«ΤΩΡΑ»: «Άμεση εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τα μέτρα κατά της πανδημίας στον δήμο Μεγαρέων»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού «ΤΩΡΑ» Μέγαρα – Νέα Πέραμος με επικεφαλής τον Γιώργο Μπερδελή αναφέρει:

Αναμφίβολα, ενώ είμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, ιδιαίτερα στον δήμο μας, είμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις στα τοπικά πολιτικά πράγματα.
Η διοίκηση και ο δήμαρχος προσωπικά, αφού έχει επιλέξει να πάρει πάνω του κάθε είδους αντιπαράθεση από τις καταγγελίες και αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης, βρίσκεται πρωταγωνιστής σε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων για τους πολίτες και τις πόλεις μας.

Με την όλο και περισσότερο κακή εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη μας ζητήσαμε, με την συμφωνία όλης της αντιπολίτευσης, τη διεξαγωγή έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της, στο μέτρο που είναι εφικτό από την πλευρά μας.

Στο συμβούλιο αυτό αναδείξαμε την εγκληματική και σκόπιμη καθυστέρηση στην ενημέρωση για την εξέλιξη των κρουσμάτων, γεγονός που αν δεν συνέβαινε θα μπορούσε να συμβάλλει στην εγρήγορση των πολιτών για την αυστηρή και σωτήρια τήρηση των μέτρων. Αντί αυτού, ο δήμαρχος είχε επιλέξει τη στρατηγική του να θολώνει τα νερά προκειμένου να αποφύγει να συνδεθεί η θητεία του με αρνητικά γεγονότα. Έβαλε όμως έτσι τις πολιτικές του σκοπιμότητες, πάνω από την υγεία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, χρησιμοποιεί τις έκτακτες επιχορηγήσεις της κυβέρνησης που προορίζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας με αδιαφανή τρόπο και σε άλλες πάγιες ανάγκες του δήμου (πχ καύσιμα), ενώ αποδείχτηκε ότι μεσολάβησαν 3 ολόκληροι μήνες από την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι την ενσωμάτωση της μεγαλύτερης δόσης της επιχορήγησης στον προϋπολογισμό μας.

Εμείς στο «ΤΩΡΑ», συναισθανόμενοι την κρίσιμη στιγμή, ζητήσαμε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί δεσμευτική απόφαση μέτρων που θα ενισχύσουν την πρόληψη αλλά και περιορισμού της διασποράς του νέου κορονωϊού. Στο συμβούλιο αυτό δεν εμφανιστήκαμε με στείρο αντιπολιτευτικό λόγο αλλά με κρίσιμες προτάσεις.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο έλαβε τη δεσμευτική για τον δήμαρχο, απόφαση που περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1) ∆ημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων ενημερώσεων της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό µέσω ενημέρωσης που εδρεύει στο ∆ήµο µας, καθώς και στην ιστοσελίδα και τους επίσημους λογαριασμούς των µέσων κοινωνικής δικτύωσης του δήµου µας.

2) Συνεχή ενημερωτικά μηνύματα για τα µέτρα προστασίας σε έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά µέσα ενημέρωσης.

3) ∆ιενέργεια κυλιόµενων ανά 2 εβδοµάδες, rapid test για όλες τις πληθυσµιακές οµάδες (υπάλληλοι ∆ήµου, εκπαιδευτική κοινότητα, γενικός πληθυσµός, ΡΟΜΑ).

4) Εξασφάλιση δωρεάν µοριακών test για την µεγαλύτερη αξιοπιστία των αποτελεσµάτων.

5) Εβδοµαδιαία δειγµατοληψία και ανάλυση των λυµάτων του βιολογικού καθαρισµού.

6) Εκστρατεία ενηµέρωσης για τα οφέλη του εµβολιασµού.

8) Απαλλαγή των επαγγελµατιών της εστίασης από τα δηµοτικά τέλη έως το τέλος του 2021 και γενικώς όλων των πληγέντων επαγγελµατιών.

8) ∆ηµιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο των κονδυλίων για το COVID – 19.

9) ∆εύτερο εµβολιαστικό κέντρο στο γηροκοµείο Μεγάρων ή στο πολιτιστικό κέντρο της Νέας Περάµου.

10) Αποκλειστική χρήση των κονδυλίων που προβλέπονται για τον COVID και µόνο γι αυτό χωρίς να χρησιµοποιούνται ποσά από τα κονδύλια αυτά για τις πάγιες ανάγκες του δήµου.

11) Συνεργασία του ∆ήµου µε τους εµπορικούς συλλόγους- επαγγελµατικά σωµατεία της περιοχής µας, ώστε να εκπονηθεί πρόγραµµα συνεχούς στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Τα παραπάνω είναι δεσμευτικά και αναμένουμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή τους με ίδιους πόρους και όχι την επίρριψη της ευθύνης σε άλλους (πχ ΕΟΔΥ για δωρεάν τέστ).

Ήδη ο δήμαρχος ανακοίνωσε τις πρώτες ενέργειες του που απορρέουν από την παραπάνω απόφαση, όπως η ανακοίνωση της παραχώρησης του πολιτιστικού κέντρου Νέας Περάμου στον ΕΟΔΥ, η οποία είναι σίγουρα μια θετική πρωτοβουλία για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Λείπουν όμως οι αποφάσεις για την πολύ σημαντική σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου των δαπανών από τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες της covid-19 καθώς της διενέργειας test (rapid και μοριακών). Για τα συγκεκριμένα η απόφαση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τη διενέργεια τους μόνο από τον ΕΟΔΥ δωρεάν, αλλά είναι ευθύνη πλέον του δήμου να τα προμηθευτεί και να τα διαθέσει στους πολίτες.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη των ενεργειών για την εκτέλεση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να προστατευθούμε όλοι οι πολίτες του δήμου Μεγαρέων.

Υ.Γ. Την ώρα της σύνταξης του παρόντος δελτίου, λάβαμε πληροφορίες ότι στο δημοτικό κατάστημα, υπάρχουν άνω των 3 κρούσματα covid-19 χωρίς να έχει δοθεί εντολή για κλείσιμο των υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα που ο υπεύθυνος δημόσιας υγείας κ. Καράμπελας επικαλείται.

Ευελπιστούμε ο υπεύθυνος δημόσιας υγείας κ. Καράμπελας να σταθεί στο ύψος του ρόλου και της ιδιότητάς του ως ιατρός και να πράξει άμεσα τα προβλεπόμενα χωρίς να περιμένει εντολές από τον δήμαρχο, που όπως φαίνεται βρίσκεται σε σύγχυση για τη στάση του μπροστά στην υγειονομική αυτή κρίση.

Η ομάδα επικοινωνίας του συνδυασμού
ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button