Με χορούς, τραγούδια και λιτανεία της εικόνας πανηγύρισε ο Αϊ-Γιώργης στη Νέα Πέραμο

23 Απριλίου εχθές και η Νέα Πέραμος πανηγύρισε τον προστάτη της, τον Αϊ-Γιώργη, στην ομώνυμη πλατεία. Ημέρα έντονου συγκινησιακού φορτίου που ανακαλεί μνήμες και συναισθήματα ξεριζωμού αλλά και μιας νέας αρχής για όλους όσοι βρέθηκαν να ξεκινούν απ’ το μηδέν και να στήνουν καινούργια ζωή με θεμέλιο την εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την Πέραμο της Μικράς Ασίας και τους απογόνους σήμερα να τιμούν τη μνήμη Του.

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου με τον προεόρτιο Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος, κ.κ. Κωνσταντίνου, το Σάββατο 22 Απριλίου, και την 23η με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του τιμίου λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος.

Κατόπιν, την τιμητική του είχε η αναβίωση του πανηγυριού του Αϊ-Γιώργη στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Εφέτος πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις, μία το πρωί μετά τη λιτάνευση της εικόνας από τον Χορευτικό Όμιλο Νέας Περάμου με χορούς από την Πέραμο, τον Πόντο και την Κρήτη και μία το απόγευμα από τον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών.

Με σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών ανφέρει για τη χθεσινή εκδήλωση: «Στον απόηχο της σημερινής ημέρας, της αναβίωσης του πανηγυριού του προστάτη Αϊ-Γιώργη της πατρογονικής Περάμου και της νέας εστίας μας της Νέας Περάμου όλη η παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και η σιγουριά ότι οι νέες γενιές θέλουν και μπορούν να τα δεχθούν και αργότερα να τα μεταλαμπαδεύσουν εκείνες στις επόμενες, συνοψίζονται στο βλέμμα και στο χαμόγελο των παιδιών στις πρώτες φωτογραφίες! Χρόνια πολλά με υγεία και την ευλογία του Αγίου μας μέχρι την επόμενη χρονιά που ήδη περιμένουμε με ανυπομονησία! Σας ευχαριστούμε όλες και όλους που τιμήσατε με την παρουσία σας το έθιμο!».

Στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου συμμετείχε η χορευτική ομάδα Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και παρουσιάστηκαν χοροί από την Πέραμο, τον Πόντο και την Κρήτη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button