Τοποθέτηση Α. Χοροζάνη για τα Δημοτικά Τέλη

Τοποθέτηση Αντώνη Χοροζάνη, Δημοτικού Συμβούλου Μεγαρέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τα δημοτικά τέλη του Δήμου Μεγαρέων.

Διαβάστε την τοποθέτηση:

Πριν μιλήσουμε για την πρόταση μας, θα ήθελα να επισημάνω τη λογική, την πολιτική που υπηρετούν αυτά τα τέλη και οι φόροι: Το κύριο βάρος των φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό το σηκώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων βυθίζεται, ενώ καλούνται να αναλάβουν το κόστος των σχολείων και της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Αυτό έχει ως συνέπεια νέους φόρους για τον λαό ή εμπορευματοποίησής τους αφού «ο δήμος αδυνατεί».

Η υπερφορολόγηση αυτή ντύνεται με τον μανδύα της «ανταποδοτικότητας» κι εδώ βέβαια μάταια ψάχνει ο λαός να την βρει μέσα στα σκοτάδια του ελλιπούς ηλεκτροφωτισμού και τους τόνους των σκουπιδιών που μένουν αμάζευτοι και απειλούν την υγεία του.

Σήμερα υπάρχει αρνητικός συσχετισμός στο δημοτικό συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή από τη μεριά της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία στηρίζει την αυτοτέλεια των δήμων μέσω της ανταποδοτικότητας, της υπερφορολόγησης και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών. Δεν δίνει αγώνα για την επαρκή χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για όλες τις υπηρεσίες, τις κοινωνικές, της καθαριότητας, του πρασίνου.

Γνωρίζουμε και τον αρνητικό συσχετισμό σε επίπεδο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση ή άλλων μικρότερων που στηρίζουν την πολιτική τους. Όλοι θέλουν να βάλουν χέρι στην τσέπη του λαού και βέβαια στέκονται μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Είναι αντιδραστική η ανταποδοτική φορολογία γιατί δεν στηρίζεται στα εισοδήματα του καθενός, αλλά στο τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, λαϊκές κατοικίες πληρώνουν τα ίδια με τις τράπεζες, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ!

Στους οργανισμούς καθαριότητας έχει απαγορευτεί να γίνουν προσλήψεις προσωπικού κι έτσι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους. Για μας οι κοινωνικές αυτές υπηρεσίες πρέπει να οργανώνονται από το κράτος και το προσωπικό με τη μισθοδοσία του να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η νομοθεσία δημιουργεί τεράστια εμπόδια για άλλη πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή, αφού πρέπει ο «προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος». Βασική κατεύθυνση της κυρίαρχης πολιτικής είναι να πληρώνουν μόνο τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να φοροδιαφεύγουν οι κατέχοντες τον πλούτο.

Προτείνουμε:

  • Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων επιβάλλει τη μείωση των τελών για τα λαϊκά στρώματα, τις κατοικίες και τα μαγαζιά. Αντίθετα, πρέπει δραστικά να αυξηθούν τα τέλη για τις μεγαλοεπιχειρήσεις της περιοχής, Σούπερ μάρκετ, τράπεζες, Εθνική οδός, διυλιστήρια.
  • Να εξομοιωθούν τα τέλη Κινέτας και Αλεποχωρίου με αυτά των Μεγάρων και μάλιστα, μετά τις καταστροφές, να μην πληρώσουν τέλη μέχρι την αποκατάστασή τους.
  • Πλήρη κατάργηση των τελών για Σωματεία, πολιτιστικούς φορείς και αθλητικά σωματεία, τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, τους ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους με άνω το 67% αναπηρία.
  • Κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και του ΕΝΦΙΑ, του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων για τους μικρούς επιχειρηματίες, του τέλους παρεπιδημούντων στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button