Κατάδυση και καθαρισμός σε ναυάγιο στο Αλεποχώρι από την Medasset

Η δεύτερη φάση της κατάδυσης που χρηματοδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Healthy Seas: A journey from waste to ware», πραγματοποιήθηκε σε ναυάγιο στο Αλεποχώρι, στον κόλπο του Κορινθιακού, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017.

Το MEDASSET συντονίζει τις δράσεις της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και η κατάδυση οργανώθηκε από τους ειδικούς δύτες της Ghost Fishing Greece. Η προηγούμενη κατάδυση στο ναυάγιο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά εγκαταλελειμμένα δίχτυα ή «δίχτυα φαντάσματα» που ανασύρθηκαν και στάλθηκαν προς ανακύκλωση, ενώ η πιο πρόσφατη έδωσε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Κορινθιακός κόλπος λόγω του μακρόστενου σχήματος του, της απότομης αύξησης του βάθους του και το γεγονός ότι επικοινωνεί με την υπόλοιπη θάλασσα από ένα στενό και ρηχό άνοιγμα δυτικά και ανατολικά, τον καθιστά μια κλειστή θαλάσσια λεκάνη όπου έχουν παρατηρηθεί πολλά εγκαταλελειμμένα δίχτυα. Εκεί έχουν αναπτυχθεί λιβάδια ποσειδωνίας, ύφαλοι και κοραλλιογενείς σχηματισμοί, φιλοξενούνται τέσσερα είδη δελφινιών, ενώ έχει καταγραφεί και ένα είδος υβριδίου, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε ανοιχτές θάλασσες. Με τη δέσμευση από την πολιτεία να ενταχθεί ο Κορινθιακός Κόλπος στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 ανακοινώθηκε η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου και περιλαμβάνει έξι περιοχές Natura 2000.

Το ναυάγιο είναι η ιταλικής προέλευσης υδροφόρος NERA, παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, μετονομάστηκε σε ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ και συνέχισε το ταξίδι του ως υδροφόρος μέχρι το 1978, οπότε και βυθίστηκε. Το ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ μήκους 40 μέτρων βρίσκεται ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αλεποχωρίου, σε βάθος που κυμαίνεται από 28 έως 34 μέτρα, καθήμενο σε όρθια θέση σε αμμώδη βυθό και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών, του οποίου η ναυπήγηση αποπερατώθηκε πριν από έναν περίπου αιώνα.

Στις δύο ημέρες δράσης πραγματοποιήθηκαν 2 καταδύσεις από 6 ειδικούς δύτες. Η ποσότητα διχτυών που ανασύρθηκε, σε αυτή την δεύτερη φάση, ξεπερνάει σε βάρος τα 200 κιλά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κιλών σε 600. Τα δίχτυα κάλυπταν ως επί το πλείστον την πρύμνη και την πλώρη του ναυαγίου, αποτελούσαν παγίδα θανάτου για τα θαλάσσια έμβια όντα της περιοχής και επιβάρυναν και το ήδη ταλαιπωρημένο οικοσύστημα του Κορινθιακού, συνεπώς η πρωτοβουλία αυτή αλλά και η συνέχιση της προβάλλει ως επιτακτική.

Να υπενθυμίσουμε πως τα δίχτυα θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο ταξίδι ζωής, θα αναγεννηθούν και θα αποτελέσουν κομμάτι μιας κυκλικής οικονομίας καθώς μέσα από την ανακύκλωση τους θα προκύψουν πρώτες ύλες για την δημιουργία νέων προϊόντων. Την καταδυτική πρωτοβουλία πραγματοποίησε το MEDASSET σε συνεργασία με το Ghostfishing.gr και την AquaTec Diver Trainning ενώ σημαντικός υποστηρικτής της δράσης υπήρξε ο Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button