Ψήφισμα Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών

Διαβάστε το πρακτικό και το ψήφισμα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων:

Πρακτικό συνεδρίασης Επιτροπή Αγώνα κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.

Σήμερα Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020 και ώρα 20.00  συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα κατά της δημιουργίας Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων με τα κάτωθι θέματα: 

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Ορισμός μελών Συντονιστικής Επιτροπής
2. Καθορισμός αρμοδιοτήτων μελών Συντονιστικής Επιτροπής
3. Ενημέρωση – Συζήτηση για τις εξελίξεις της υπόθεσης και προγραμματισμός νέων ενεργειών και λήψη σχετικών αποφάσεων

1ο Θέμα: Ορισμός μελών Συντονιστικής Επιτροπής :

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ορίσθηκαν οι κ.κ. Φωτίου Σταύρος του Νικολάου, Γκοσδή Χρυσή, Σεβαστής Ιωάννης, Ψωμιάδης Ιωάννης, Κουντεμάνης Σπύρος, Γκίνης Χρήστος .

2ο Θέμα Καθορισμός αρμοδιοτήτων μελών Συντονιστικής Επιτροπής:  

Πρόεδρος ορίζεται ο κ. Φωτίου Σταύρος του Νικολάου, Αντιπρόεδρος, η κα Χρυσή Γκοσδή, η οποία θα εκτελεί και χρέη γραμματέα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Υπεύθυνοι επικοινωνίας ορίζονται οι κ.κ. Χρήστος Γκίνης και Σπύρος Κουντεμάνης. Ενώ υπεύθυνοι οργάνωσης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ορίζονται οι κ.κ  Φωτίου Σταύρος του Νικολάου, ο Σεβαστής Ιωάννης, και Ψωμιάδης Ιωάννης. 

3ο Θέμα: Ενημέρωση – Συζήτηση για τις εξελίξεις της υπόθεσης και προγραμματισμός 

α) Αφού έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση επί των θεμάτων, αποφασίστηκε η λήψη απόφασης Ψηφίσματος Φορέων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων του Δήμου Μεγαρέων, το οποίο επισυνάπτεται και το οποίο θα αποσταλεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς και φυσικά πρόσωπα.

β) Εγκρίθηκαν ομόφωνα και οι πιο κάτω παρεμβάσεις : 

 1. Να δημιουργηθεί προφίλ στο facebook για την Επιτροπή Αγώνα 
 2. Να ζητηθεί από τους πέντε Δημάρχους της Δυτικής Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Κοσμόπουλο Ελευθέριο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα αναφέρεται, ότι δεν επιθυμούμε νέα δομή μεταναστών- προσφύγων στην Δυτική Αττική. 
 3. Να ζητηθεί εγγράφως η θέση των Βουλευτών σε ότι αφορά τη δημιουργία δομής μεταναστών – προσφύγων στο Δήμο Μεγαρέων.
 4. Να σταλεί μήνυμα ψηφιακά προς τους νέους με τις θέσεις της Επιτροπής και να καλούμε όλους σε συστράτευση με την Επιτροπή  Αγώνα 
 5. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την νομική κάλυψη από τον Δήμο για το θέμα της δημιουργίας δομής προσφύγων – μεταναστών και την Διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης του Υπουργείου για την μίσθωση ακινήτου στην 75Μ  από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ψήφισμα φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων Δήμου Μεγαρέων

Εμείς οι εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων του Δήμου Μεγαρέων, απόλυτα εναρμονισμένοι με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων, σας γνωστοποιούμε:

Την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην υλοποίηση των σχεδιασμών για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών οιασδήποτε μορφής στην, πολύπαθη και αρνητικά υπερκορεσμένη, περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, όπως αναφέρεται ρητά στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. αποφ. 64/2020/21-05-2020) και διατρανώθηκε και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020 στη Νέα Πέραμο.

Αυτή η κατηγορηματική αντίθεσή μας έχει να κάνει, κατ’ αρχάς, με την απαράδεκτη, και απαξιωτική και εν κρυπτώ για τους κάτοικους, τακτική του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, να μην προβεί σε καμία διαβούλευση και να μην ενημερώσει, καν, τους θεσμούς και τους φορείς του Δήμου μας για τους σχεδιασμούς του.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, που για μεγάλο χρονικό διάστημα σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας του συνόλου, σχεδόν, των ανθρώπων αυτών.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί, από την πλευρά του κ. Υπουργού, την, κατά προτεραιότητα, επιλογή περιοχών που είναι διαχρονικά υποβαθμισμένες και μάλιστα όταν η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της  κατά τη συνεδρίαση της 2/6/2020 ακύρωσε την μίσθωση του οικοπέδου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι επίσης πέρα από κάθε λογική η επιλογή, κατά προτεραιότητα, περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από μεγάλες καταστροφές και προσπαθούν απεγνωσμένα να επανέρθουν στην κανονικότητα, βρισκόμενες ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Συγχρόνως με δεδομένη την διαχρονική υποβάθμιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κατάστασης του Δήμου μας, σας υπενθυμίζουμε τα εξής:

 1. Τις τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την πρόσθετη επιβάρυνση με τις μετακινήσεις τεράστιων έμφορτων πλοίων και σε λίγο βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς του.
 2. τον εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλών χιλιομέτρων αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, που κυριολεκτικά διασχίζει όλο τον κάμπο των Μεγάρων, ο οποίος μάλιστα επέφερε την καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων και δέντρων πεύκης και ελάτης, αλλά και σημαντική απαξίωση περιουσιών μεγάλης μερίδας των πολιτών.
 3. Τις επικίνδυνες και μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγάρων. Στην περίπτωση αυτή, και ενώ εδίδετο στο Δήμο χρηματικό ποσό ως ποσοστό από τον ειδικό φόρο πετρελαιοειδών, αυτό ακυρώθηκε κατά τρόπο απαράδεκτο.
 4. Την αναλόγου επικινδυνότητας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης λειτουργία, σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, πεδίου βολής όπλων καμπύλης τροχιάς.
 5. Την απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της πόλης των Μεγάρων και αποκοπής της από την θάλασσα με τη διέλευση δύο μεγάλων αξόνων (Παλαιάς και Νέας Εθνικής Οδού) και της σιδηροδρομικής γραμμής.
 6. Την ίδρυση και λειτουργία στις παραλίες της πόλης μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, που γειτνιάζουν σε περιοχή περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
 7. Την προγραμματισμένη προσαιγιάλωση στην παραλία της ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος για την τοπική μας κοινωνία Πάχης Μεγάρων, καλωδίου υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα πλησίον του χώρου που έχει επιλεγεί για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου και μαρίνας και στη συνέχεια της διέλευσής του διαμέσου της γης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου προς τον Ασπρόπυργο.

Επιπλέον και σε ότι αφορά την τωρινή κατάσταση του Δήμου μας σας υπενθυμίζουμε, ότι ακόμα προσπαθούμε να κλίσουμε τις «πληγές», που άφησαν πίσω τους οι τελευταίες θεομηνίες:

 1. Οι πλημ,ύρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Δημοτική Κοινότητα της Νέας Περάμου. Ακόμα σχεδιάζετε η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.
 2. Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην Δημοτική κοινότητα της Κινέτας. Ακόμα γίνονται παρεμβάσεις στην ορεινή περιοχή πάνω από την Κινέτα.
 3. Οι πλημμύρες της 25ης Νοεμβρίου 2019, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Δημοτική κοινότητα της Κινέτας και πάλι. Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως είναι κατανοητό, μας είναι αδύνατον να αποδεχτούμε την οποιαδήποτε ενέργεια, από πλευράς της κεντρικής διοίκησης, που δεν θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Τελειώνοντας επισημαίνουμε κάτι που δείχνει την προχειρότητα, την έλλειψη σωστού σχεδιασμού και την εντελώς τυχαία και παντελώς άστοχη επιλογή του σημείου για την δημιουργία της δομής.

Το σημείο που έχει επιλεγεί γειτνιάζει με εγκαταστάσεις υψηλού κίνδυνου, δεξαμενές – αποθήκες καυσίμων των ΕΛΠΕ, και με στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων.

Έχει παρατηρηθεί, πολλές φορές, σε ανάλογες δομές, να ξεσπούν πυρκαγιές είτε από ατύχημα είτε σαν πράξεις διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε αυτές.

Μια τέτοια κατάσταση, με την πιθανότητα μετάδοσης της φωτιάς στις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις, θα ήταν ολέθρια και γι’ αυτούς που θα φιλοξενούνταν στη δομή αλλά και για όλη την περιοχή.

Επιπροσθέτως διευκρινίζεται, ότι οι ως άνω λόγοι και επιχειρήματα γνωστοποιήθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, κ. Μηταράκη και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και μάλιστα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα σχετικά στη συνεδρίασή της την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, η οποία δήλωσε ότι «ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο και επιπλέον εκφράζει τη συμπαράστασή της στη δικαία αντίδραση του λαού και των κατοίκων της περιοχής για το συγκεκριμένο θέμα».

Διαβάζοντας αυτό το ψήφισμα μπορείτε να καταλάβετε ότι η αγανάκτησή μας οφείλεται:

 • Στην λήψη της απόφασης χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση, γεγονός που προσβάλλει βάναυσα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μας.
 • Στην διαχρονική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας που έχει οδηγήσει στην οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας.
 • Στην αδιαφορία για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος μας και η Δυτική Αττική από τις φυσικές καταστροφές που έχουν συντελεστεί στη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να γνωρίζετε, αφού δεν μας σέβεστε και ενεργείτε αγνοώντας μας παντελώς, ότι ως δημοκρατικοί πολίτες είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για την προάσπιση των καλώς νοούμενων δικαιωμάτων μας και συμφερόντων της περιοχής, της ποιότητας ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Τέλος σας δηλώνουμε, ότι εάν επιμείνετε στην υλοποίηση των σχεδιασμών σας θα είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από τυχόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια των αγώνων και των αντιδράσεων του λαού του Δήμου Μεγαρέων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button