21 Οκτωβρίου ξεκινά η συλλογή ελαιοκάρπου σε Μέγαρα και Μάνδρα

Μετά και τον τρίτο και τελευταίο ψεκασμό για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, ανακοινώνεται από την διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ότι η συλλογή ελαιοκάρπου στους δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας Ειδυλλίας μπορεί να ξεκινήσει μετά την 20η Οκτωβρίου 2019.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, ο τρίτος και τελευταίος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και αφορούσε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων και του Δήμου Μάνδρας & Ειδυλλίας, μπορεί να ξεκινήσει η συλλογή ελαιοκάρπου μετά την 20η Οκτωβρίου 2019.

Ο ψεκασμός αυτός ήταν δολωματικός από εδάφους με το φυτοπροστατευτικό DECIS PROFI 25 WG (Δραστική ουσία : Deltamethrin 25%β/β ), και έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η συλλογή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει 9 ημέρες μετά την τελευταία επέμβαση δηλαδή μετά την 20η Οκτωβρίου 2019. Σημειώνεται ότι συλλογή ελαιοκάρπου πριν την 20η Οκτωβρίου συνιστά παράβαση της νομοθεσίας (Ν.4036 άρθρο 45 παρ.3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις (300-30.000 ευρώ).

Σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγάρων που υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. Στις περιοχές αυτές, εφόσον κρίνουν απαραίτητο, οι ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων μπορούν να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

Από την αρμόδια υπηρεσία επισημαίνεται ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου για παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδεντρα πριν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Το παραγόμενο προϊόν (π.χ. τσακιστές ελιές ) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδεντρο ψεκάστηκε και ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνησή του.

Η Υπηρεσία θα προχωρήσει όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (πχ λαϊκές αγορές).

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:
Έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου μετά την 20η Οκτωβρίου και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις.

Τονίζουμε ότι η τήρηση των προβλεπόμενων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και την φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Γεωπόνους της Υπηρεσίας (τηλ. 213-1600813 , 2131600817).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button