Από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνονται τα ακόλουθα σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 1171968/11-10-2024 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτ. Αττικής.
Ο 3ος και τελευταίος δολωματικός από εδάφους ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με το φυτοπροστατευτικό προϊόν DESIS, ολοκληρώθηκε στις 11/10/2024.
Η συλλογή του ελαιόκαρπου μπορεί να ξεκινήσει μετά την 19η Οκτωβρίου 2024 οπότε καλύπτεται το διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επέμβαση, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Συλλογή ελαιοκάρπου πριν την 19η Οκτωβρίου συνιστά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 4036 άρθ. 45 παρ.3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις (300 – 30.000 €), ενώ το παραγόμενο προϊόν (π.χ. τσακιστές ελιές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το δένδρο ψεκάστηκε και ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνησή του.
Η ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής θα προχωρήσει όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (π.χ. λαϊκές αγορές).
Επισημαίνεται ότι σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων που υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω των καιρικών συνθηκών, τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. Στις περιοχές αυτές, εφόσον κρίνουν απαραίτητο, οι ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων μπορούν να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.
Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:
Έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου μετά την 19η Οκτωβρίου 2024 και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις.
Τονίζεται ότι η τήρηση των προβλεπόμενων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Γεωπόνους της Υπηρεσίας (τηλ. 2131600813, 2131600817).
Από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας