4ος Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου 50 χλμ την Κυριακή 22/01

Ο Δήμος Μεγαρέων και τo Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού «Ηρόδωρος» του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με τον «Απόλλων Δυτικής Αττικής», τους Αθηναίους Δρομείς και τους Δρομείς Μεγάρων «Ο Όρσιππος», υπό την αιγίδα της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνουν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 αγώνα υπεραπόστασης με την επωνυμία, «4ος Βυζαντινός Αγώνας 50 χιλιομέτρων» με εκκίνηση και τερματισμό στην πλατεία Βασιλίσσης Φρειδερίκης (πλατεία Λυτάρα) των Μεγάρων.

Ο αγώνας γίνεται προς τιμήν του Βύζαντος, σπουδαίου Μεγαρίτη, αποικιστή και θαλασσοπόρου του 8ου αιώνα π.Χ. και ιδρυτή της πόλεως του Βυζαντίου (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη). Στο πλαίσιο των μεγάλων αποικιστικών εξορμήσεων των Μεγάρων στον Εύξεινο Πόντο ιδρύθηκαν εκτός από το Βυζάντιο η Σηλυβρία (σημερινή Silivri), η Μεσημβρία (σημερινή Nesebar), η Κάλλατις (σημερινή Mangalia) κ.α. και στην Σικελία τα Υβλαία Μέγαρα (σημερινή Augusta), η Ηράκλεια Μινώα και ο Σελινούντας (σημερινό Castelvetrano) στη Σικελία.

Η εκκίνηση του αγώνα στον οποίο θα λάβουν μέρος πάνω από 350 έμπειροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων (80 από τους οποίους έχουν τερματίσει στο Σπάρταθλο) ανάμεσα στους οποίους θα είναι δρομείς από την Ιταλία, την Πολωνία την Κύπρο και δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, θα δοθεί στις 9:00 πμ στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων (πλατεία Βασιλίσσης Φρειδερίκης).

Ολόκληρη η διαδρομή των 50 χιλιομέτρων του 4ου Βυζαντινού Αγώνα Δρόμου είναι ασφάλτινη και συνδυάζει όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της όμορφης μεγαρικής φύσης. Οι δρομείς θα εξέλθουν σύντομα του οικιστικού ιστού των Μεγάρων και θα ακολουθήσουν πορεία μέσα σε φυστικεώνες, ελαιώνες, αμπελώνες και μεγάλα δασώδη κομμάτια, ενώ για πέντε περίπου χιλιόμετρα θα τρέξουν στη μαγευτική παραλία Αλεποχωρίου – Ντουράκου.

Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει και πάλι στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων (πλατεία Βασιλίσσης Φρειδερίκης). Σε όλους του συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο, τεχνικό μπλουζάκι dry-fit, αναμνηστικό δίπλωμα τερματισμού και μία καλαίσθητη τσάντα με τα λογότυπο του αγώνα με διάφορα τοπικά προϊόντα των Μεγάρων.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου θα γίνει και συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα, δημητριακά) τα οποία και θα δοθούν από τους διοργανωτές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεγαρέων.

Το MegaraTV επικοινώνησε και με τον Δημήτρη Βόρδο που αποτελεί τον εμπνευστή της μεγάλης αυτής εκδήλωσης δρομικού αγώνα εκτελώντας και χρέη «τεχνικού διευθυντή» για να μας μιλήσει για την προετοιμασία αλλά και τι να περιμένουμε απ’ τον αγώνα. Ανέφερε λοιπόν χαρακτηριστικά:

Ο 4ος Βυζαντινός επιστρέφει μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας και των μεγάλων πυρκαγιών που κατέστρεψαν το πιο όμορφο κομμάτι του αγώνα. Η φύση όμως ήδη έχει ξεκινήσει την αναγέννησή της και η επιστροφή του αγώνα μας αποτελεί μήνυμα ελπίδας και προοπτικής…

Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας να συμμετάσχουν στον αγώνα τεράστια ονόματα των αγώνων υπεραποστάσεων (περισσότεροι από 80 αθλητές που συμμετέχουν έχουν τερματίσει το Σπάρταθλον) ενώ και 12 συμπολίτες μας (οι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά) θα προσπαθήσουν να δαμάσουν τα 50 χλμ και να τερματίσουν στην πλατεία.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες της πόλης μας θα συνδράμουν στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα ενώ θα υπάρχει και ιατρική κάλυψη από ασθενοφόρο-εντατική μονάδα με εκπαιδευμένους τραυματιοφορείς και ειδικευμένο αθλίατρο.

Ως εμπνευστής και “τεχνικός διευθυντής” του αγώνα νιώθω πολύ τυχερός για την άριστη και αγαστή συνεργασία που είχαμε με το ΝΠΔΔ ΗΡΟΔΩΡΟΣ και προσωπικά με τον πρόεδρο κύριο Σπύρο Τσιούνη ο οποίος στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συνεργάτης σε όλο τον όγκο των υποχρεώσεων και των προετοιμασιών που έπρεπε να γίνουν, έτσι ώστε σήμερα να νιώθουμε πιο έτοιμοι από ποτέ για να παρουσιάσουμε τον καλύτερο Βυζαντινό Αγώνα της σύντομης ιστορίας του.

Και βέβαια οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη μας κύριο Κοσμόπουλο Λευτέρη για τη μεγάλη και καταλυτική χορηγία της Περιφέρειας, η οποία έκανε πιο εύκολο το έργο μας και μας επέτρεψε να δουλέψουμε για ένα ακόμη πιο άρτιο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

φωτογραφία αρχείου (1ος Βυζαντινός Αγώνας Δρόμου)

Παρόμοια άρθρα

Back to top button