Συνεδρίασε το «Συντονιστικό Τοπικό Οργανο» του Δήμου για θέματα πολιτικής προστασίας

Την προηγούμενη εβδομάδα, συνήλθε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο και συνεδρίασε το “Συντονιστικό Τοπικό Όργανο” (ΣΤΟ) του Δήμου Μεγαρέων, υπό την Προεδρία του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως προβλέπεται από το Σχέδιο του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας.

 

Στο “Συντονιστικό Τοπικό Όργανο” (ΣΤΟ), συμμετέχουν εκτός του Δημάρχου που Προεδρεύει, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, ένας από την πλειοψηφία (κ. Σπύρος Κορώσης, Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΗΜΕ) κι ένας από την Αντιπολίτευση (κ. Θανάσης Ζάλης), εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Διοικητή της περιοχής, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος, του Τμήματος Τροχαίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, εκπρόσωποι της Λιμενικής αρχής, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου,  εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων Α.Ο. Κούρος και “Σώματος  Έρευνας και Διάσωσης”, του Κυνηγετικού Συλλόγου κλπ.

 

Σκοπός της συστάσεως και λειτουργίας του “Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου” (ΣΤΟ) είναι η Πολιτική Προστασία της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων, η προστασία της ζωής, της Υγείας και της περιουσίας των πολιτών, από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις “Εκτάκτου Ανάγκης” κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου.

 

Στο πλαίσιο του ίδιου σκοπού περιλαμβάνεται η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαρέων με στόχο την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τις καταστροφές.

 

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια και προγράμματα πρόληψης, ανά κατηγορία κινδύνου, λαμβάνοντας μέτρα ετοιμότητας και αναλαμβάνοντας δράσεις πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης των καταστάσεων και φαινομένων και την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων αυτών

Αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό και χρησιμοποιούνται τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα σε Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 

Διευκρινίζεται ότι το “Συντονιστικό Τοπικό Όργανο” (ΣΤΟ) κατά τη διάρκεια, που εξελίσσονται οι κάθε είδους καταστροφές, καθώς και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αντιμετώπισης και αποκατάστασης, λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

 

Στην συγκεκριμένη λοιπόν συνεδρίαση, επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι παρατηρήσεις από την περυσινή χειμερινή περίοδο, που είχαν σημειωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψη για την αντίστοιχη φετινή.

 

Τέλος συζητήθηκαν οι ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προληφθούν πυρκαγιές εν όψει του θέρους και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 

Ήδη άρχισε και υλοποιείται η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο και τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ διανέμεται ξεχωριστό έντυπο, που ενημερώνει τους πολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα και λοιπά άχρηστα εύφλεκτα υλικά, για την πρόληψη τυχόν πυρκαγιών και παράλληλα στέλνει μηνύματα σε όλους τους δημότες και κατοίκους των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να αγκαλιάσουν με συμπάθεια κι ενδιαφέρον την ιδέα της “Ανακύκλωσης”.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button