Εγκαίνια του Νοτιοανατολικού Πύργου του αρχαίου φρουρίου Αιγοσθένων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του Νοτιοανατολικού Πύργου του αρχαίου φρουρίου Αιγοσθένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του Πύργου υπήρξε ένα τεράστιο εγχείρημα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία αρχικά από την Γ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών. Ο ΝΑ Πύργος, αναστηλωμένος σήμερα στην πλήρη μορφή του, αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του και ανόδου έως τον τελευταίο του όροφο, από όπου έχει πλήρη εποπτεία του φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 12.00.

Το αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων κτισμένο στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο Νοτιοανατολικός Πύργος της ακρόπολης ύψους, είκοσι περίπου μέτρων, που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης.

Το Πόρτο Γερμενό έχει ακόμα έναν λόγο, εκτός από την εξαιρετική φυσική ομορφιά και την εκπληκτική θάλασσα, να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών που θέλουν να δουν από κοντά ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Ιστορικά στοιχεία

Τα Αιγόσθενα πήραν το όνομά τους από την Πελασγική λέξη «αίγ», δηλαδή μεγάλα κύματα και από την αρχαία ελληνική λέξη «σθένος». Αποτελούσαν την «κώμη των Μεγάρων» και ήταν χτισμένα στις ρίζες του Κιθαιρώνα στο σημερινό Πόρτο Γερμενό. Η αρχαία πόλη κατοικήθηκε από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την πρώιμη βυζαντινή εποχή.

Ο μάντης Μελάμποδας έδρασε στην περιοχή των Αιγόσθενων και το ιερό του εικάζεται ότι είναι θαμμένο κάτω από την ακρόπολη, μέσα από την οχύρωση της πόλης….

Αθηναίοι, Βοιωτείς και Μεγαρείς διεκδίκησαν τα Αιγόσθενα, για την εξαιρετική στρατηγική τους θέση. Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή δηλώνουν ότι τα παραθαλάσσια μέρη καθώς επίσης και η ενδοχώρα είχαν κατοικηθεί από το 8ο αιώνα π.Χ. Μέσα του 7ου αιώνα, ανήκαν στη Μεγαρίδα, ένα σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας, όπου προφύλασσαν τους δρόμους προς Αθήνα και Μέγαρα, αλλά και προς την Πελοπόννησο. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή. Το φρούριο, που αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας χτίστηκε μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες το τοποθετούν γύρω στο 343 π.Χ, όπου οι Αθηναίοι μαζί με τους Μεγαρείς έχτισαν το επιβλητικό κάστρο για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Θηβαϊκή δύναμη. Έτσι η Αθηναϊκή φρουρά εγκαταστάθηκε στο οχυρό.

Τα Αιγόσθενα υπήρξαν επίσης μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα ανήκε και στο Κοινό των Βοιωτών.

Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφτηκε το σημαντικό φρούριο. Ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια προτομή του φιλέλληνα Ρωμαίου, ο οποίος αναφερόταν ως οικιστής της πόλης.

Η κατασκευή αρκετών εκκλησιών υποδηλώνει τη δεύτερη πολιτιστική άνθηση που γνώρισε η πόλη των Αιγοσθένων κατά τη βυζαντινή περίοδο.

 

Μετάβαση

Για τη μετάβαση των ενδιαφερομένων στο χώρο της εκδήλωσης στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό) θα διατεθεί πούλμαν.
Σημείο και ώρα συνάντησης: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας και ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου, πλησίον του σταθμού Μετρό Ακρόπολης, στις 9:30 π.μ.
Για το πούλμαν απαιτείται κράτηση θέσης. Προτείνονται άνετα υποδήματα για την περιήγηση στο χώρο.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Ευγενία Τσάλκου, Ειρήνη Σβανά (τηλ. 2103213571, 2103313343)

 

Οδηγίες Πρόσβασης με Ι.Χ.:

Μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου ή μέσω της Αττικής Οδού, έξοδος προς Θήβα – Ελευσίνα. Στη συνέχεια ακολουθούμε την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, κατεύθυνση προς Βίλλια – Πόρτο Γερμενό. Ο δρόμος καταλήγει στο δημοτικό χώρο στάθμευση στην παραλία του Πόρτο Γερμενού. Από εκεί θα υπάρχει λεωφορείο του ∆ήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο μέχρι την Ακρόπολη. Η απόσταση από την παραλία μέχρι την ακρόπολη, διασχίζοντας με ανοδική πορεία τον αρχαιολογικό χώρο είναι 500μ.

Ευχαριστούμε το ∆ήμο Μάνδρας -Ειδυλλίας για τη διάθεση λεωφορείου που θα εκτελεί την εσωτερική διαδρομή από το δημοτικό χώρο στάθμευση στο χώρο τη εκδήλωσης.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button