Ξεκίνησε η διαδικασία αδελφοποίησης με τον Δήμο Σάμου

Αρχισε η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Μεγαρέων με το Δήμο Σάμου, με την ομόφωνη ψήφιση “πρωτοκόλλου συνεργασίας”.

Στην αφετηρία οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση των Δήμων Μεγαρέων και Σάμου με αφορμή το “Ευπαλίνειο όρυγμα”.

O Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Κατερίνα, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πολιτισμού και Τουρισμού Κα Λένα Ρήγα, τον πρώην Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Μιχάλαρο και τον πρώην Αντιδήμαρχο Νέας Περάμου κ. Γιάννη Δήμα μετά των συζύγων τους, πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στο νησί της Σάμου, από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, όπου είχαν επαφές και συζητήσεις με τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και συνεργάτες του στο δημαρχιακό κατάστημα, με σκοπό την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.
Οι δαπάνες του ταξιδίου βάρυναν τους ίδιους και ο Δήμος Μεγαρέων δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ.

Η αδελφοποίηση ως γνωστόν είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων στην προκειμένη περίπτωση δύο ιστορικών Δήμων, που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσουν με προοπτική να αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με κοινές δράσεις.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής στην αδελφοποίηση, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, σχέσεις νεολαίας, συμμετοχή στα κοινά, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συμμετοχή, στην αλληλεγγύη και σε πολλούς άλλους τομείς.

Μία επιτυχημένη συνεργασία αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους δήμους ενώνοντας τους ανθρώπους, αποτελεί μία ευκαιρία για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν το οποιοδήποτε θέμα για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Μπορεί να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν, να κατανοήσουν καλύτερα την αξία και τη σημασία αυτής της συνεργασίας σήμερα αλλά και πού μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον.

Η αδελφοποίηση προϋποθέτει την δέσμευση των τοπικών αρχών αλλά και των πολιτών. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενεργή συμμετοχή και τις πρωτοβουλίες των πολιτών.
Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας Επιτροπής Αδελφοποίησης, στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο οι τοπικοί αξιωματούχοι αλλά και απλοί πολίτες. Κι αυτό διότι οι  δελφοποιήσεις δεν αφορούν μόνον τους έχοντες την εξουσία αλλά και στηρίζονται στους ενεργούς πολίτες, δηλαδή στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή των πολιτών σε συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές, με πολιτιστικούς συλλόγους και ενώσεις. Αποτελούν επομένως ευκαιρία για ερέθισμα και κίνητρο για ενεργή συμμετοχή και εποικοδομητική συνεργασία.
Ενθαρρύνουν ανταλλαγές εμπειριών σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η προφύλαξη του περιβάλλοντος, η προώθηση σχεδίων πόλεων, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η αμοιβαία καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων, του αθλητισμού και των καλών τεχνών, οι επιχειρηματικές συνεργασίες οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, που συμβάλουν στην
επίγνωση των πλεονεκτημάτων της εύρεσης συγκεκριμένων λύσεων τοπικών αυτοδιοικήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε πολλούς άλλους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση οι αδελφοποιήσεις παρέχουν μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τον τρόπο ζωής των κατοίκων άλλων πόλεων και δήμων και να αναπτύξει φιλικές σχέσεις που προωθούν τις ιδέες της ειρήνης, της αγάπης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης στην εκδήλωση που έγινε στη Σάμο δήλωσε:
« Με τη σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε σήμερα ουσιαστικά η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Μεγαρέων με τον Δήμο Σάμου, που έχει ως σημείο αναφοράς το “Ευπαλίνειο όρυγμα” έργο του συμπατριώτη μας και μεγάλου μηχανικού ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ, το οποίο και περπατήσαμε, με στόχο κυρίως να διεκδικήσουμε από κοινού προγράμματα ανάπτυξης.»

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 284/2018 απόφαση ομόφωνα ενέκρινε σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας ορίζοντας την αρμόδια για πολιτιστικά του Δήμου Κα Ελένη Ρήγα ως εκπρόσωπο για τον συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και του Δήμου Σάμου για την επιτυχή υλοποίηση του ως άνω πρωτοκόλλου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button