ΚΙΝΑΛ Μεγάρων-Ν. Περάμου: «Οι θέσεις μας για το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό»

Δελτίο Τύπου της Τ.Ο. Μεγάρων – Νέας Περάμου ΚΙΝΑΛ με θέσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταστρατηγεί κάθε έννοια «ενεργειακής δημοκρατίας»

  • Οι θέσεις μας για το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και ένα χρόνο συνεχίζει ακάθεκτη με ταχύτατους ρυθμούς και χωρίς κανέναν ηθικό- εθνικό φραγμό, εφαρμόζει την προεκλογική της ατζέντα προχωρώντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. 

Ακολουθεί το γνωστό δρόμο, του ξεπουλήματος όλων των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων και ετοιμάζεται να «ιδιωτικοποιήσει» το μεγαλύτερο μέρος της ΕΥΔΑΠ μέσω της νέας πολιτικής τακτικής των συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. 

Ενώ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας διατυμπανίζουν, πως το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, η κυβέρνηση έχει ήδη προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για τη «Διαχείριση- Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Συστήματος Αθήνας» με δικαιολογία την «αναβάθμιση του δικτύου», βγάζοντας συγχρόνως εκτός παιχνιδιού- διαγωνισμού την ίδια την ΕΥΔΑΠ.

Είναι εμφανές, πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το νερό ως βορά στα αρπακτικά του κεφαλαίου για να εισέλθουν οι μεγάλες εταιρίες στη διαχείριση του πόσιμου νερού και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά, «να βάλει ιδιώτες από την πίσω πόρτα στο νερό». 

Η αντίληψη της κυβέρνησης άλλωστε είχε συνοψιστεί με γλαφυρό τρόπο, (ενώ τώρα πλέον γίνεται και πράξη), πριν από μερικούς μήνες, μέσω του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μ. Παπαδημητρίου, όπου σε σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε δηλώσει, πως «το νερό είναι δυστυχώς απαράδεκτα φθηνό»

Η εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει πως η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού:

  • Οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών του.
  • Επιφυλάσσει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ευημερία. 
  • Επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Στοχοποιεί τη δημόσια επιχείρηση νερού με σκοπό να δείχνει προβληματική και «ακριβή».
  • Μειώνει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.
  • Ζημιώνει τα κρατικά ταμεία μέσω επιδοτήσεων, που στόχο έχουν την επιχορήγηση και ενίσχυση των νέων «ιδιοκτητών».

Η θέση μας στο «Κίνημα Αλλαγής» είναι ξεκάθαρη και παράλληλη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) και με το ψήφισμα του ΟΗΕ του 2010, όπου εντάχθηκε η καθολική πρόσβαση στο καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πρωταρχικής αξίας και σημασίας, δεν πωλείται και η διαχείριση του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα».

Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν ένα φυσικό αγαθό και είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των έμβιων όντων. Καμία εταιρία και κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να έχει στην ιδιοκτησία του την χρήση των φυσικών υδάτινων πόρων. 

Δεν πρέπει σε κανέναν αιρετό ή μη, να επιτραπεί, να διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το συλλογικό συμφέρον. 

Δεν πρέπει η ΕΥΔΑΠ και καμία αντίστοιχη κρατική εταιρία να «μετοχοποιείται» με σκοπό την αποπληρωμή των δημόσιων χρεών. 

Η απόπειρα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ αφορά σήμερα τις υπηρεσίες και τις υποδομές και αύριο θα έχει ως στόχο τους ίδιους τους υδάτινους πόρους, οι οποίοι θα πάψουν, να αποτελούν συλλογικό αγαθό, θα γίνουν εμπορεύματα και θα αποτελούν προνόμιο των λίγων.

Με την κίνηση αυτή σκοπός του Δημοσίου είναι, να εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια σίγουρο κέρδος για τον ιδιώτη, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της αγοράς που επικρατούν. 

Δείχνει έναν «σοσιαλισμό για χάρη της ολιγαρχίας» που οδηγεί την πλειοψηφία στη λιτότητα και την πείνα. 

Εμείς στο «Κίνημα Αλλαγής» δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση είτε αυτή αφορά το πόσιμο νερό, είτε τις παροχές Υγείας είτε τις υπηρεσίες της Παιδείας. 

Στεκόμαστε ενάντια στην αφαίμαξη του Ελληνικού λαού από το κεφάλαιο και τους ημετέρους, που «στωικά» και «ευλαβικά» εξυπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λέμε ναι στη γενική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά η κυβέρνηση τις «προορίζει» μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γίνεται και τώρα με το νερό. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταστρατηγεί κάθε έννοια «ενεργειακής δημοκρατίας», υπονομεύοντας και αυτή ακόμη την προοπτική της προσπάθειας. 

Είναι απαράδεκτο και δεν θα το επιτρέψουμε.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button