Το φιάσκο της αλλαγής ονόματος του Δήμου μας

Μέγιστο πολιτικό, ιστορικό, τακτικό, ηθικό και Δημοκρατικό ατόπημα άνευ προηγουμένου η απόφαση μετονομασίας του Δήμου μας από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αναλύω:

 

  • Η απόφαση αυτή στο παρά πέντε μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μία στυγνή μικροπολιτική και ψηφοθηρική κίνηση, και όχι μία κίνηση που διορθώνει μία ‘αδικία’. Η προχειρότητα πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος είναι ανεπανάληπτη!
  • Ιστορικό ατόπημα γιατί δεν μπορούν να αναιρεθούν από την ψήφο 30 συμπολιτών μας 3.000 χρόνια Ιστορίας. Η Ιστορία των Μεγάρων δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τον Δήμο μας ή από απλά μία ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Παράλληλα η απόλυτη ανυπαρξία οποιασδήποτε επιστημονικής – εμπεριστατωμένης άποψης για τα οφέλη ή τις ζημίες του Δήμου από την κίνηση αυτή είναι σοκαριστική! Υπήρξε διαβούλευση για να μπορέσει ο πολίτης να εκφέρει άποψη; Υπήρξε ανάλυση των ευκαιριών ή των κινδύνων αυτής της κίνησης; Εντάχθηκε σε κάποιο bussiness plan του Δήμου; Η ονομασία του Δήμου μας είναι ουσιαστικά η εικόνα ΜΑΣ προς τον έξω κόσμο και ΜΑΣ αντιπροσωπεύει. Παρουσιάστηκε κάποια μελέτη για το τι θέλουμε να αντιπροσωπεύουμε πλέον σαν Δήμος ή τι επιπτώσεις έχει η κίνηση αυτή; Η απόλυτη ανυπαρξία λογικής εξήγησης!
  • Ηθικό θέμα σαφώς υπάρχει γιατί ουσιαστικά ‘κοροϊδεύουμε’ τους συμπολίτες της Νέας Περάμου. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η μετονομασία δεν θα περάσει σε ανώτερο διοικητικό επίπεδο, γιατί ακριβώς το όνομα του Δήμου δεν είναι υπόθεση μόνο των δημοτών, αλλά τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (ακόμα και ονόματα οδών δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα). Η μοναδική ίσως ευκαιρία ήταν πριν 3,5 χρόνια στο σχέδιο νόμου του Καλλικράτη. Έχω την αίσθηση πως αυτό το γνώριζαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι όταν ψήφιζαν θετικά γιατί αδυνατώ να πιστέψω πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στους άλλους Συνδυασμούς πλην του Τώρα… Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ανήθικης διαχείρισης εις βάρος των πολιτών του Δήμου; Μήπως στη Νέα Πέραμο κάποιοι τονίζουν σε προσωπικές επαφές με ψηφοφόρους την αλλαγή ονομασίας για να κερδίσουν ψήφους, ενώ στα Μέγαρα οι ίδιοι την σχεδόν σίγουρη απόρριψη της;
  • Ποια η νομιμοποίηση ενός ‘έκπτωτου’ ουσιαστικά Δημοτικού Συμβουλίου να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση για τον Δήμο μας 1 μήνα πριν τις εκλογές; Αλήθεια υποστηρίζουν οι συνδυασμοί που υπερψήφισαν την απόφαση πως ένα τοπικό δημοψήφισμα δεν είναι αρκετά Δημοκρατικό για τον δήμο μας; Δηλαδή λέγεται πως δεν προχώρησαν σε δημοψήφισμα επειδή θεωρούν Αντιδημοκρατικό οι 25.000 να αποφασίσουν για τους 10.000, ενώ θεωρούν Δημοκρατικό να μπορούν οι 30 για τους 35.000; Και ποιος έχει την έγκριση να προδικάσει τι θα ψηφίσουν 35.000 Δημότες που δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτα μεταξύ τους; Μήπως άθελα τους αναβιώνουν παλαιά και καταδικαστέα αισθήματα στου πολίτες αυτού του Δήμου που με τόσο κόπο αφήσαμε στο παρελθόν;

Αυτό ακριβώς μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν συνδυασμός στο Τώρα. Αυτές οι παρωχημένες νοοτροπίες είναι σώμα ξένο για εμάς . Οι αντιδημοκρατικές αυτές κινήσεις επίσης είναι αντίθετες από το ίδιο μας το ‘είναι’. Η απουσία οποιασδήποτε λογικής μας αφήνει έκπληκτους και σοκαρισμένους.

Το μόνο που ζητάμε από τον πολίτη είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε ΤΩΡΑ την πορεία αυτής της πόλης, να αλλάξουμε ΤΩΡΑ τις νοοτροπίες που μας έχουν καθηλώσει. Δώστε μας αυτή την ευκαιρία…

Σπήλιος Προίσκος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button