου.

Η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου διαλύεται και το μέλλον των υπαλλήλων της ουσιαστικά είναι αβέβαιο. Αυτό από μόνο του, αλλά και το ότι ο ιδιώτης θα αναλάβει σ’ αυτά τα 10 χρόνια τη συντήρηση και τις προμήθειες δείχνουν ότι ο ηλεκτροφωτισμός έχει ιδιωτικοποιηθεί, άσχετα αν προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» μιλώντας για μια «απλή σύμπραξη».

Σε κάθε περίπτωση ο λαός της περιοχής πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η όρεξη έχει ανοίξει και οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις περιμένουν στα συρτάρια τον επόμενο «σωτήρα» που θα μας σώσει από τα σκουπίδια ή ό,τι άλλο βρουν ότι αποφέρει κέρδος.

Οι πρόσφατες εμπειρίες από τόσες καταστροφές και τόσα δεινά που τραβάμε δείχνουν ένα πράγμα: Να πάψουμε να περιμένουμε «σωτήρες». Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button