Σπ. Κουντεμάνης: Αδέσποτα, ένα «ορφανό» πρόβλημα που απέκτησε τελευταία πολλούς «πατεράδες»

Επιστολή απέστειλε ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων με τον συνδυασμό «Τώρα», Σπύρος Κουντεμάνης:

Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι από τα θέματα που με έχουν απασχολήσει πολύ έντονα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ως Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων. Έχω αφιερώσει πολλές ώρες σε συναντήσεις, τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνομιλίες με εκπροσώπους φιλοζωικών εταιριών, κτηνιάτρους και ανθρώπους που έχουν καταπιαστεί κατά καιρούς με το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Έχω απευθυνθεί και σε ανθρώπους εκτός του Δήμου μας για να αντλήσω χρήσιμες πληροφορίες για το πως κινήθηκαν σε άλλους Δήμους, όπου είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ειδικά για το θέμα της κατασκευής καταφυγίου για τα αδέσποτα θα ήθελα, για την σωστή ενημέρωση των συνδημοτών μας, να επισημάνω ότι το θέμα αυτό ετέθη, πρωτίστως και μετ επιτάσεως, στο Συμβούλιο Κοινότητας Μεγαρέων από τον συνδυασμό μας «Τώρα» στις 6/11/2020.

Ο κ. Βαρέλας με αναφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/02/2020 αλλά και με άρθρο του στον τοπικό τύπο στις 27/03/2020 αναφέρει ότι το θέμα ήρθε στο Συμβούλιο Κοινότητας Μεγαρέων από τον δικό του συνδυασμό. Είμαι σίγουρος ότι η λανθασμένη αυτή αναφορά οφείλεται σε κακή συνεννόηση μεταξύ του επικεφαλής του συνδυασμού και των συμβουλών του. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς μιας και, κατά την ταπεινή μου άποψη, όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δεν χωρούν μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Για το τυπικό του θέματος σας αναφέρω το ιστορικό που αποδεικνύει ποιος και πότε ασχολήθηκε με το πρόβλημα των αδέσποτων στο Συμβούλιο Κοινότητας Μεγαρέων.

Το θέμα κατατέθηκε από εμένα στο πρωτόκολλο του Δήμου στις 6/11/2019 (μαζί με άλλα δυο θέματα).

ΘΕΜΑ: «κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα μέσω της δυνατότητας για χρηματοδότηση 300.000€ που παρέχεται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”
Αριθμός πρωτοκόλλου 21189 στις 6/11/2019

Μετά την άρνηση του προεδρείου να φέρει τα θέματα αυτά προς συζήτηση, σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβούλιο Κοινότητας Μεγαρέων, ζήτησα τις υπογραφές του κ. Αιγινήτη και της κ. Μέξια (και για τα τρία θέματα) και τους ευχαριστώ για την ανταπόκρισή τους, προκειμένου μαζί με την δική μου και του κ. Μπουραζέρη να έρθουν προς συζήτηση, ακόμα και αν διαφωνούσε με αυτό το προεδρείο.

Κατέθεσα πάλι τα θέματα στο πρωτόκολλο με τις υπογραφές και των τεσσάρων συμβούλων (και μάλιστα με αλφαβητική σειρά για να μην υπάρξει η παραμικρή παρατυπία) στις 20/12/2019.

ΘΕΜΑ: «κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα μέσω της δυνατότητας για χρηματοδότηση 300.000€ που παρέχεται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”
Αριθμός πρωτοκόλλου 25232 στις 20/12/2019

Ο κ. Αιγινήτης, ακολούθως, κατέθεσε επιστολή στις 14/01/2020 προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά μου υπέρ της κατασκευής του καταφυγίου.

Η απόφαση υπέρ της κατασκευής του καταφυγίου πάρθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεγαρέων στις 30/01/2020, τρεις μήνες σχεδόν μετά την αρχική κατάθεση του θέματος, από εμένα, στο πρωτόκολλο του Δήμου.

Ο συνδυασμός «Τώρα» έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, πράγμα που μαρτυρά και η παρουσία του επικεφαλής μας κ. Μπερδελή στην συνεδρίαση στις 30/01/2020.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεγαρέων στις 25/02/2020 έφερα ως κατεπείγον το ακόλουθο θέμα, που είναι και ο λόγος που με έκανε να γράψω την επιστολή αυτή:

Θέμα: «διοργάνωση ημερίδας με θέμα τον προγραμματισμό και τον καταμερισμό συγκεκριμένων δράσεων, όλων των εμπλεκομένων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων στον δήμο μας

Το θέμα υπερψηφίστηκε, και ως προς το κατεπείγον αλλά και ως προς την ουσία του, και σύντομα (υπάρχει καθυστέρηση λόγο του κορωνοϊού) θα έχουμε την ευκαιρία να κάτσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι για να προτείνουμε, αλλά και να αναλάβουμε, τις δράσεις αυτές που θα οδηγήσουν στον περιορισμό, καταρχάς, και στη λύση, εντέλει, του προβλήματος.

Ελπίζω να προσέλθουν όλοι με διάθεση συνεννόησης και με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε, επιτέλους, κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Εύχομαι ότι δεν θα είναι ακόμα μια ευκαιρία, για κάποιους, να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το θέμα, με γνώμονα τα μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Αυτά, άλλωστε, δεν αφορούν καθόλου την κοινωνία μας.

Η διαχείριση των αδέσποτων είναι ευθύνη του Δήμου και είναι καιρός να την αναλάβει. Ας πάψουμε να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα συζητώντας ξανά και ξανά για το τι «γεννά το πρόβλημα». Ο καλός καπετάνιος, στην φουρτούνα, έχει ως πρώτο μέλημα να οδηγήσει το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι, δεν κουβεντιάζει αενάως για τους ανέμους που προκαλούν τις φουρτούνες.

Ας βάλουμε λοιπόν ένα τέλος στη απραξία, στις πρόσκαιρες και χωρίς σχεδιασμό κινήσεις και στη λειτουργία «μικρομάγαζων» για την δημιουργία εντυπώσεων. Ας πάψουμε να κρύβουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι». Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Κλείνοντας θα σας μεταφέρω ακριβώς την τελευταία παράγραφο της εισήγησής μου που νομίζω ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που περιμένουν οι συνδημότες μας από αυτούς που εξέλεξαν για να προτείνουν λύσεις αλλά κυρίως για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματά τους.

«Κλείνοντας αυτή την ημερίδα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει από κοινού, όλοι οι εμπλεκόμενοι, για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα), για το ποιος θα κάνει τι, για το χρονοδιάγραμμα αλλά και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων αυτών με σκοπό την επικαιροποίησή τους όταν κρίνεται σκόπιμο.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button