Ο Δήμαρχος Μεγαρέων την Τετάρτη 12-6-2013 συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και συγκεκριμένα με τον Δήμαρχο του Ettenheimκ. BrunoMetzκαι τον κ. UliLehmacherπου έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις 2 διαφορετικών Γερμανικών Δήμων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της Ελληνογερμανικης Ένωσης και με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος μας επελέγη να προσκληθεί από του πρώτους Πανελλαδικά, λόγω της σοβαρότητας με την οποία έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, κλπ), αλλά και λόγω των γρήγορων ρυθμών που έχει μέχρις στιγμής μειώσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ΜΟΝΟ η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή και δε συμμετείχε απλά σε μια συνάντηση συνεργασίας με καλεσμένους και άλλους Δήμους, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η συζήτηση ξεκίνησε με περιγραμματική περιγραφή των δύο Δήμων από τους Δημάρχους, έτσι ώστε να οριστεί σαφέστερα η οπτική καθενός εκ των συνομιλιτών. Ο Δήμος του Ettenheimλοιπόν πληθυσμιακά είναι ανάλογος του Δήμου μας, αλλά σημαντικά μικρότερος σε έκταση. Μάλιστα η στρεμματική έκταση των 340.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει ο Δήμος Μεγαρέων προκάλεσε την έκπληξη του Γερμανού Δημάρχου, για το πώς μπορεί να είναι διαχειρίσιμη μια τόσο μεγάλη έκταση.
Στη συνάντηση αποτέλεσε κοινό τόπο το γεγονός ότι η βιωσιμότητα των Δήμων, κυρίως σε εποχές δύσκολες όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περνά μέσα από την περιστολή των εξόδων και την αύξηση των εσόδων.
Συνεπώς η συζήτηση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη να αναφέρει πως στο Δήμο μας έχουν περισταλεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, καθώς έχουν εκμηδενιστεί σχεδόν όλες οι δαπάνες με εξαίρεση τη μισθοδοσία, τα καύσιμα και την αποπληρωμή οφειλών παλαιοτέρων ετών.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με τη “μεταφορά” γερμανικής τεχνογνωσίας στο Δήμο μας με αιχμή του δόρατος τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Η συζήτηση εδώ επικεντρώθηκε στο ότι ο Δήμος μας έχει αιτηθεί την εξαίρεσή του από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό σχετικά με τα οικιακά απορρίμματα ώστε να καταφέρει να αυτοδιαχειρισθεί τα δικά του απορρίμματα και έτσι να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά του έξοδα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως μέσα από αυτό περνούν και κοινωνικές πολιτικές όπως η μείωση των δημοτικών τελών, αφού να μη ξεχνάμε πως το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες μας αποδίδονται στο ΧΥΤΑ Φυλής για την ταφή των απορριμμάτων μας.
Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η μεταφορά των εμπειριών των Γερμανών στα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς στη χώρα τους ανάλογες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και έτσι επεσήμαναν τις όποιες δυσκολίες κρύβουν έργα τέτοιου τύπου.
Στα θέματα αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας, ο Δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε τις έντονες προσπάθειες που γίνονται από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις οι οποίες θα φέρουν στο Δήμο έσοδα, αλλά και θέσεις εργασίας.
Εδώ όμως υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των νόμων και των δομών των δυο χωρών, καθώς στη Γερμανία ο Δήμαρχος έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει μόνος του τις χρήσεις Γης στα διοικητικά όρια του Δήμου. Έτσι όπως χαρακτηριστικά είπε λοιπόν ο κ. BrunoMetzστη Γερμανία ο Δήμαρχος όταν αναζητά πόρους χωροθετεί ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με τεράστιο οικονομικό όφελος για τα ταμεία του Δήμου μέσα από την εισφορά σε Γη που προκύπτει, ενώ όταν η περιοχή έχει ανάγκη θέσεων εργασίας τότε χωροθετούνται χώροι ανάπτυξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Εδώ φαίνεται και η τεράστια διαφορά σε επίπεδο γραφειοκρατίας των δυο χωρών, καθώς στη χώρα μας για παράδειγμα η έγκριση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων της Αττικής είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού της Αθήνας και όχι των Δήμων. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα 15 χρόνια μετά την υποβολή του το ΓΠΣ Μεγάρων να μην έχει ακόμα εγκριθεί.
Εδώ σημειώθηκε από τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη το πόσο μεγάλη τροχοπέδη αποτελεί για την περιοχή η μη έγκριση του ΓΠΣ, αλλά και το ότι είναι ο μόνος παράγοντας που αναστέλλει την τουριστική εκτίναξη της πανέμορφης περιοχής μας.
Στη συνέχεια οι Γερμανοί εκπρόσωποι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κάλλη της περιοχής μας έπειτα από τις αναφορές του Δημάρχου στις ομορφιές του τεράστιου παραλιακού μετώπου και των ορεινών όγκων μας. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν στις αναφορές του Δημάρχου, για τα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα πολλά και ιστορικά μοναστήρια της περιοχής μας. Η προβληματική του θέματος όμως είναι πως ο Δήμος του Ettenheim, χωρίς να διαθέτει τις ομορφιές του Δήμου Μεγαρέων, έχει από τον τουρισμό ετήσια έσοδα 10.000.000 €. Συνεπώς αυτό ήταν ακόμα ένα θέμα που οι Γερμανοί μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τον τουρισμό έτσι ώστε ο Δήμος Μεγαρέων να είναι απολύτως έτοιμος μετά την έγκριση του ΓΠΣ να εκμεταλλευτεί το τεράστιο τουριστικό δυναμικό του τόπου.
Τέλος οι Γερμανοί εντυπωσιάστηκαν από τη διαχείριση των θεμάτων του Περιβάλλοντος στο Δήμο μας στα 2 πρώτα χρόνια της διοίκησής μας (κατασκευή αποχέτευσης Νέας Περάμου, αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων, κλπ), τα έργα υποδομής που εκτελούνται και προγραμματίζονται (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μεγάρων, κατασκευή αγωγού ύδρευσης Κινέττας, κλπ), καθώς και την αναβάθμιση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υπ&om