Τοπική Κοινότητα Κινέτας: «Ξεχασμένη και ανοχύρωτη η Κινέτα»

Δελτίο τύπου έστειλε η τοπική κοινότητα Κινέτας δια της προέδρου της κ. Αλεξάνδρας Μπαλτσιώτη, με φωτογραφίες και αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, εκφράζοντας την άποψη πως η Κινέτα είναι ξεχασμένη και ανοχύρωτη. Αναλυτικά:

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα, αντί για υλοποίηση έργων αποκατάστασης η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί.

Εφιάλτης για τους κατοίκους κάθε φορά που βρέχει.
Μπαζωμένα από φερτά υλικά τα ρέματα, κατεστραμμένοι οι δρόμοι
Παρά το γαϊτανάκι εξαγγελιών πολλών εκατομμυρίων η αντιπλημμυρική θωράκιση… αργεί
Αντί για έργα… ξεφυτρώνουν χωματερές.

Αρκούν λίγα λεπτά περπάτημα για να αντιληφθεί κανείς ότι η πλημμύρα που ένα χρόνο πριν, στις 25 Νοεμβρίου, απείλησε ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψε κόπους μιας ζωής και βασικές υποδομές, έχει παρασύρει και τις ελπίδες κατοίκων και φορέων της Κινέττας για αποκατάσταση και ανοικοδόμηση, στην περιοχή που κάποτε αποτελούσε ένα από τα «διαμάντια» της Δυτικής Αττικής.

Σήμερα κάθε βήμα στους οικισμούς της περιοχής που χτυπήθηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα από την πλημμύρα του περσινού Νοεμβρίου, κάνει εμφανή τόσο το εύρος της καταστροφής, αλλά πολύ περισσότερο το μέγεθος της εγκατάλειψης και της συνεχούς υποβάθμισης που υφίσταται η Κινέττα και βιώνουν οι κάτοικοί της.

Εφιάλτης για τους κατοίκους ο κίνδυνος νέας πλημμύρας.

«Η μαγεία της Κινέττας χάθηκε», λένε κάτοικοι που έχουν συνδυάσει την περιοχή με όμορφες εικόνες καλοκαιρινών διακοπών και πήραν την απόφαση να μείνουν μόνιμα. Σήμερα η «μαγεία» έχει μετατραπεί για πολλούς σε εφιάλτη καθώς στην πρώτη ψιχάλα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με το φόβο νέας πλημμύρας.

Οι μνήμες άλλωστε είναι νωπές και οι συνθήκες που επικρατούν, ένα χρόνο μετά, δικαιολογούν το φόβο και την αγωνία που δημιουργεί το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις η Κινέττα παραμένει ξεχασμένη και ανοχύρωτη.

Μηδενικό έργο.

Όπως επισημαίνουν, η κοινοτάρχης Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτη και η Επιτροπή πλημμυροπαθών, παρά τις δεσμεύσεις για έργα υψηλού κόστους- που αφορούν την αποκατάσταση της περιοχής, σήμερα 12 μήνες μετά- δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως λένε, η επικινδυνότητα για νέα πλημμύρα βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Μάλιστα, σε συνεργασία με την επιτροπή πλημμυροπαθών η Κοινότητα Κινέττας με επιστολές της από τον Σεπτέμβριο του 2020 προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Μεγαρέων, επισημαίνει την απουσία έργου- που έχει εγκλωβιστεί στη γραφειοκρατία- και την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Μπαζωμένα ρέματα, κατεστραμμένοι δρόμοι και νέες χωματερές.

Το 12μηνο της απραξίας αποτυπώνεται πλήρως στις εικόνες που ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τον Νοέμβριο του 2020. Το σκηνικό συνθέτουν μπαζωμένα ρέματα από τα φερτά υλικά της πλημμύρας του 2019, κατεστραμμένοι δρόμοι με τόνους μπαζών, φραγμένοι υπόνομοι, αλλά και νέες… χωματερές, αντί για έργα.

Χαρακτηριστικότερο δε, είναι το γεγονός ότι η Παλαιά Εθνική Οδός, στο ύψος της ομώνυμης γέφυρας της Πίκας, παραμένει κλειστή αφού επί του οδοστρώματος έχει δημιουργηθεί κρατήρας βάθος τουλάχιστον 15 μέτρων.

Ενώ, την ίδια στιγμή ερωτηματικά δημιουργεί η σκοπιμότητα του μοναδικού έργου που εκτελείται στην Κινέττα και αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας Οδού. Τα ερωτηματικά είναι εύλογα καθώς με γυμνό μάτι και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ότι τα νερά οδηγούνται σε τυφλά σημεία, όπου δεν διασφαλίζεται η δίοδος και διαφυγή τους προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας όλης της περιοχής κάτω από την Νέα Εθνική Οδό (Ολυμπία Οδός).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button