Γ. Βασιλείου: ”Πολιτεία και φορείς να κάνουμε επιθέσεις διαλόγου, πολιτισμού και επίλυσης των προβλημάτων”

Ο Δήμος Ασπροπύργου προσκάλεσε την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής να τοποθετηθεί σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, με θέμα:

 

“Παραβατικότητα, έκνομες ενέργειες και παράνομες δραστηριότητες, στην περιοχή του Ασπροπύργου και του Θριασίου πεδίου. Το ζήτημα της εγκατάστασης των αθίγγανων και η γκετοποίηση βιομηχανικών, εμπορικών και αγροτικών περιοχών. Μέτρα για την ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος”

 

Ομιλία Βασιλείου Γιάννη στην ημερίδα:

Είναι γεγονός ότι γενικά η παραβατικότητα που εκδηλώνεται σε ορισμένες περιοχές του Ασπροπύργου αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, η εξ ανάγκης παράνομη εγκατάσταση τσιγγάνων και η γκετοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πράγματι δεν συνάδουν με κανένα κανόνα πολιτισμού που πρέπει να διέπει τις σύγχρονες κοινωνίες και δομές της.

 

Από την άποψη αυτή η σημερινή ημερίδα είναι επίκαιρη και πιστώνετε θετικά στον Δήμαρχο κ. Μελετίου και την Δημοτική αρχή Ασπροπύργου και τους ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 

Συμβάλλοντας δε στη συζήτηση θα σταθώ σε δυο ζητήματα:

 

  • Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συμφωνεί πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί ριζικά μέτρα, ώστε να αλλάξει συνολικά το τοπίο και να γίνει βιώσιμο.

 

Πρέπει όμως να συνομολογήσουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση όσες καλές προθέσεις και εάν έχει, χωρίς την στήριξη της εκάστοτε Κυβέρνησης είναι αδύνατο να έχει σημαντικά αποτελέσματα γιατί  αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά, αλλά σέρνουν πίσω τους ένα ιστορικά βεβαρημένο πολιτικό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό παρελθόν.

 

Άρα οποιεσδήποτε λύσεις αναζητηθούν από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών προϋποθέτουν αλλαγές των Κυβερνητικών πολιτικών, στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσης των αιτιών εμφάνισης τους.

 

Αυτό είναι κατά την γνώμη μου και το κουμπί της υπόθεσης.

 

Λύσεις δηλαδή αντιμετώπισης όχι των συμπτωμάτων αλλά των βαθύτερων αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν τα ίδια προβλήματα, αναδεικνύοντας και καταπολεμώντας τα πραγματικά αίτια εμφάνισης αυτών που  ασφαλώς είναι κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.

 

Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές είναι αδύνατο να αλλάξει το τοπίο, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο  αυτή είναι η δική μας στρατηγική.

 

Φυσικά για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό, κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου και είναι ασφαλώς υποχρέωση της πολιτείας να τηρεί σε κάθε κατεύθυνση τον νομικό μας πολιτισμό.

 

  • Παρόλα αυτά η τοπική αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών, μπορεί συνεργαζόμενη στενά να κάνει τα δικά της βήματα. 

 

Με το σκεπτικό αυτό ως Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συγκροτήσαμε για πρώτη φορά μόνιμο βήμα διαλόγου με τους συλλόγους των τσιγγάνων της Δυτικής Αττικής, όπου μάλιστα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 5 Δήμων, που σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητάμε για τα προβλήματα που έχουν και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

 

Εμείς πιστεύουμε πως η πολιτική αυτή αποτελεί μονόδρομο.

 

Πολιτεία και φορείς να κάνουμε επιθέσεις διαλόγου, πολιτισμού και επίλυσης των προβλημάτων.

 

Όλες οι άλλες συμπεριφορές το μόνο αποτέλεσμα που παράγουν είναι να γκετοποιούν περαιτέρω ήδη γκετοποιημένους πληθυσμούς, και εν τέλει να υπονομεύουν τις συνθήκες ομαλής και αρμονικής συμβίωσης.

 

Έτσι π.χ. πετύχαμε να επαναδρομολογηθεί η μεταφορά μαθητών, που είχε διακοπεί από επιθέσεις τσιγγάνων σε πούλμαν στα νεόκτιστα, αφού οι ίδιοι οι τσιγγάνοι πλέον δεν επιτρέπουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Για πρώτη φορά σύλλογος τσιγγάνων εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης και συμπαράστασης στον παθόντα, για το αιματηρό συμβάν που συνέβη πρόσφατα στο Ζεφύρι σε βάρος αστυνομικού, κάνοντας μάλιστα λόγο και για την υποχρέωση της αστυνομίας να επιχειρεί σε όλες τις περιοχές του Ζεφυρίου. 

 

Επίσης για πρώτη φορά – κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό από το δίκτυο διαβούλευσης – θα συμμετέχουν τσιγγάνικοι σύλλογοι στο ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που θα διοργανώσει η Αντιπεριφέρεια.

 

Αυτή την περίοδο δε, αξιοποιώντας το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση επιδιώκουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ασφαλώς με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των εκτεταμένων ρευματοκλοπών – που δεν γίνονται μόνο από τσιγγάνους – και κυρίως την μεγάλη επικινδυνότητα που το συνοδεύει. 

 

Επιπλέον – και αυτό είναι το σημαντικότερο – εμπλουτίζουμε το συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέρος του οποίου αφορά και τους τσιγγάνους, ξεκινώντας από την χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης και φτάνοντας μέχρι το οικιστικό, στεγαστικό, εκπαιδευτικό, την απασχόληση, υγεία – πρόνοια.

 

Αυτά είναι παραδείγματα μιας πολιτικής που ασφαλώς δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς σε 24 ώρες, δεδομένου ότι η υλοποίηση της απαιτεί χρόνο και επιμονή.

 

Άλλη όμως εναλλακτική που να είναι βιώσιμη δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. 

 

Όπως δεν υπάρχει ούτε και στο πρόβλημα της γκετοποίησης, όχι αυτή την φορά ανθρώπων αλλά βιομηχανικών, εμπορικών και αγροτικών δραστηριοτήτων που αναφέρει η εισήγηση.

 

Και εδώ λύσεις υπάρχουν, όπως π.χ επιδιώκουμε αυτήν την περίοδο να δώσουμε ύστερα από  πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μελετίου και επιχειρηματιών της περιοχής, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, την δημιουργία σύγχρονου βιομηχανικού πάρκου νότια του Ασπρόπυργου, απογκετοποιώντας μια περιοχή και φτιάχνοντας ένα πρότυπο χωροταξικής, περιβαλλοντικής και παραγωγικής δραστηριότητας. 

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να σας αναφέρω ότι πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση είναι εδώ για να ανοίγουν δρόμους επίλυσης των πιο δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων.

 

Επειδή δε από αυτό και μόνο θα κριθούμε όλοι μας, εμείς με αυτές τις πολιτικές δηλώνουμε το ενεργητικό μας παρόν.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button