Σύριζα ΠΣ Μεγάρων: «Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με υπογραφή ΝΔ»

Δελτίο τύπου της Οργάνωσης Μελών Σύριζα – Π.Σ. Μεγάρων αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων και αναφέρει:
Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με το πτωχευτικό νόμο 4738/2020 που έφερε η ΝΔ καταργήθηκε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της, δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται.

Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers). Σε αυτές έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δις τα οποία με τη παραπάνω απόφαση απειλούνται με πλειστηριασμό. Επιπλέον, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, για γενικευμένους πλειστηριασμούς, με το νόμο 4354/2015 δημιουργήθηκε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό την περίοδο 2015-19 δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ για τη διαχείριση τη κατάστασης. Να μην ξεχνάμε και την περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ, Πάτση, πρωταγωνιστή ενός από τα «γαλάζια» σκάνδαλα, καθώς αγόραζε «κόκκινα» δάνεια παίρνοντας δάνεια από την τράπεζα Πειραιώς.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΜΕΓΑΡΩΝ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button