Για παραπληροφόρηση από πλευράς δήμου μιλούν οι Ενεργοί Πολίτες

Θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να αποκαλύψουμε την πραγματική διάσταση του θέματος αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των 32 εκατ. ευρώ περίπου προς το Δήμο μας από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες παρουσιάζονται ως ο «καρπός» των διαρκών προσπαθειών της σημερινής διοίκησης του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα ακόλουθα:
Όσον αφορά τα 12 εκατ. ευρώ περίπου που δόθηκαν στο Δήμο μας (και που στην ουσία πιστώνονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων απευθείας στους λογαριασμούς των πιστωτών), αυτά προέρχονται από παλιούς μη αποδιδόμενους πόρους που είχε παρακρατήσει το Υπουργείο Εσωτερικών από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων, οδηγώντας τους τελευταίους σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Ανάλογα ποσά επιχορήγησης δόθηκαν στους περισσότερους Δήμους της χώρας (σύμφωνα με το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους) και όχι μόνο στον Δήμο Μεγαρέων (όπως αναληθώς επιδιώκει να παρουσιάζει η σημερινή διοίκηση εμφανίζοντάς το μάλιστα ως μεγίστη επιτυχία της).
Όσον αφορά τα 20 εκατ. ευρώ περίπου τα οποία αφορούν σε επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. (μέσω του Δήμου μας), θα πρέπει να καταστεί γνωστό πως αντίστοιχα ποσά δόθηκαν και σε δεκάδες άλλους δήμους της χώρας που όφειλαν και εκείνοι χρέη υδροδότησης προς την ΕΥΔΑΠ.
Ο λόγος που έγινε αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρος. Στις επιδιώξεις της δικομματικής πλέον κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι -εκτός των άλλων– το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών (του νερού εν προκειμένω) σε ιδιώτες. Κι αυτό για να γίνει θέλουν, όπως λέει και ο λαός μας, «την νύφη» (την ΕΥΔΑΠ εν προκειμένω) να είναι «αγνή και αμόλυντη».
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα έγινε από το Δήμο μας (με συνοπτικές διαδικασίες λόγω της πίεσης του χρόνου που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών) αποδοχή της εν λόγω επιχορήγησης για την εξόφληση των χρεών της αμαρτωλής Δ.Ε.Υ.Α.Μ. προς την ΕΥΔΑΠ.
Ακόμα και εάν δεν (που πολύ αμφιβάλλουμε) παρακρατηθούν αυτά τα χρήματα από επόμενες επιχορηγήσεις προς το Δήμο μας, είναι πλέον αντιληπτό από όλους ότι θα καλεστούμε πάλι εμείς ως πολίτες να τα πληρώσουμε, μέσω της ολοένα αυξανόμενης -όχι μόνο δυσβάσταχτης αλλά και παράλογηςάμεσης και έμμεσης φορολογίας που μας επιβάλλεται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο.
Είναι επομένως πασιφανές, ότι και οι δύο αναφερόμενες επιχορηγήσεις (που έγιναν επαναλαμβάνουμε και σε δεκάδες άλλους Δήμους της χώρας με ανάλογα οικονομικά προβλήματα) δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς «κοπιαστικής δουλειάς» και «διαρκούς πίεσης» από πλευράς της σημερινής δημοτικής αρχής προς το Υπουργείο Εσωτερικών (όπως ψευδώς επιχειρείται να παρουσιάζεται για τη δημιουργία εντυπώσεων).
Άλλωστε οι αναφορές (στην πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου) ότι χάρη στις δύο αυτές επιχορηγήσεις εξαλείφθηκε ο κίνδυνος επιτήρησης του Δήμου μας είναι πέρα για πέρα ψευδείς.
Ο κίνδυνος επιτήρησης είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και «προ των πυλών» και δεν έχει να κάνει με τις ανωτέρω «ρυθμίσεις» των χρεών του Δήμου και της δημοτικής επιχείρησης. Αποτελεί κυβερνητική επιλογή που θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε κατάργηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας και σε καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών, και σε δεύτερη φάση σε αύξηση των δημοτικών τελών και σε απολύσεις προσωπικού. Και γι αυτά δεν γίνεται πουθενά λόγος στην ανακοίνωση. Τουναντίον μάλιστα μαςπαραπληροφορούν ότι τάχα αποφεύχθηκαν.
Αυτό που επίσης δεν αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου είναι ποιοί είναι αυτοί που έκοψαν το 60-70% της επιχορήγησης από τους Δήμους με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ούτε ποιοί είναι αυτοί που εν μία νυκτί κατήργησαν (αφού πρώτα τους απαξίωσαν) τους σχολικούς φύλακες, ούτε και ποιοί είναι αυτοί που προσανατολίζονται άμεσα σε απολύσεις στον χώρο της καθαριότητας.
Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, στις «αλλεπάλληλες συσκέψεις» και «προσωπικές επαφές» που, όπως αναφέρεται, έχει σε «διαρκή βάση» η δημοτική μας αρχή με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών, να αναφέρει τα προβλήματα αυτά που, αν μη τι άλλο, θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Δήμου μας και να σταματήσ&epsil

Παρόμοια άρθρα

Back to top button