Συνέντευξη με τον Αναστάση Μεϊντάνη τον μικρό σκηνοθέτη των Μεγάρων

Ο Αναστάσης Μεϊντάνης είναι μαθητής Β’ Γυμνασίου και πολλοί ίσως να τον γνωρίζετε από την περσινή θεατρική παράσταση «Mamma Mia». Ο Αναστάσης ήταν ο εμπνευστής της ιδέας, διασκεύασε το σενάριο, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε ένα μιούζικαλ που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από όσους τo παρακολούθησαν. Σήμερα μας συστήνεται, μας αποκαλύπτει ποια είναι η επόμενη παράσταση που θα απολαύσουμε τον ερχόμενο Αύγουστο, τι απολαμβάνει περισσότερο σε μια θεατρική παράσταση και αν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο.

Πότε ανακάλυψες την κλίση σου στο θέατρο;
Γύρω στην ηλικία των 6 ετών. Με τους γονείς μου συνηθίζαμε να πηγαίνουμε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ και με εντυπωσίαζε πολύ αυτός ο χώρος.

Κάποια παράσταση που σε σημάδεψε ή σου άρεσε πάρα πολύ;
Τον Billy Elliot και τη Μελωδία της Ευτυχίας στο θέατρο Παλλάς, το «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος και φυσικά το Mamma Mia στο θέατρο Ακροπόλ.

Άρα δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Mamma Mia πέρυσι;
Από μικρός είχα δει πολλές φορές αυτή την ταινία, μετά παρακολούθησα και το μιούζικαλ και άρχισα τότε να το σκέφτομαι πιο έντονα. Σιγά σιγά οι σκέψεις άρχισαν να γίνονται απορίες, οι απορίες λύνονταν κι έτσι, όλα οδηγούσαν στο να πάρω την απόφαση να την ανεβάσω.

Επιμελήθηκες και τη διασκευή του σεναρίου, σωστά;
Το σενάριο το έγραψα από την αρχή εγώ οπότε είχε αρκετές διαφορές από το αρχικό. Κάποια σημεία τα θεωρούσα λίγο προκλητικά, κάποια άλλα λίγο στενάχωρα. Ένα σενάριο είναι πολύ εύκολα επεξεργάσιμο ανάλογα με την οπτική γωνία του σκηνοθέτη ή του σεναριογράφου. Αυτοί μπορούν είτε να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν ακόμα και να αλλάξουν ολόκληρες σκηνές. Αυτό δημιουργεί άλλωστε την ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη και τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.

Σου φάνηκε δύσκολο το εγχείρημα να ξεκινήσεις να στήνεις από το μηδέν μια ολόκληρη παράσταση;
Κοίτα, όλα είναι υποκειμενικά. Όταν δεν έχεις καμία επαφή με τον χώρο στην αρχή είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια, να κουραστείς, να κοπιάσεις, να ρωτήσεις και σιγά σιγά ανεβαίνεις ένα ένα τα σκαλοπάτια, έχοντας ως στόχο την κορυφή. Δεν ξέρω αν τη φτάσαμε πάντως από αυτό μου έδειξε ο κόσμος, και αυτό που ένιωσα και με τα δεδομένα του Δήμου μας θέλω να πιστεύω πως ο πήχης ανέβηκε. Εγώ προσωπικά νιώθω ψυχική ικανοποίηση.

Ποιο κομμάτι σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Η αρχική ιδέα των σκηνικών και το στήσιμό τους. Επειδή δεν είχαμε την πολυτέλεια να αλλάζουμε σκηνικά κατά τη διάρκεια της παράστασης έπρεπε να σκεφτώ πώς θα μεταμορφώνεται η σκηνή στα διάφορα τοπία της ιστορίας, με τα σκηνικά που θα επιλέγαμε. Ακόμη ένα πολύ βασικό εμπόδιο ήταν τα 2 παιδιά του θιάσου που έκαναν πολύωρη καθημερινή προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, με αποτέλεσμα να με αγχώνει το γεγονός αν θα καταφέρουν να συμβαδίσουν με τους υπόλοιπους και αν θα φτάσουν το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα. Ε, και φυσικά οι τσακωμοί που πολλές φορές μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα ήταν πιο μεγάλο από ότι περιμέναμε και ίσως να μην καταφέρναμε εν τέλει να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ωραία, είχες την ιδέα, είχες τα άτομα πώς όμως έφτασε στην υλοποίηση;
Αν εννοείς για τα λεφτά, ακόμα τα χρωστάμε. Όχι εντάξει, πλάκα κάνω. Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ δύσκολο και ψάξαμε για μικρές και μεγάλες χορηγίες. Μετά από πολλές κι επίμονες προσπάθειες βρήκαμε τα απαραίτητα χρήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας αλλά και την οικογένειά μου. Χωρίς τη συναισθηματική και οικονομική στήριξη των γονιών μου δε θα είχα καταφέρει τίποτα.

Φήμες λένε ότι ετοιμάζεις νέα παράσταση φέτος;
Ναι, σωστά στα μεταφέρουν οι πληροφοριοδότες σου. Από αρχές Φεβρουαρίου ετοιμάζουμε να μεταφέρουμε στο σανίδι τη γνωστή ελληνική ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Αν και η πανδημία του κορωνοϊού μας ανέτρεψε το αρχικό πλάνο, η ομάδα δεν πτοήθηκε και ξεκινήσαμε πρόβες διαδικτυακά γύρω στα μέσα Μαρτίου. Και μόλις πριν λίγες εβδομάδες αρχίσαμε τις δια ζώσης πρόβες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η παράσταση υπολογίζουμε να κάνει την πρεμιέρα της τέλη Αυγούστου, στο θερινό θέατρο στα Πευκάκια, στο Άλσος Θεόγνιδος. Αυτό φυσικά προϋποθέτει, ότι σε κάθε παράσταση θα μπορεί να παρίσταται το 60% της χωρητικότητας του θεάτρου.

Πόσες παραστάσεις θα κάνετε;
Οι παραστάσεις υπολογίζονται για 3 συνεχόμενες βραδιές.

Ο θίασος είναι ο ίδιος;
Όχι, αρκετά παιδιά έχουν φύγει αλλά και αρκετά έχουν προστεθεί. Όταν αλλάζει ο ρόλος ενός ηθοποιού, αλλάζει και η προσωπικότητά του και στην ουσία είναι σαν να βλέπεις ένα καινούριο πρόσωπο. Συστήνεται ξανά με το κοινό με τον νέο του πλέον, χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο σκοπός του θεάτρου, η πολυμορφικότητα.

Πώς αισθάνεσαι όταν ασχολείσαι με το θέατρο ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος ή ηθοποιός;
Όταν έχεις αυτές τις αρμοδιότητες νιώθεις ένας βάρος. Ο ρόλος του σκηνοθέτη απέναντι στον θίασο είναι πολύ απαιτητικός. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σκηνοθέτης μπορεί να θεωρηθεί αντιπαθητικός λόγω της γνώμης και της οπτικής του, τις οποίες προσπαθεί να «επιβάλλει» στον θίασο. Ο σεναριογράφος από την άλλη πρέπει να έχει γερά κότσια γιατί χρειάζεται πολύ χρόνο και υπομονή μέχρι να τελειοποιηθεί ένα σενάριο και να αποκτήσει τη μορφή που έχει οραματιστεί. Τέλος, ο ρόλος του ηθοποιού είναι επίσης δύσκολος. Πρέπει να δεθείς συναισθηματικά με τον ρόλο που θα υποδυθείς και να μάθεις τα λόγια σου αψεγάδιαστα.

Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο από τα τρία;
Δε θέλω να τα διαχωρίσω γιατί για μένα κατέχουν ιδιαίτερη σημασία. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό.

Έχεις ξανανέβει στη σκηνή μετά το Mamma Mia;
Ναι, έχω κάνει 2 μικρές εμφανίσεις. Τα Χριστούγεννα με την μπάντα μου κάναμε μια συναυλία στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Δήμου μας στην Πλατεία Λυτάρα και στις 29 Δεκεμβρίου στην έκθεση της κ. Αναστασίας Αντωνίου με θέμα «Ζωγραφίζω τον φύλακα Άγγελό μου» παρουσίασα ένα δικό μου θεατρικό απόσπασμα.

Τώρα πια είσαι μαθητής της Β’ Γυμνασίου. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;
Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα Αρχαία. Μου τραβάνε πολύ το ενδιαφέρον γιατί ο σκοπός είναι να μάθουμε τη γλώσσα των προγόνων μας.

Έχεις άλλες ασχολίες εκτός από το θέατρο;
Μου αρέσει πάρα πολύ το βόλεϊ και το τένις και συμμετέχω ενεργά σε 3 αθλητικές ομάδες. Επίσης, λατρεύω το τραγούδι, ασχολούμαι με την μουσική παίζοντας μπάσο από την 1η Δημοτικού και είμαι μέλος 8 χρόνια στη χορωδία του κ. Παπανικόλα. Πιο παλιά ασχολούμουν και με τη ζωγραφική αλλά τώρα πια λόγω διαβασμάτων και ελάχιστου ελεύθερου χρόνου, το έχω αφήσει.

Θες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το θέατρο;
Δεν είναι στα μελλοντικά μου σχέδια η αλήθεια είναι. Θέλω να ασχοληθώ με την επιστήμη της Νομικής αλλά ποτέ δεν ξέρεις.. Στην ανάγκη θα μπορούσε!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;
Να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!
Κι εγώ ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαριάννα Καλλιόστρα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button