Eγκαινιάστηκε νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Εγκαινιάστηκε η 3η δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα σήμερα Πέμπτη 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το έργο δεν πρόκειται να λειτουργήσει ακόμη, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η άδεια λειτουργίας του.

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο ακύρωσε την επίσκεψη, με πηγές του Μαξίμου να επισημαίνουν ότι «δεν έβγαινε το πρόγραμμα», λόγω και της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Τα εγκαίνια τελέστηκαν τελικά από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, παρουσία στελέχων πολιτικών κομμάτων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και δημόσιων φορέων και αρχών.

Μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες φυσικού αερίου παρέχει στη χώρα η τρίτη δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά την ώρα (από 1.000), καθώς και η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών, από 155.000 που είναι τώρα.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία – σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις – τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής. Το μέγεθος αυτό (5 δισ. κυβικά το χρόνο) αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Το μέγεθος αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας (αγωγοί ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικός, EastMed, πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.α.)

Οι εξαγωγικές προοπτικές αυξάνονται στο βαθμό που αναβαθμίζονται τα δίκτυα στην περιοχή και προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου. Σχετικές διαβουλεύσεις είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με επίκεντρο την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας και την επέκταση προς Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

Ρεβυθούσα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button